Mijn quilt ‘Als haringen in de oceaan’ in de Nationale Expo

Mijn quilt ‘Als haringen in de oceaan. En niet in een ton …’ werd geselecteerd voor de Nationale Expo en hangt nu op de tentoonstelling in de Koninklijke Bibliotheek van België.

Met mijn quilt op de Nationale Expo

70 kunstwerken geïnspireerd door James Ensor

De Nationale Expo is een jaarlijkse wedstrijd voor kunstenaars. In 2024 is het thema de kunstenaar/schilder James Ensor, aangezien het 75 jaar geleden is dat hij overleed. Bijna 3000 kunstenaars (professionelen en amateurs) dienden een werk in, en daarvan werden er 70 gekozen voor de tentoonstelling, op basis van publieksstemmen en een vakjury. Voornamelijk schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerken en ook enkele textielwerken. Mijn quilt behaalde de 18de plaats en was op die manier rechtstreeks geselecteerd voor de expo (de eerste 30 werken). Yeah, zeer blij mee 🙂

Bedankt aan iedereen die gesupporterd en gestemd heeft. Betekent veel voor me 🙂 En ik ben blij dat ik de boodschap voor dierenbescherming en natuurbehoud zo ook via een ander medium kan verspreiden.

De vernissage (opening van de tentoonstelling) was vorige week en het was een geweldige avond. Er was ook een gastoptreden van drumster en zangeres Isolde Lasoen, en ik was heel blij dat ik even met haar kon praten. Ik had ook een klein drumvelletje meegebracht om te laten signeren (ik= #wannabedrummer 😉 )

Video van de VRT over de Nationale Expo en de openingsavond. Met yours truly in beeld, en ook de vissenquilt is kort te zien!

Quilt met een natuur- en dierenbeschermingsboodschap

Mijn quilt heeft een duidelijke link met Oostende en met James Ensor. De titel ‘Als haringen in de oceaan. En niet in een ton … ‘ verwijst natuurlijk naar het feit dat ik de vissen liever vrij in de zee zie zwemmen dan op ons bord belanden.

De beschrijving die ik ingediend heb:

Als kind van Oostende, opgegroeid aan ‘de bassing’ en vlakbij Ensors atelier, is zijn leven en werk altijd bij mij aanwezig geweest.

De maatschappijkritische inslag van Ensors werk, tegen het establishment, de bourgeoisie, de hypocrisie, is algemeen gekend. Wat minder onder de aandacht komt is dat Ensor ook streed tegen dierenmishandeling en zich inzette voor natuurbescherming. Zo was hij medeoprichter en vice-voorzitter van Het Blauwe Kruis van de Kust (Oostende, 1929) en werd zijn afkeer van vivisectie meermaals gematerialiseerd in zijn werk, onder andere in zijn schilderijen ‘Imfâmes vivisecteurs’ (1925 en 1929-1930).*  

Ik ben er zeker van dat als Ensor vandaag zou leven, hij de teloorgang van onze natuur niet alleen met lede ogen zou aanzien, maar er ook voor op de barricaden zou staan. En hij de haringen en andere vissen ook liever vrij in de zee zou zien zwemmen, dan opeengepakt in een ton.

* Florizoone P. (1994) James Ensor. Over dierenbescherming en vivisektie, James Ensor Archief, Nieuwpoort.

foto van James Ensor, op de plek op het strand waar ik als kind vele uren doorgebracht heb …

de Nationale Expo

  • Gratis ingang – De Nationale Expo
  • 70 kunstwerken geïnspireerd door James Ensor.
  • 28 juni – 30 juli 30 2024
  • Koninklijke Bibliotheek van België, Kunstberg 28, Brussel
  • (vlakbij Centraal Station)

quilting_trudi

Als je mijn quiltwerk wil volgen:
Instagram: Geertrui Cazaux – @quilting_trudi

Nog enkele indrukken van de vernissage:

In de Krant van West-Vlaanderen: https://kw.be/nieuws/cultuur/kunst/kunstwerk-van-geertrui-cazaux-in-nationale-expo/

Geef een reactie