Sign of the vegan times: over Belgische wijn en Nederlandse kroketten

Twee opmerkelijke recente berichtjes.

Popsss, een verdeler van Belgische wijnboeren,  onderzocht de vraag welke wijnen geschikt zijn voor vegetariërs en veganisten. Op hun website staat uitleg over hoe het komt dat bepaalde wijnen niet veganistisch zijn (door het gebruik van dierlijke producten in het klaringsproces) en hoe het wel vegan kan. Popsss verwijst ook naar de uitgebreide database van Barnivore, waar je van honderden wijnen en bieren kan nagaan of ze al of niet Vegan Friendly zijn. Popsss heeft de vraag zelf ook voorgelegd aan de wijnbouwers waarmee ze samenwerken, en presenteert een lijst van wijnen die “passen in een dieet zonder dierlijke producten”.

In NRCQ, een Nederlands digitaal zakenmagazine, stond deze week een artikel over het groeiend succes van Nederlandse bedrijven als Vivera en De Vegetarische Slager, die vegetarische en veganistische ‘vleesvervangers’ op de markt brengen. “De Nederlandse bedrijven lopen internationaal voorop bij de productie van deze vlees- en visvervangers en storten zich nu op de export”, staat er te lezen. NRCQ citeert een zaakvoerder:

Consumenten in Europa begrijpen steeds meer dat plantaardige voeding in plaats van dierlijke voeding een aantal duidelijke duurzame voordelen brengt en ook hartstikke lekker kan zijn

Stellar Organic (Zuid-Afrikaanse wijn) met 'Vegan Friendly' label
Stellar Organics (Zuid-Afrikaanse wijn)
met ‘Vegan Friendly’ label
(heb nog geen Belgische wijn gevonden in de winkelrekken met een vegan label)

 

Drie dingen die ik opmerkelijk vond bij het lezen van deze artikels:

de consument vraagt

Popps is de zaak beginnen onderzoeken na de vraag van een lezeres op hun blog. Misschien had de verdeler van Belgische wijnen er vroeger nog nooit van gehoord, of hadden ze er nooit echt bij stilgestaan dat sommige wijnen niet geschikt zijn voor veganisten. Of misschien dachten ze dat daar toch niemand van wakker lag. Toen ik vorig jaar op de Horeca Expo in Gent aan diverse wijnverdelers de vraag stelde of ze ook vegan wijnen in hun aanbod hebben keken ze me allen aan of ze het in Keulen hoorden donderen (zie onze blog over de Horeca Expo).
Het is dus belangrijk om als veganist je stem te laten horen. Om het aan te kaarten. Om het te vragen aan producenten, verdelers en, handelaars, op restaurants en in de winkel. Durf een vegan menu vragen. Laat hen weten dat jij geen dierlijke producten gebruikt. Als ze de vraag nooit krijgen, weten ze ook niet dat er een publiek voor is. En gaan ze er zeker niet over nadenken om hun aanbod aan te passen.

Het is belangrijk om als veganist je stem te laten horen. Als producenten, winkels en restaurants nooit de vraag krijgen, weten ze ook niet dat er een publiek voor is.

het draait om vegan productie

Zowel de blog van Popsss als het artikel van NRCQ focust op de producent. De makers van vegan producten. Wijnbouwers die op een veganistische manier wijn maken en bedrijven die koplopers zijn in het aanbieden van vleesvervangers. En daar is het hem uiteindelijk om te doen: veganistische productie. Voedselproductie met respect voor mens, dier en milieu. Want zelfs al komen er nog honderdduizenden veganisten bij in Nederland en België (of mensen die nu en dan eens plantaardig eten), dat wil daarom niet zeggen dat er noodzakelijkerwijs ook maar één varken minder geslacht wordt in onze contreien. Zo is de vleesconsumptie in België de laatste jaren wel gedaald, maar worden er toch meer varkens geslacht in Belgische slachthuizen, en boomt de vleesexport.
Er zijn vernieuwers nodig in de agrarische bedrijfswereld die tonen dat het anders kan, dat plantaardige productie – veganic agriculture – de toekomst is, dat productie zonder dierenleed ook haalbaar is. En deze voorbeelden kunnen dan misschien ook collega’s ondernemers inspireren.

zelfs al komen er nog honderdduizenden veganisten bij, dat wil daarom niet zeggen dat er noodzakelijkerwijs ook maar één varken minder geslacht wordt

sign of the vegan times

The times, are they changing? Ik kan me niet herinneren tien jaar geleden berichten over veganistische  wijn of plantaardige vleesvervangers in mainstream media te hebben gezien.  Zelfs vijf jaar geleden niet. Of je moest toch al heel goed zoeken, of het werd eerder als toekomstmuziek omschreven. Opmerkelijk is ook dat deze artikels niet staan op een ecologisch of groen forum, één of andere blog over duurzaam leven, of de website van een veganistische of dierenrechtenorganisatie, maar in mainstream media. Toch ook een teken dat veganisme niet meer als een ‘randfenomeen’ wordt beschouwd. En zo bereikt het ook een veel breder publiek, en kan het hopelijk de bal nog wat verder aan het rollen brengen.

 

Popsss. Welke wijn voor veggies?, 9 juli 2014.

NRCQ, Camil Driessens, Neptonijn en vegakip. daar verdient Nederland zijn geld mee, 3 september 2014.

De Vegetarische Slager
De Vegetarische Slager
Vivera
Vivera

Een antwoord op “Sign of the vegan times: over Belgische wijn en Nederlandse kroketten”

Geef een reactie