Inspirerend: varkensboer wordt veganist en kweekt nu groenten

Dit zijn het soort berichten waar ik echt blij van word. Die aantonen dat verandering wel degelijk mogelijk is! Er zijn ondertussen wel steeds meer positieve berichten over veganisme in de media, maar de meeste daarvan gaan over het groeiende aantal veganisten, over vegan beroemdheden, of het stijgende aanbod van veganistische producten in de winkels. Meestal over de consumptiezijde van het verhaal dus.

Maar het uiteindelijke doel is wel dat dieren niet meer gebruikt worden, voor voeding, kleding, vermaak of andere doeleinden. Circussen waar geen dieren worden gebruikt, voedselproductie zonder dat dieren uitgebuit worden. We willen niet alleen dat consumenten meer vegan opties gaan kiezen, maar ook dat landbouwers aan veganistische landbouw gaan doen. Dus dat ze hun bedrijf overschakelen naar veganic farming (zonder het gebruik van dieren, maar ook dierlijke producten, zoals dierlijke mest). Zodat helemaal geen dieren meer worden gebruikt en geëxploiteerd.

Het verhaal van de Zweed Gustaf Söderfeldt is hier een mooi voorbeeld van.

¨foto via link: https://freefromharm.org/animal-farmer-turned-vegan/soderfeldt/
Gustaf Söderfeldt

‘Diervriendelijk’ vlees

In 2006 ontvluchtte Gustaf samen met zijn partner Caroline het drukke stadsleven en vestigde zich op het platteland en startte er een kleinschalige varkensboerderij. Hij vond de manier waarop dieren in de industriële veeteelt worden behandeld vreselijk, en wou het anders aanpakken: kleinschalig, met respect voor de dieren, hen een ‘goed’ leven bieden en hen ‘diervriendelijk’ slachten. Het aantal klanten dat zijn ‘diervriendelijk vlees’ wou groeide aanzienlijk en ze leverden aan speciaalzaken en restaurants. Het bedrijf groeide maar hij besefte dat het steeds meer om het geld begon te draaien.
Het begon te knagen. Gustaf vertelt:

“Onze klanten hoorden graag dat onze dieren een ‘goed leven’ hadden en hoe ‘diervriendelijk’ ons vlees was. Maar ze wilden niets horen over de vreselijke kant. Indien ik hen zou verteld hebben dat een zeug niet wil gescheiden worden van haar biggen, en dat de varkens het uitschreeuwden van de angst wanneer ze werden opgeladen op de vrachtwagen die hen naar het slachthuis zou brengen, dan zou ik geen klant meer overgehouden hebben. “

De enige manier waarop ik ermee kon verder doen, was om de waarheid te verzwijgen, en mijn leven als varkensboer en vleesleverancier voelde dag na dag minder eerlijk aan.

“De meeste van onze klanten kochten vlees bij ons om hun geweten te sussen. Mensen willen niet toegeven dat ze een industrie steunen die dieren op een vreselijke manier behandelt. Daarom kopen ze zogezegd ‘diervriendelijk vlees’: op die manier is het makkelijker om zich goed te voelen wanneer men ook ander vlees eet.

Ik vond het steeds moeilijker om een uithangbord voor de vleesindustrie te zijn. Geen enkele van de klanten was eigenlijk geïnteresseerd in de vele manieren waarop dieren afzien in de veeteelt. Ik mocht het enkel over de ‘mooiere’ kanten hebben. De enige manier waarop ik ermee kon verder doen, was om de waarheid te verzwijgen, en mijn leven als varkensboer en vleesleverancier voelde dag na dag minder eerlijk aan. “

foto via link: https://www.metro.se/artikel/f%C3%B6re-detta-grisb%C3%B6nderna-det-finns-inget-bra-k%C3%B6tt-xr

Veganisme is de toekomst van de landbouw

Toen hij via youtube in contact kwam met veganisme, besefte hij dat ‘diervriendelijk vlees’ helemaal niet bestaat.  Hij maakte vier jaar geleden de klik en realiseerde zich dat veganisten eigenlijk hetzelfde wilden als hij: dat dieren een goed leven hebben! Dat was immers de oorspronkelijke insteek van zijn boerderij geweest. Maar veganisten gaan daarbij een stap verder: als je echt geeft om dieren, dan kweek je ze gewoon helemaal niet! Gustaf dacht vroeger ook dat mensen vlees moesten eten om gezond te zijn, maar leerde ook dat dat helemaal niet waar is.
Hij en zijn vrouw werden veganist en ze stopten met dieren kweken en schakelden over op groenteteelt, zonder het gebruik van dierlijke producten als bloedmeel, beendermeel of dierlijke mest.

Gustaf vertelt:
Er is niets prettigs aan om dieren groot te brengen om ze te slachten – zelfs de meest doorwinterde boer zou het daarmee eens zijn. Je doet het omdat je denkt dat je het moet doen, maar binnenin voel je je vreselijk. Je leert om je gevoelens uit te schakelen. 
Als veganist moest ik mezelf niet langer voorliegen, en moest ik niet langer mijn gevoelens uitschakelen: het voelde echt fantastisch! Een zuiver geweten is echt het beste gevoel wat bestaat. “

De overschakeling was niet makkelijk, en ze verloren zowat al hun klanten. Maar na vier jaar staat zijn bedrijf er weer en kweken ze tomaten, aardappelen, bonen, erwten, sla, wortelen, ui, kolen, bloemen en nog veel meer. Die ze verkopen via diverse boerenmarkten en via groenteabonnementen.

Gustaf is er van overtuigd: Veganisme is de toekomst van de landbouw: het is meer vreedzaam, gezonder, efficiënter, minder verspillend en klimaat vriendelijker.

En dat kunnen wij alleen maar beamen. Hopelijk kan zijn voorbeeld inspirerend werken voor veel andere veetelers wereldwijd!

 

FOTO JOHNER, https://www.aftonbladet.se/debatt/a/1Qw6K/jag-gick-fran-att-vara-grisbonde--till-vegan
Gustaf Söderfeldt, foto via Link Aftonbladet

Opiniestuk van Gustaf Söderfeldt in Zweedse krant Aftonbladet: Jag gick från att vara grisbonde – till vegan, 1 november 2017.

Gustaf Söderfeldt, Peta Blog, Farmer Goes Vegan: ‘I Made the Change Because I Didn’t Want to Keep Slaughtering Pigs’, 1 November 2017.

Gustaf Söderfeldt, Free from Harm Blog: I Became a ‘Humane Farmer’ to Help Animals; I Should Have Gone Vegan, 28 augustus 2017.

ZIE OOK DIT BERICHT

Veeteler geeft koeien aan asiel en schakelt over op veganic farming.

Geef een reactie