Rutger Bregman: ‘de grootste morele catastrofe’

Auteur Rutger Bregman:
โžก๏ธ”Het ellendige, afschuwelijke leven dat miljarden en miljarden dieren lijden, is voor mij de grootste morele catastrofe van deze tijd.” ๐Ÿ‘๐Ÿ‘

Rutger Bregman: “Het ellendige, afschuwelijke leven dat miljarden en miljarden dieren lijden, is voor mij de grootste morele catastrofe van deze tijd.”

Enkele quotes uit het interview:

We hebben een shitload aan innovatie nodig om de wereldbevolking te voeden zonder dierlijke eiwitten. De alternatieven zijn voorlopig te kleinschalig of gewoon niet lekker en goedkoop genoeg, terwijl we van de industriรซle veeteelt af moeten om de opwarming binnen te perken te houden. Afgezien van โ€˜go veganโ€™-roepen horen we klimaatngoโ€™s daar te weinig over. Ik ben heel enthousiast over het proces van precisiefermentatie (waarbij met plantaardig materiaal hoogwaardige eiwitten voor menselijke consumptie kunnen worden gemaakt, nvdr), ik denk dat we daar sneller oplossingen van zullen zien dan van kweekvlees. We hebben alleen ondernemers nodig die die techniek proberen opschalen.

Het ellendige, afschuwelijke leven dat miljarden en miljarden dieren lijden, is voor mij de grootste morele catastrofe van deze tijd. Ik weet ook niet of ik het einde daarvan nog zal meemaken. De strijd wordt vaak vergeleken met de strijd tegen de slavernij. De negentiende eeuw was de eeuw waarin de slavernij werd afgeschaft, maar het was ook de eeuw waarin eerst de trans-Atlantische slavenhandel een absoluut hoogtepunt bereikte. Ik denk dat we deze eeuw de strijd tegen de bio-industrie zullen winnen, maar dit wordt ook de eeuw waarin het grootste aantal dieren daaraan geslachtofferd wordt. Maar er zijn natuurlijk ook nog genoeg andere wereldproblemen die onze aandacht verdienen. Je kunt naar buiten kijken en jezelf helemaal de put in praten. Je kunt er ook als moreel ambitieuze ondernemer naar kijken en denken: wauw, er is nog heel veel te doen.

Rutger Bregman, Over zijn nieuwste boek ‘Morele Ambitie’, en nog meer.
Interview in Knack, 12 maart 2024.

Geef een reactie