Groentesappen!

Wij hebben een bescheiden moestuintje en wanneer de oogst slaagt, levert dat al een mooie voorraad aan groenten en fruit. We hopen de moestuin later nog uit te breiden. Je kan echter slechts zoveel groenten en fruit eten op het moment zelf, of in bokalen of de diepvries bewaren voor later. Ik wou dan ook al een tijdje meer leren over het zelf groentesappen maken. Niet alleen om meer van onze oogst ‘vers’ te kunnen consumeren, maar ook vanwege de nutritionele voordelen die eraan verbonden zouden zijn.

WholeLiving
Kathleen van Whole Living. Workshop Groentesappen maken

Groentesappen zijn een relatief makkelijke manier om de voedingstoffen van verschillende soorten groenten en fruit in één glas binnen te krijgen. Bij een groente- of fruitsap worden de vezels gescheiden van het sap (door centrifuge of persen) en daardoor kunnen de voedingsstoffen makkelijker opgenomen worden door het lichaam. Dat is anders dan een smoothie: bij een smoothie doe je alles in de blender en heb je meer een ‘groentesoep’. Dan zijn de vezels er wel nog bij en moet je lichaam soms wat meer moeite doen om tot bij de voedingsstoffen te geraken en kan het soms ook wat moeilijker verteerbaar zijn (maar vezels hebben anderzijds ook wel hun nut natuurlijk).

Op 9 oktober organiseerde Kathleen Wantens van Whole Living in Gent de workshopheerlijke en eenvoudige groentesappen“. We kregen er uitleg over de principes van sap maken, de verschillende soorten sapmachines, en konden ook diverse, ter plaatse gemaakte groentesapjes proeven. Interessant en lekker! Een zeer goede basis om zelf aan de slag te gaan!

Ik was al een tijdje aan het uitzoeken welke sapmachine we zouden kunnen kopen, en enige tijd later beslisten we dan om een Versapers te kopen. Dat is geen sapcentrifuge, maar een zogezegde ‘slowjuicer’. Een sapcentrifuge scheidt de pulp van het sap, door op hoog toerental te centrifugeren. Een slowjuicer gaat – zoals de naam zelf al aangeeft – op laag toerental door te persen of crushen de vezels breken en zo de pulp van het sap scheiden, waardoor er minder oxidatie in het sap is (en ook iets meer vezels).

groentesap4 groentesap5
groentesap
groentesap6
wortels, appels, bieten

 

Een fantastische aanwinst in onze keuken en we hebben al heel wat sapjes gemaakt! Met gevarieerde combinaties van o.a. wortels, komkommer, gember, rode biet, broccoli, selder, appels, ananas, venkel, limoen, citroen, spinazie, etc. Mjam!

groentesap1
met venkel, komkommer, broccoli, appels, limoen

groentesap2
wortels & ananas

groentesap3
wortel, selder, rode biet, appel, peterselie

2 Antwoorden aan “Groentesappen!”

Geef een reactie