Over Graswortels

Op graswortels.org schrijf ik mijn gedachten over veganisme en dierenrechten: campagnes en activisme, berichten in de media, reacties van familie en vrienden, recepten en restaurants, dingen die ik onderweg tegenkom, taalgebruik, en nog veel meer.

Graswortels is natuurlijk de letterlijke vertaling van het Engelse grassroots wat verwijst naar activisme aan de basis. Graswortels is ook een ludieke verwijzing naar de vraag die elke veganist wel al heeft gekregen: wat eet je dan wel nog? Gras en wortels natuurlijk 😉 Meer uitleg over de naamkeuze ‘Graswortels’ in deze post.
Van 2011 tot 2016 heette deze blog Veggieleven, dus daarom kan je in oude posts nog verwijzingen naar die oude blognaam tegenkomen. 

Op mijn Engelstalige blog The Bruges Vegan, staan veel meer culinaire posts: heel wat restaurantbesprekingen, recepten en vegan producten. Daar staan ook lijsten met restaurants en winkels waar je als veganist terecht kan.  Sommige posts van Graswortels verschijnen ook op The Bruges Vegan in het Engels – en vice versa, op Graswortels in het Nederlands.    

Wie?

Midden jaren negentig  werd ik mij meer bewust van het onrecht dat dieren wordt aangedaan. In die periode ben ik ook vegetariër geworden, en in 2010 heb ik – samen met mijn echtgenoot – de overstap naar veganisme gemaakt.

Na mijn studies criminologie en milieuwetenschappen (1995) heb ik me als wetenschappelijk onderzoeker kunnen verdiepen in sociologie van mens-dier relaties, dierenethiek en de relatie met criminologie, wat in 2002 resulteerde in mijn doctoraat over ‘antropocentrisme en speciesisme in de hedendaagse criminologiebeoefening‘ (Universiteit Gent).
In 2001 was ik ook de initiatiefnemer en redacteur van het boek ‘Mensen en Andere Dieren‘.
Na mijn academische periode heb ik een tijd gewerkt in de bijzondere jeugdzorg en later als beleidsadviseur bij de Vlaamse Overheid.

Sedert een aantal jaren ben ik niet meer professioneel geëngageerd wegens chronische ziekte. Ik ben nu dus ’thuis’, waar ik – samen met mijn lieve echtgenoot – zorg voor een familie van tweevoeters en viervoeters, en met mijn handen in de aarde wroet (zie onze moestuin).
En ik leg nu en dan mijn ‘vegan ei’ op mijn blogs, Graswortels & The Bruges Vegan, de bijhorende facebookpagina’s en twitter, en sedert kort maak ik ook vlogs over veganisme en dierenrechten.
Eind 2018 ben ik ook gestart met Crip HumAnimal, over de connecties tussen speciesisme en ableisme.

Veel leesplezier! En ik hoor heel graag je feedback, jouw gedachten of opmerkingen, dus laat gerust een berichtje na 🙂

Geertrui Cazaux (aka TrudiBruges)
tn_graswortels_logo1

Graswortels is geen bedrijf, organisatie, belangengroep noch vereniging. Ik deel hier gewoon eigen persoonlijke ervaringen en gedachten over vanalles en nog wat in verband met veganisme en dierenrechten. Kritisch, met open geest en nu en dan ook een vleug humor.
Je kan mij ook volgen via Facebook Graswortels , Facebook The Bruges Vegan, Facebook Crip HumanimalTwitter,  Google+ , Instagram, You Tube
Alle posts zijn ten persoonlijke titel.
©Graswortels.org

 

9 Antwoorden aan “Over Graswortels”

  1. Ook wij zijn goed op weg om hoe langer hoe minder vlees te eten. Met al dat nieuws over de wantoestanden in slachthuizen en de mishandeling van dieren maak ik de klik net iets rapper dan normaal. Hoewel vlees helemaal van het menu schrappen hier (vooral bij de huisgenoten) nog een moeilijke is. Maar we zijn op weg…

    1. Ja, die beelden komen hard aan 🙁 Ik wens jullie veel succes op jullie vegan ontdekkingsreis. Er zijn zoveel lekkere, diervriendelijke ingrediënten en gerechten te ontdekken 🙂

Geef een reactie