Zwijg me van dat ‘opdringen’ …

‘Stop met ons dat vegan gedoe op te dringen’ … 🌿

‘Opdringen’. Hoe ironisch toch …

➡️O.V.E.R.A.L maar dan ook overal rondom mij, zie ik het gebruik en misbruik van dieren. Er is geen ontsnappen aan. *Speciesisme* is in onze maatschappij de norm.

In winkels word ik geconfronteerd met rekken en rekken vol met in stukken gesneden delen van dieren. En allerlei andere producten die dierlijke resten bevatten, gaande van verzorgingsproducten, tot verfborstels, schoenen en kledij. In de stad billboards aan bushaltes en muuraffiches die burgers, milkshakes en kiloknallers aanprijzen. Op het platteland de kuddes koeien die uitgemolken of vetgemest worden, en loodsen waarin honderdduizenden kippen en varkens samengepakt zitten. Fietsend langs Vlaamse wegen zie ik de afvalbakken aan de bedrijfspoort voor die stakkerds die het zelfs niet overleefd hebben en opgepikt worden door het ‘vilbeluik’. Op geregelde tijdstippen hoor ik de angstkreten van varkens die in de vrachtwagen opgeladen worden richting slachthuis, of de moederkoeien die dagen staan te loeien voor hun weggenomen kalf. Een penetrante mestgeur hangt over het land. Op zonnige lentedagen worden de barbecues bovengehaald en vult de lucht zich met de stank van gegrilde lichaamsresten, waarover dan jolijk wordt bericht in TV-journaals. Op restaurant rondom mij mensen die zich tegoed doen aan alles wat maar kan zwemmen, lopen en vliegen. En mij vertellen hoe ‘lekker’ het wel is. Reclame voor dat ‘lekker(s) van bij ons’ krijgen we voorgeschoteld op allerlei media, betaald door ons belastinggeld. ‘Pret’parken waarin wilde dieren levenslang opgesloten zitten op een zandbak de grootte van een zakdoek. Stap een museum binnen en je ziet kunst waarin levende of dode dieren gebruikt worden of waarin jachtpartijen en dierenslachtingen verheerlijkt worden. Ook spreekwoordelijk worden nog steeds bokken geschoten, koeien bij de horens gevat en loopt men rond als een kip zonder kop …

➡️ Speciesisme. Er is geen ontsnappen aan …

Maar dan zijn het de vegans die veganisme ‘opdringen’. Die vragen voor rechtvaardigheid voor dieren. Om alstublieft geen dieren meer te gebruik en misbruiken. Om plantaardig te eten. Omdat dat zoveel beter is voor mens, milieu en klimaat, en in de eerste plaats voor de dieren zelf natuurlijk.
Zwijg me van dat ‘opdringen’ …

Foto: winkel met lichaamsdelen van voornamelijk varkens, in San Gimignano, Italië, 2023.

Geef een reactie