Oproep: Schrijf je mee aan het boek ‘Vrouwen voor Dieren’?

We nodigen je graag uit om een bijdrage te leveren aan het boek ‘Vrouwen voor Dieren’ (werktitel).  In dit boek komen vrouwelijke1 dierenrechtenactivisten2 aan het woord die hun verhaal en mening delen over dierenrechten en activisme, ter inspiratie voor anderen.

Het boek gaat een beeld schetsen van waar vrouwen in de dierenrechtenbeweging in Nederland en Vlaanderen (anno 2020) mee bezig zijn. Hoewel heel veel vrouwen actief zijn in de beweging, zijn zij toch beduidend minder vertegenwoordigd als boegbeeld dan mannen. Wij willen die vrouwen graag een platform en een podium bieden. Het wordt zeker geen academisch boek, maar we zijn wel op zoek naar een degelijk onderbouwd verhaal, zonder pseudowetenschappelijke beweringen.

Wij willen dat het boek een inspiratiebron is voor mensen die al vegan of activist zijn, of die het willen worden. Dat het lezen van verhalen van anderen hen zal motiveren om ook actief mee te werken aan de strijd voor rechtvaardigheid voor mensen en andere dieren. Daarnaast is het in een digitaal tijdperk als het onze zeer belangrijk om ook in niet-digitale vorm materiaal vast te leggen: een historisch document voor toekomstige generaties!
Aangezien wij willen dat het boek een inspiratiebron wordt voor mensen die al vegan of activist zijn, of zij die het willen worden, verwachten we ook dat diegenen die een bijdrage leveren zelf veganist zijn. 

Waar kun je aan denken als bijdrage? Je krijgt veel vrijheid, maar we verwachten wel een minimale terugkoppeling naar je activisme. De richtlijn voor het aantal woorden als het een essay of artikel is, is circa 3000 woorden.

Bijvoorbeeld:

 • een essay met een persoonlijk verhaal, beschouwend of explorerend artikel, gedicht, etc.
 • een bespreking of analyse van een specifieke campagne of actie, of diverse vormen van activisme, die je zelf doet, of die je inspirerend vindt
 • focus op een bepaalde vorm van diergebruik (veeteelt, vermaak, dierproefgebruik, jacht, etc. )
 • verhaal over ontmoeting met dieren, inspirerende dieren, dierenverzet
 • verband met seksisme, racisme, validisme, of andere vormen van onderdrukking
 • inclusiviteit in de dierenrechtenbeweging
 • dierenrechtenactivisten en (il)legaliteit, dieren in wetgeving en recht, dierenrechten en politiek
 • framing van dierenrechten/ activisme / activisten/ vrouwen in media

Vragen die inspiratie kunnen geven (zeker niet beperkt tot):

 • Wat betekent veganisme voor jou? Hoe zet je dat om in de praktijk?
 • Waarom ben je veganist of dierenrechtenactivist geworden? Wat drijft jou in je activisme?
 • Waarom doe jij het activisme dat jij doet?
 • Welke impact heeft het besef van dierenleed/mensenleed op jou?
 • Hoe verhoudt de strijd voor dierenrechten zich volgens jou met de strijd voor mensenrechten, milieu, etc.?
 • Waarom verkies je specifieke acties of campagnes? Waarom andere juist niet?
 • Op welke vormen van activisme moeten we volgens jou meer inzetten? Welke boodschap is daarbij belangrijkst?
 • Voel jij je gesteund door je omgeving in je activisme? In je vegan zijn?
 • Waarom zijn er meer vrouwen dan mannen veganist, maar trekken ze minder aandacht als boegbeeld?
 • Wat kunnen vrouwen specifiek doen voor dieren?
 • Wat kunnen vrouwen doen om elkaar te helpen in hun activisme?
 • Wat kunnen mannen doen om vrouwen te helpen in hun activisme?

Als je hieraan wilt meewerken, dan horen we graag van je!
We ontvangen bij voorkeur voor 1 september een korte samenvatting of voorstel van je bijdrage (200 à 300 woorden).
De deadline voor het indienen van de teksten + een bio van jezelf (van max 100 woorden) is 1 november 2019. Houd hier alsjeblieft rekening mee met je toezegging.

Je samenvatting of voorstel en de uiteindelijke bijdrage kun je mailen naar Geertrui Cazaux en Kiki Baaijens, die de uiteindelijke selectie zullen maken voor het boek. Zij zijn bereikbaar via de volgende e-mailadressen:
geertrui.cazaux@telenet.be
info@veganevents.nl

De oproep staat ook op dit Facebook evenementhttps://www.facebook.com/events/456956795142363/

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Waar vrouw of vrouwelijke staat, graag lezen als personen die zich identificeren als vrouw.

2 Waar dierenrechtenactivisme genoemd wordt, bedoelen we ook actieve veganisten.

[ID: ronde spiegel met witte rand, groene reflectie in spiegel. Rechterhand houdt potlood vast en heeft het woord vegan in spiegel geschreven in bruine letters, met daaronder een hartje. Achtergrond is plankenvloer]

Een antwoord op “Oproep: Schrijf je mee aan het boek ‘Vrouwen voor Dieren’?”

 1. Beste mensen, een prachtig initiatief van jullie om eens te onderzoeken hoe vrouwen die zich het lot van de dieren aantrekken en derhalve bedroefd zijn over de houding van mensen t.o. dieren, eens een podium te geven waarop zij hun visie kunnen geven. Persoonlijk heb ik mijn activisme ooit vormgegeven door lid te worden vanaf het begin van de Partij voor de Dieren en nog steeds ben ik blij dat die er is. Maar het houdt hierbij niet op. Daarom volg ik ook de meeste actieve groepen in Ned en Belgie op internet en jaarlijks doe ik mee aan hun demo’s en marsen in Amsterdam.
  Ik ben zelf veganist geworden in 2010, daarvoor was ik vegetarier omdat ik het geluk had destijds een partner te hebben, die ook vegetarier is. En nu heb ik sinds 2008 een vriend die vegetarier van geboorte is, en gelijk met mij vegan is geworden. Ik wil hiermee aangeven dat de enkeling, die vegan wil worden, het extra moeilijk zal hebben, zij zal bijv. bij het vinden van een partner beperkingen ondervinden. Maar misschien zie ik dat te somber in, want ‘veganisme is booming’ hoor ik wel eens roepen. Helaas, in de media merk ik er weinig van. Ik heb ooit Nederlandse taal gestudeerd en derhalve vele romans gelezen, maar ik herinner mij niet dat er personen werden beschreven, die vegetarier of veganist waren, dat was wel 40 jaar geleden, dus wellicht zijn er nu wel schrijvers die hun romanfiguren vegetarier/veganist laten zijn (ik ben daar naar op zoek in de bieb).
  Gelukkig is er een kentering:de tijden veranderen en dat verheugt mij ondanks alle leed op dit ondermaanse.
  Ik blijf reageren op facebook, voor mij de beste manier om op de hoogte te blijven en dankzij jullie voel ik me steeds sterker in mijn standpunt staan, dat dieren respect verdienen en niet mogen worden gehouden, gegeten en gebruikt door ons mensen.
  Bij dit alles wil ik iedereen op het hart drukken, vooral ook je medemens te respecteren. Ik ken fantastische mensen in mijn vriendenkring, die voor dieren zorgen en daarvoor dag in dag uit in touw zijn, belangeloos en onbetaald. Als zij er niet waren, was het niet best gesteld op deze wereld, en dan vraag ik niet of ze toevallig misschien ook vega of vegan zijn. Kortom: doe alles met liefde,maar wees niet fanatiek.

Geef een reactie