Abinda, cannabisburgers, seitanbrochetten en nog meer lekkers

In het kader van de Bioweek zijn er deze week allerlei activiteiten. Ik ben dinsdag naar de opendeurdag van Abinda geweest, in Ruddervoorde (W-Vl). Daar maken ze seitan en ook allerlei vegetarische burgers en andere vegetarische producten. Abinda is het zusterbedrijf van De Hobbit  in Maldegem, waar ik vorig jaar naar de opendeurdag ben geweest.

Abinda in Ruddervoorde
Abinda in Ruddervoorde

We kregen een rondleiding op de bedrijfsvloer zelf: spinazieburgers die van de band rollen en worden verpakt, veggie loempia’s die manueel worden ‘gedraaid’, het vullen van de bakjes met tofureepjes en het wassen van tarwe en speltbloem voor de productie van seitan.  We kregen ook uitleg over de zorg voor milieu bij Abinda. Veel vegetariërs zullen wel de glazen bokaaltjes met broodbeleg van Abinda kennen. Je kan ze terugbrengen naar de natuurvoedingswinkel omdat er statiegeld op is. Jammer genoeg zijn veel teruggebrachte bokalen niet meer bruikbaar, zelfs niet na een machinale wasbeurt op het bedrijf. Veel mensen laten blijkbaar na om de bokalen af te wassen vooraleer ze terug te brengen. Goed wassen en spoelen dus!

Spinazieburgers worden ingepakt
Spinazieburgers worden ingepakt

Tofureepjes
Tofureepjes

Op het einde kregen we enkele proevertjes met broodbeleg van Abinda. En een presentatie van Frederik Mollet van Molgreen.  Molgreen verbouwt en verwerkt vezelhennep. Samen met Abinda en nog andere verdelers vormen ze Hemp-food, een samenwerking tussen enkele producenten en verdelers van diverse plantaardige voedingsproducten. Zo bijvoorbeeld de hennepburgers, door de pers al direct omgedoopt tot cannabisburgers‘. Je zal er echter niet high van worden, want het gaat wel degelijk om drugsvrije voeding, zonder of met zo weinig mogelijk THC, de psychoactieve stof in cannabis. Deze hempburgers worden gemaakt door Abinda. Jammer genoeg konden we ze niet proeven, maar we kregen wel uitleg over hennepolie, hennepzaad, hennepkledij en ook hennepkoekjes!

Seitan maken
Seitan maken

Seitan brochetten
Seitan brochetten van Abinda

Het was een interessante voormiddag. Er waren een dertigtal mensen ingeschreven voor deze opendeurdag, waarvan er twee vegetariër bleken te zijn (ik en iemand anders dus). Ik had gedacht hier meer vegetariërs te treffen! Maar anderzijds toch ook wel positief dat veel niet-vegetariërs willen weten hoe veggie burgers worden gemaakt. Er bleken veel mensen te zijn die minder vlees eten dan vroeger, of ook vooral meer biologisch eten. En ja hoor, ik heb toch weeral de ‘waarom‘ vraag gekregen! Die ik zo kalm en en vriendelijk mogelijk heb proberen te beantwoorden 🙂

2 Antwoorden aan “Abinda, cannabisburgers, seitanbrochetten en nog meer lekkers”

Geef een reactie