Als een paal boven water

Een heel treffende foto …

stopbord met sticker ‘stop eating animals, in overstroomd gebied

Ik zag deze foto al her en der gedeeld, door veganisten of dierenrechtenactivisten. De veeteelt is één van de grootste bijdragers aan de klimaatverandering die steeds meer extreme weersfenomenen veroorzaakt.

Sommige mensen reageren er verbolgen op:
– daar is het nu niet het moment voor!

➡➡ Zeg eens, wanneer is het wel het juiste moment om deze boodschap te brengen? Morgen? Overmorgen? Volgend jaar?
Wanneer we met zijn allen verzuipen door nog meer catastrofale overstromingen?
In ‘rustige periodes’ wordt de boodschap afgedaan als doemdenkerij en overdreven: ‘zo’n vaart zal het wel niet lopen’. Wanneer het wel zo’n vaart loopt en er talloze slachtoffers vallen ‘is er het moment niet voor’.

Ik betreur het vele leed, en leef mee met de slachtoffers, mensen én andere dieren. Laat ons dan ook zo snel mogelijk de handen uit de mouwen steken om niet enkel om korte termijn maar ook op lange termijn voor oplossingen te zoeken.
Dat overschakeling naar veganic agriculture beter is voor mens, dier en milieu/klimaat, staat als een paal boven water.

EDIT-

Nog wat verdere toelichting
Het gaat me niet om ‘eigen schuld dikke bult’ te zeggen, wel een oplossing op lange termijn aan te reiken.
En vanzelfsprekend is ondersteuning, hulp, medeleven voor diegenen die nu in nood zitten op korte termijn de eerste prioriteit. En neen, ik ga daar niet in rampgebied met een megafoon van de daken gaan schreeuwen dat ze daar per direct nu vegan moeten worden.
Maar ik hoop wel dat bv. beleidsmakers bij heropbouw en ondersteuningsmaatregelen wel de meest milieu, klimaat en diervriendelijke opties kiezen.
Daarnaast zijn er ook miljoenen mensen die momenteel niét direct getroffen zijn door de watersnood, en wél aanpassingen zouden kunnen doen in hun eigen leven, maar die liever roepen ‘neen, dat willen we nu niet horen’

Geef een reactie