Na 5 jaar wordt Veggieleven … Graswortels!

In 2011 startte ik met Veggieleven. In die vijf jaar zijn er tientallen berichten geplaatst op de blog, en nog honderden meer gedeeld via de Veggieleven Facebookpagina en Twitter. Over acties en campagnes, berichten in de media, humor, geschiedenis, de reacties van familie en vrienden, over voedselproductie, dierenrechten, recepten en nog meer. In de beginperiode meer beschouwend over vegetarisme in het algemeen, later steevast vanuit een vegan invalshoek.

Ik wou al een tijdje af van de naam Veggieleven. Voor mezelf verwees de ‘veggie’ meer naar groenten (vegetables, veggies), maar de term ‘veggie’ wordt steeds sterker geassocieerd met een lacto-ovo vegetarisch dieet. Veganisme is echter veel meer dan enkel een voedingswijze. Veganisme is een levensstijl waarbij er naar wordt gestreefd om te leven zonder exploitatie van dieren, dus zonder het gebruik van dierlijke producten. Een levensstijl met respect voor dierenrechten en tegen onrechtvaardigheid.
Alhoewel ik zelf al van in de beginperiode van de blog veganist ben en ook alle recepten op de blog vegan zijn, besefte ik wel dat de term ‘veggie’ toch voor verwarring bleef zorgen. Is het nou vegetarisch of vegan? Vandaar de naamswissel.

graswortels_logo9

De focus van Graswortels is veganisme en dierenrechten, met nu en dan een zijsprongetje naar aanverwante thema’s.

Waarom de naam Graswortels?

Graswortels is natuurlijk de letterlijke vertaling van het Engelse grassroots wat verwijst naar activisme aan de basis. Dat wil ik ook met deze blog doen: nu en dan een insteek geven van aan de basis. Mijn bedenkingen over vegan activisme, over dierenrechtenethiek, over het gebruik en misbruik van dieren door mensen. Mijn bijdrage om veganisme en dierenrechten mee te helpen op de kaart te zetten.

Graswortels is ook een ludieke verwijzing naar de vraag die elke veganist wel al heeft gekregen: wat eet je dan wel nog? Gras en wortels natuurlijk πŸ˜‰ Hoewel de nadruk op Graswortels.org zeker niet op het culinaire aspect van veganisme ligt, zal ik nog steeds nu en dan ook een recept of een restaurantreview posten. Voor meer culinaire posts verwijs ik je naar mijn Engelse blog The Bruges Vegan, waar al bijna 100 restaurantreviews van in binnen- en buitenland staan!

De overgang naar Graswortels vergde wel wat technische inspanningen, en hopelijk loopt alles van een leien dakje! Als je nog links of knoppen zou vinden die niet correct werken, laat ons gerust weten!

Geef een reactie