Voldoende aanbod voor vegetariërs? Boodschappen doen (1)

Boodschappen doen voor etenswaren levert ook in ons gezin rijkgevulde boodschappentassen op. Groenten en fruit, broodbeleg, seitan, tempeh, tofu, falafel, kruiden, dranken, bloem om brood te bakken en andere benodigheden voor het bakken zijn maar een greep uit de zaken die we quasi wekelijks aankopen. Met de vegetarische kookboeken die we in huis hebben en de duizenden online recepten kunnen we voor de rest van ons leven elke dag een ander vegetarisch gerecht klaarmaken. Variatie genoeg dus, of toch zeker de mogelijkheid daartoe.

De Poelier
De Poelier, met ook een afdeling vegetarische producten

veggieproducten
aanbod bereide vegetarische producten

Maar telkens wanneer ik boodschappen doe ben ik toch wel verrast door het nog grotere aanbod aan vlees- en visproducten in de winkelschappen. Er zijn koelkasten vol met netjes verpakte vleeswaren, een meterslange toonbank met bereide vlees- en visproducten en dan ook nog een zuivelafdeling die enkele rijen in beslag neemt. Bij het winkelen loop ik daar gewoon doorheen, er eigenlijk niet veel bij nadenkend, of soms gaat er door mijn hoofd ‘hier hoef ik niet te kijken want er ligt niets voor mij’.

Vleesafdeling
Koelkast vleesafdeling grootwarenhuis

zuivelafdeling
Een rij van de zuivelafdeling, grootwarenhuis

En toch heb ik bij het winkelen helemaal niet het gevoel dat ik iets mis, dat ik geen variatie genoeg heb, of dat ik niet genoeg keuze heb. Het aanbod aan bereide vegetarische producten is de laatste jaren enorm toegenomen (zie de foto’s) en fruit en groenten zijn er bij de vleet. Vegetarisch eten is voor mij een verrijking, een ontdekkingstocht soms ook, waarbij je heel veel nieuwe producten leert kennen. Vleeseters zien het misschien eerder als een verarming: er zijn meterslange winkelrekken die je links zou moeten laten liggen en je moet dus zoveel missen. Ik vind dat ik als vegetariër meer dan genoeg keuze heb in de winkel. Meer nog, moeten we eigenlijk zoveel keuze hebben? Is het nodig om dertien verschillende versies of merken van één bepaald product te kunnen kopen? Ik weet dat we als westerse consumenten op dat vlak heel verwend zijn. Toegegeven, ik vind het ook leuk om een nieuw product in de rekken te vinden. En ik ben ook blij met een uitbreiding van het vegetarische gamma, hoewel er eigenlijk al heel veel aanbod is.

De situatie is toch anders wanneer je als vegetariër op restaurant gaat.  Maar daarover een andere keer meer.

natuurvoedingswinkel
Koeltoog in natuurvoedingswinkel, met bijna allemaal vegetarische producten

3 Antwoorden aan “Voldoende aanbod voor vegetariërs? Boodschappen doen (1)”

  1. Helemaal mee eens! Voor sommige zaken rij ik wel speciaal naar de natuurwinkel (Bioplanet voornamelijk) zoals broodbeleg en het aanbod daar is enorm! Ik heb nog lang niet alles geproefd! Handig bij Bioplanet is ook dat je de grote verpakkingen burgers kunt vragen aan de versafdeling: een doos met 10 hazelnootburgers bvb. voordelig en altijd handig in de diepvries te hebben!

  2. Qua veggie aanbod ben ik zeker tevreden over men lokale supermarkt. Het is niet superuitgebreid, maar er is een aanbod, en af en toe is naar den bioplanet om de diepvries aan te vullen met burgers ter afwisseling is prima.
    Wat me echter stoort is het aanbod aan seizoensgroenten, vooral in de winter: bakken vol tomaten en sla, en ook komkommers, paprika’s en courgettes; je vindt er veel meer zomergroenten dan wintergroenten.
    Ik verschiet er toch altijd van als ik mensen in de winter tomaten en sla in hun kar zie laden. Maar eigenlijk kan ik ze het niet kwalijk nemen, er is gewoon een massa aanbod van tomaat en sla in de winter, en als je dan niet verder nadenkt, dan neem je toch gewoon het gemakkelijkste, waar het meeste van voorhanden is. tja

Geef een reactie