attractie: vang eens een kreeft in een grijpkraan

Levende waterschildpaddetjes in sleutelhangers, haaien die de vinnen afgesneden worden en hulpeloos teruggegooid worden, wasberen die levend gevild worden, biggen die onverdoofd gecastreerd worden, mannelijke eendagskuikens die de snipperaar ingaan, beren waarvan de gal afgetapt wordt… .
Het lijkt wel of er geen enkele diersoort is die ontsnapt aan gelijk welke behandeling/mishandeling door mensen: ophangen, verdrinken, villen, de keel oversnijden, opsluiten, isoleren, verminken, etc.

 

Ik verschiet nergens meer van. Of toch. Nu en dan krijg je dan toch nog eens een ‘onbekend’ fenomeen onder ogen waarover je toch nog verbaasd bent. Met een ‘hoe is het mogelijk’ gevoel’ zag ik een foto van een ‘lucky lobster machine’ op de facebook pagina van een Australische vriend.

Op de website van luckylobster vinden we volgende beschrijving:

“Fishing in a restaurant or tavern is entertaining and challenging. For $3 per cast, customers can catch their own lobster for dinner.

The Lucky Lobster vending game is an innovative blend of entertainment and fun that will draw a crowd and create excitement in places wherever it is located.

The Lucky Lobster Game challenges players to catch their own lobster in 30 seconds or less.

Blijkbaar zijn de kreeftenbakken met grijpkranen ook populair in Japan en de Verenigde Staten.

De opstelling is die zoals je ze vindt op de kermis, waar je voor wat kleingeld kan proberen om pluchen beestjes te grijpen met een minikraantje in een glazen bak. Maar hier zitten er dus levende kreeften in een waterbak. Voor enkele dollars kan je proberen om met de grijper een kreeft naar keuze eruit te vissen. Om die dan geserveerd te krijgen in het desbetreffende restaurant.

 

   

Toegegeven, de kreeften worden hier misschien wel met meer ‘zachtheid’ behandeld dan de voorbeelden die we in het begin aanhaalden. De mensen die het spelletje spelen gaan de kreeft echter niet vangen om ze daarna terug in vrijheid te stellen natuurlijk: daarna volgt het kokend water.

Het is wel een treffend voorbeeld van hoe veel mensen kijken naar de dieren die op hun bord komen: als dingen, als speelgoed, als objecten zonder gevoelens, als een kermisattractie, als een ‘prijs’ die gevangen moet worden. Uit de filmpjes die we erover op youtube vinden, lijken de meesten die het spelletje spelen het wel leuk te vinden. Zou het ook zo leuk zijn moesten ze hun lammetje moeten aanduiden en vangen voor hun lamsbout die even later op hun bord ligt?

Welk woord zou jij op deze praktijk ‘vang eens een kreeft in een grijpkraan’ plakken?

De zoektocht naar filmpjes bracht ons ook bij een gelijkaardige attractie in Japan: vang eens een goudvis:

The Lobster Zone: website

The Lucky Lobster Game: website

6 Antwoorden aan “attractie: vang eens een kreeft in een grijpkraan”

  1. Mooi!
    Wat beseffen die kreefeten nu of ze door een menselijke hand met stang worden uit het water geplukt of door een grijparm? Denk toch eens na mensen!
    Ik vind dit schitterend, leuk , innovatief…

Geef een reactie