Uitstap: Safraan, Meerdaal en Loving Hut

Vrijdagavond zijn we gaan eten in het biologisch vegetarisch restaurant De Safraan in Sint Joris Weert (bij Leuven). De uitbaters hadden vroeger een vegetarische B&B en restaurant iets verderop in Oud-Heverlee, maar hebben nu een huiskamerrestaurant. Je kan er elke vrijdag en zaterdag (met reservatie) terecht voor een gastronomisch vegetarisch meergangenmenu (45euro). Ze toveren dan hun woonkamer om tot een sfeervolle eetplek, met plaats tot 15 personen. Bij mooi weer kan je ook plaatsnemen op het terras, uitkijkend op een prachtige tuin en palend aan het natuurgebied De Doode Bembde.

Het menu wijzigt elke vier weken. Dit is wat we vrijdag gegeten hebben:

Crostini met kruidige paté en zeesla
Pittig slaatje van rode bietjes
Rollade van paprikagelei en pasta
*
Fantasie van asperges met spinaziesausje
*
Thais kokossoepje met tofu
*
Polenta met geroosterde paprika, olijven en kerstomaatjes
*
Auberginetorentje met een frisse wortelsla en rijst
*
Panna cotta van cocos met fruit uit de tuin

huiskamerrestaurant Safraan
huiskamerrestaurant Safraan

Fantasie van asperges met spinaziesausje
Fantasie van asperges met spinaziesausje @Safraan

Polenta met geroosterde paprika, olijven en kerstomaatjes
Polenta met geroosterde paprika, olijven en kerstomaatjes @Safraan

Auberginetorentje
Auberginetorentje met een frisse wortelsla en rijst @Safraan

Bij aanvraag op voorhand wordt het menu ook aangepast voor veganisten. Zo kregen wij in het auberginetorentje geen geitenkaas, maar een schijfje gemarineerde tempeh. Had wat meer verwacht van de polentaschotel, maar verder was het wel genieten! Jammer dat Leuven voor ons zo ver weg is, anders zouden we er toch wel vaker gaan. Hopelijk komen er met het toenemend aantal vegetariërs meer dergelijke plekken waar je culinair kan genieten van een gastronomisch vegetarisch diner.

We verbleven ongeveer een kilometer verderop in de B&B Meerdaal, een nieuwe bed & breakfast met twee gastenkamers vlakbij het Meerdaalbos. Bij de reservatie had ik vermeld dat wij vegetariërs zijn, en ook geen zuivel eten. De gastvrouw antwoordde dat dat geen probleem was. Enkele dagen voor ons verblijf heb ik nog eens per mail bevestigd, en er nog eens bij gespecificeerd dat wij ook geen zuivel eten (geen boter, melk, kaas, ..). Ervaring over de jaren heen heeft me geleerd om bij een reservatie voor een restaurant of een verblijf expliciet te zeggen wat je wel of niet eet. Vroeger dacht ik dat het voldoende was om te vermelden ‘ik ben vegetariër’, maar dat is niet zo. Blijkt dat veel mensen – zelfs in de horeca – denken dat vegetariërs wel vis of kip eten, jammer genoeg een paar keer aan den lijve ondervonden op restaurant. In het verleden hebben we soms het hotelontbijt gelaten voor wat het was, en ons in  de plaatselijke kruidenier voorzien van wat fruit, brood en fruitsap.

Het verblijf en het ontbijt bij B&B Meerdaal zijn reuze meegevallen. ’s Ochtends stond er een rijkgevulde tafel voor ons klaar in de ontbijtruimte (zie de foto). Vers fruit, fruitsap, soyadrinks met fruit, soya yoghurtjes en broodsmeersel, ontbijtgranen, gesneden komkommers en tomaatjes voor bij de vegetarische salami. En verschillende soorten brood en confituur! Wat een aangename verrassing!
Bij het uitchecken nog even nagepraat met de gastvrouw en bleek dat wij haar eerste gasten waren die een vegetarisch ontbijt (+zonder zuivel) hadden gevraagd. Waardoor ik het rijkgevulde en gevarieerde ontbijt nog meer kon appreciëren.
Zeker een aanrader en ook een prima uitvalsbasis voor wandel- en fietstochten in een mooie streek.

Ontbijt B&B Meerdaal
Ontbijt B&B Meerdaal

Zaterdag zijn we nog naar Leuven gegaan en hebben geluncht in de Loving Hut (niet zo ver van het stadhuis).  Er zijn wereldwijd tientallen Loving Huts, allemaal veganistisch, maar wel elk met hun eigen kaart. Ik was dan ook blij toen vorig jaar een Loving Hut in Leuven zijn deuren opende, zeker een welgekomen uitbreiding van het veganistische aanbod in de stad. Ik ben er ondertussen al driemaal geweest. Goedkoop en snelle bediening zijn hun troeven. Maar je kan er ook uitgebreider lunchen, al laten de zitbankjes zonder leuning mij niet toe om er lang te tafelen. Je kan op de kaart kiezen tussen enkele voorgerechten, hoofdgerechten en desserts en daarnaast zijn er ook wisselende suggesties. Geen culinaire wow-ervaring  – de hamburger en quiche komen bv. zonder meer –  maar wel basic, goedkoop en vegan! Het bordje mixte (zie foto) vind ik een aanrader: mooi gepresenteerd, gevarieerd en lekker. Het staat dan wel bij de voorgerechten, maar kan zeker voldoen als je genoeg hebt aan een lichte lunch (misschien met een soepje ervoor). Loving Hut, I’ll be back!

Bordje Mixte @ Loving Hut
Bordje Mixte @ Loving Hut

Loving Hut Leuven
Loving Hut Leuven

Het was een leuke uitstap. Als vegetariër, en zeker als veganist, op reis gaan vergt misschien wat meer planning en voorbereiding (waar gaan we eten? kunnen we een vegetarisch ontbijt krijgen?), maar er zijn mogelijkheden genoeg, ook in Vlaanderen. Kwestie is ook van het te durven aankaarten bij een hotel of B&B. Het kan wel al eens tegenvallen, maar het kan ook een aangename verrassing zijn, zoals met het rijkgevulde en gevarieerde ontbijt in B&B Meerdaal zeker het geval was.

— SEDERT 2013 deel ik al mijn restaurantervaringen in Brugge en omstreken (en nog verder!) op The Bruges Vegan  brugesvegan.com

Een antwoord op “Uitstap: Safraan, Meerdaal en Loving Hut”

Geef een reactie