Mystery Meat. Voor U een broodje met varkenspoot?

Onder de categorie ‘weet wat je eet’. De Amerikaanse fotograaf en beeldend kunstenaar Peter Augustus maakte onder de noemer ‘Mystery Meat‘ een reeks foto’s waarin hij een ander licht werpt op enkele populaire fastfood items. Alhoewel de fastfood industrie ons graag laat geloven dat het om ‘100% rundvlees, kip of varkensvlees’ gaat, is het vaak niet zo duidelijk wat er allemaal in hot dogs of nuggets zit.

Augustus kwam op het idee toen hij verhuisd was van Texas naar Hong Kong. Daar werd hij op straat geconfronteerd met de vele vleeskramen waar varkenskoppen, ingewanden, ogen, harten en andere delen van dieren openlijk in de toonbank liggen, terwijl men in het Westen wanneer men vlees koopt zelden geconfronteerd wordt met iets dat nog maar van ver lijkt op het dier dat wordt gegeten. Het is altijd mooi en netjes verpakt.  Hij ging de vleeskraampjes als een ‘normale’ plek zien waar echt voedsel over de toonbank ging, dat hij even later op zijn bord kreeg in een plaatselijk restaurant.

Met zijn Mystery Meat project hoopt hij dat mensen tweemaal gaan nadenken over waar hun eten vandaan komt. Hij wil dieper ingaan op de dissociatie die er lijkt te bestaan tussen veel Westerlingen en het voedsel dat ze consumeren.
Augustus zegt zelf dat zijn werk niet bedoeld is om af te stoten, maar wel op meer bewustzijn te creëren. Hij zegt dat hij zelf nog vlees eet, maar geen fastfood meer. Door aan het project te werken kijkt hij nu wel anders naar vlees.  ‘Ik kijk er nu op toe dat ik weet waar en hoe het dier dat ik ga opeten gekweekt is, en dan beslis ik of ik het al of niet ga opeten‘ zegt hij. ‘Ik wil niet prekerig klinken, maar als meer vleeseters dat zouden doen, dan zou er wellicht minder animositeit zijn van gepassioneerde veganisten‘.

Dat laatste weet ik nog zo zeker niet 😉 Maar de foto’s in Mystery Meat zetten alleszins wel aan tot nadenken, en wie weet, misschien ook wel tot gedragsverandering.

Nuggets, Peter Augustus, http://www.peteraugustus.com/
Nuggets, Peter Augustus, http://www.peteraugustus.com/

Hot dog, Peter Augustus, http://www.peteraugustus.com/
Hot dog, Peter Augustus, http://www.peteraugustus.com/
Pork Burger, Peter Augustus, http://www.peteraugustus.com/
Pork Burger, Peter Augustus, http://www.peteraugustus.com/
BLT (Bacon Lettuce Tomato), Peter Augustus, http://www.peteraugustus.com/
BLT (Bacon Lettuce Tomato), Peter Augustus, http://www.peteraugustus.com/

Website Peter Augustus: http://www.peteraugustus.com
Persberichten Peter Augustus: http://www.peteraugustus.com/PRESS
Photographer’s Grisly ‘Mystery Meat’ Photo Series Will Make You Rethink That Fast-Food Meal, Huffington Post, 11 augustus 2014

Geef een reactie