Adopt, don’t shop. Altijd!

Als je overweegt om voor een dier te zorgen – of het nu gaat om een kat, kip, hond, paard, ezel, cavia, parkiet of nog andere dieren – adopteer dan.
*Koop* nooit een dier.

Dieren zijn geen dingen of producten, die zomaar kunnen ‘verkocht’ worden. Door er een prijs op te plakken, herleid je ze tot economisch goed, tot handelswaar.
Wanneer je dieren koopt – bij een kweker of particulier – draag je bij aan de vraag, en gaan dieren ook speciaal daarvoor worden gekweekt. Met alle gevolgen van dien: dieren die niet voldoen aan de schoonheidseisen of de ‘ras standaard’ worden afgemaakt, en ook oude, zieke of ‘surplus’ dieren, die geen economische waarde hebben, vallen uit het bootje. Als je dieren koopt ben je hier mee verantwoordelijk voor.

Vanzelfsprekend kan een asiel of opvang soms een bijdrage vragen voor het adopteren van het dier, om de werkingskosten van het asiel te ondersteunen. dat is niet hetzelfde als een dier commercieel verhandelen.

Zolang er dieren gekweekt worden, zullen er ook steeds dieren zijn die uit de boot vallen, of letterlijk van de camion vallen, en een goede thuis zoeken.

Enkele cijfers:
– In 2018 kwamen in Vlaanderen 45.982 dieren (honden, katten en andere) binnen in een asiel*
– In 2019 werden in België 5495 paarden geslacht (BELSTAT)

Daarnaast zijn er natuurlijk nog duizenden andere dieren die nooit in de statistieken terecht komen, omdat ze gewoon gedumpt worden, niet geïdentificeerd zijn, niet geteld worden, …

* Cijfers op basis van 75 asielen die data doorgegeven hebben (dierenwelzijn Vlaanderen).

 

Geef een reactie