Veggie New York City, fantastisch!

In juni 2010 waren wij een week in New York City. In een blog schrijft men normaal over recente gebeurtenissen of over de actualiteit, maar deze post gaat dus over restaurantbezoeken van een jaartje terug. Ik vond het zo’n fantastische veggie ervaring dat ik het toch nog wil delen.
Ik had op voorhand enkele lijsten afgedrukt met vegetarische restaurants (o.a. van Happy Cow). Op de heenvlucht had ik ze zitten aanduiden op de kaart in onze reisgids. Had ook tips gevraagd aan mensen die er al geweest waren en kreeg als absolute aanraders Candle 79 en Blossom. Die restaurants wilden we dus zeker niet missen.

Franchia
Franchia

Candle79
Candle79

De eerste avond, toch wel moe van de jetlag, gingen we naar Franchia , op wandelafstand van ons hotel (Park Av/34St). Dat zat meteen goed! De airco stond er wel veel te hard (wat we de volgende dagen nog vaak gingen ondervinden in New Yorkse winkels en restaurants) maar verder een heel sfeervol restaurant. Met een uitgebreide menukaart waardoor we het toch moeilijk konden kiezen! Zeer schappelijke prijs.

Na een voormiddag sightseeing op een dubbeldekker, stapten we af aan bij central Park, dichtbij Candle 79 (154 East 79th St, at Lexington). We kregen een plaatsje boven aan het raam. Dit is meer ‘upstyle’ tafelen, met gastronomisch eten. Aan de tafel naast ons hoorden we het gezelschap kennis maken met elkaar en iemand zeggen ‘hello, my name is Chevy’. Jawel, Chevy Chase! De dame in het gezelschap vertelde over vegetarisme en vroeg of Chevy soms vegetarisch eet? ‘Oh no, I eat normal’. 😉 De lunch in Candle 79 was zeker niet goedkoop, maar toch wel een unieke ervaring. Heel verfijnd en lekker gegeten! Inderdaad een absolute aanrader.

Restaurant Loving Hut bij Penssylvania Station (7th Ave, New York City, at 29/30 St.) is één van de vestigingen van de internationale Loving Hut keten. Het restaurant in NY is heel klein met zo’n zestal tafeltjes op een paar vierkante meter. Het was er druk en je gaat er niet om gezellig te tafelen. Maar wel lekker, een supersnelle bediening en spotgoedkoop.

Angelica’s kitchen (300 E 12th St, 2nd Av.) wordt alom geprezen, maar vonden wij toch wat tegenvallen. De menukaart klinkt wel goed, maar de gerechten leken ons toch maar gewoontjes (zeker met de ervaringen ervoor bij Franchia & Candle79).

Peacefood Cafe
Peacefood Cafe

Vegetarian's Paradise 2
Vegetarian’s Paradise 2

Peacefood Cafe (460 Amsterdam Ave, W 82St.) is een vegan resto & bakery. Meer café/brasserie stijl, en het zat ook propvol, maar toch voelde het niet echt ‘druk’ aan. Hele grote porties, waar door we niet meer konden proeven van het vegan gebak.

Vlakbij Washington Square Park zijn twee veg resto’s naast elkaar: Red Bamboo en Vegetarian’s Paradise 2 (144 W 4th St, at 6th & Mac Dougal). Ik vermoed dat de restaurants achteraan in de keuken met elkaar verbonden zijn, want blijkbaar zijn ze ook van dezelfde eigenaar. Er staan heel veel ‘faux meat’ gerechten op de kaart, waarbij ze de vleesvervanger ook echt de vorm geven van het dier.  De ‘roasted chicken’ is dan een grote lap soyaproduct, waarin je een kippenborst/poot herkent, tot aan de hokjes van het draadjesgaas waarin een dode kip verpakt zit! De ‘kip’ lag bovenop wat groentjes en sla, waardoor die helemaal verlept was. Niet echt geslaagd. Je zit ook in een donker interieur, in een semi-kelder. Vegetarian’s Paradise 2 doet wat mij betreft zijn naam dus niet echt eer aan.

Candle Cafe (3rd Av, at 75 St.) is van dezelfde uitbaters als het meer sjieke restaurant Candle79, maar dus de caféversie. Er stonden veel dezelfde gerechten op het menu en voor de caféversie vonden we dit toch wel een beetje prijzig. Het was er zeer druk en niet zo gezellig – zeer slechte akoestiek (luid!). Maar culinair wel weerom wauw!

Candle Cafe

Otarian
Otarian

In Otarian (lees “zero-tarian”, een wereldwijde keten) hadden we een snelle hap. Wij zijn naar die dichtbij Central Park (8th Av.) gegaan. Hier krijg je dus fastfood, maar wel lekker. Van de vegetarische gerechten zijn vegan versies te krijgen. Lijkt op het eerste zicht evenveel afval te produceren als een andere fastfood joint, maar er wordt toch gesorteerd en blijkbaar herwerkt (bv. bio degradable cups).

En dan de voorlaatste dag nog in Blossom geluncht (9th at 21St.). We waren er eerder op de week al naartoe getrokken, maar is enkel Vr/Za/Zo open voor lunch. Yummie. Zeker een aanrader! Er was die middag nog plaats over, maar voor de zaterdagavond bleek alles al volgeboekt. Indien je wil dineren is reserveren dus de boodschap, ook in de meeste andere restaurants in NYC.

Blossom
Blossom

CocoaV
CocoaV

Schuin tegenover Blossom ligt Cocoa V, Vegan Food and Wine bar (vegan chocolates). Na de heerlijke maaltijd bij Blossom hadden we echter geen plaats meer voor nog een dessert. Jammer. Zag er fantastisch uit.

Vegetarisch eetkraam
Vegetarisch eetkraam

Dit was een fantastische culinaire ervaring. Ik heb nog nooit zoveel gegeten op reis. In veel Vlaamse steden is het nog zoeken om behoorlijk vegetarisch te kunnen eten, en zoek je dan maar een Indisch of Italiaans restaurant. In New York is er keuze genoeg, er waren nog tientallen andere vegetarische restaurants die we aan ons moesten laten voorbij gaan. Naast de klassieke hot dog kraampjes vind je in NYC ook redelijk wat falafelkramen, en heb ik ook een paar keer een ‘vegetarisch’ kraam gezien (99% althans – zie foto, weet niet waar de overige 1% is gebleven). Er is niet alleen een groot aanbod van veggie resto’s, maar de vegetarische restaurants hebben ook een (uitgebreide) menukaart (zie bv. de menukaart van Candle 79 of van Peacefood Café!, terwijl je in de meeste Vlaamse veggie resto’s enkel de grootte van de dagschotel kan kiezen.

Blossom, Franchia, Candle 79, … zalig. Ik krijg direct zin om terug te gaan! Jammer dat het zo ver is.

— SEDERT 2013 deel ik al mijn restaurantervaringen in Brugge en omstreken (en nog verder!) op The Bruges Vegan  brugesvegan.com

3 Antwoorden aan “Veggie New York City, fantastisch!”

  1. Wij gaan dit najaar ook naar daar. Bij het plannen viel al meteen op dat er een overdosis aan keuze is. Zeker als je vergelijkt met andere bestemmingen. Dat belooft dus.

    Toevallig ook nergens vegan cupcakes/cheesecakes e.d. gaan eten?

Geef een reactie