Bezoek aan de fototentoonstelling ‘Het Vergeten Dier’ in Brugge

Wie één dezer dagen van het station van Brugge naar ’t Zand stapt of rijdt, kan er niet naast kijken! Een tiental grote panelen met aan weerszijde een foto van een ‘vergeten’ dier uit de voedselindustrie, met daarnaast een korte beschrijving van het lot van die dieren.

Het Vergeten Dier, Brugge
Het Vergeten Dier, Brugge

De tentoonstelling is oorspronkelijk gemaakt door Varkens in Nood en Dier en Recht en we zagen ze al eens in Amsterdam in 2013 (zie onze blog erover). Toen schreven we nog ‘Zou dit ook kunnen op de Burg in Brugge of dichtbij de Sint-Baafskathedraal in Gent?’. En nu is de tentoonstelling dus echt in Vlaanderen, en in Brugge dan nog wel! Schitterend! 🙂

2015VergetenDier1
Het vergeten dier, en een beetje van een selfie …

De tentoonstelling in Brugge maakt gebruik van dezelfde beelden als de tentoonstelling die ook in Nederland te zien was, al zijn de teksten aangepast aan de Vlaamse context. Het Vergeten Dier is naar Brugge gehaald door een samenwerkingsplatform van verschillende organisaties*, en zal een grote week te zien zijn in het Albertpark.   2015VergetenDier9 2015VergetenDier2 Op één van de borden wordt ook uitleg gegeven over de diverse aspecten van de voedingsindustrie (volksgezondheid, dierenwelzijn, milieuaspecten, …) en wat jij er zelf kan aan doen. Als eerste punt staat er: vervang dierlijke producten zo veel mogelijk door plantaardige. Great! Dat vinden wij al een veel betere boodschap dan diegene die aan de Nederlandse tentoonstelling gekoppeld was (toen stond er nog als suggestie: koop diervriendelijk vlees, wat wij een contradictio in terminis vinden).  Verder staat er ook nog de suggestie om zoveel mogelijk lokaal te kopen, ‘bij boeren en producenten die natuur en dierenwelzijn hoog in het vaandel dragen‘. In het lokale kunnen we ons wel vinden, maar toch sluipt ook hier wel weer die notie van ‘diervriendelijk vlees’ in. Koop lokaal, en koop plantaardig! Dieren hoeven daar niet aan te pas te komen. 🙂

Het Vergeten Dier, Wat kan je er zelf aan doen?
Het Vergeten Dier, Wat kan je er zelf aan doen?

Ik denk dat ik volgende week nog eens naar het Albertpark trek, gewoon om er de reacties van passanten te observeren. Ik hoop dat het veel mensen kan inspireren om een stap te zetten naar een diervriendelijker wereld. En hopelijk zal de fototentoonstelling ‘Het vergeten dier’ ook nog in andere steden in België te zien zijn!

Deze slideshow vereist JavaScript.

Het Vergeten Dier, van 22 mei tem 1 juni in Brugge.
Albertpark. Dat is tussen het station en het Concertgebouw op het Zand (de tentoonstelling staat meer aan de kant van het station). Location.

You can read this blog in English here on our other blog The Bruges Vegan.

De tentoonstelling kwam tot stand met steun van West Vlaamse Milieufederatie vzw, GAIA, Natuurpunt & partners Meetjesland, Natuurpunt Brugs ommeland, Natuurkoepel Zuid West Vlaanderen, Natuurpunt De Torenvalk, Natuurpunt Gent en  EVAvzw.

Zie: Boerderijen, geen veefabrieken.

Een antwoord op “Bezoek aan de fototentoonstelling ‘Het Vergeten Dier’ in Brugge”

Geef een reactie