Waarom ben je vegetariër? Dilbert cartoon

Deze cartoon heb ik lang geleden uit de krant geknipt en hij heeft jarenlang aan mijn bureaukast gehangen. De cartoon is al van 1992 maar ik vind hem na bijna 20 jaar nog steeds grappig. Scott Adams weet de ‘hamvraag’ die vegetariërs steevast krijgen (en waarom??) heel ironisch in beeld te brengen. Deze cartoon uit de Dilbert-reeks, waarin Dilbert vraagt aan Dogbert waarom hij vegetariër is geworden, dateert uit de periode dat Adams zelf nog niet zo lang vegetariër was geworden. Hij zal toen ook wel genoeg de vraag ‘en waarom eet je geen vlees meer?’ gekregen hebben.

Why??

De vraag naar de reden waarom je vegetariër bent, wordt anno 2011 wel minder gesteld. Na zelf 15 jaar vegetariër te zijn, weten de mensen in mijn omgeving het wel en is het antwoord op ‘waarom ben jij vegetariër?’ al verschillende keren aan bod gekomen. Vandaag kennen ook steeds meer mensen de meest voorkomende redenen: vanwege dierenwelzijn, gezondheid en milieu. Maar niettegenstaande ze de argumenten wel kennen en erkennen, kunnen sommigen het toch moeilijk plaatsen. De redenen waarom je geen vlees of vis zou eten zijn logisch en redelijk, maar dat je daadwerkelijk je gedrag ernaar aanpast wordt door velen nog als extreem gezien. Zoals ook ironisch in de cartoon wordt weergegeven: “zit je dan in een sekte?”.

Dilbert vraagt aan Dogbert waarom hij vegetariër is geworden

 

De ‘en waarom?’ vraag wordt dan misschien wel al minder gesteld, toch krijg ik ze nu en dan nog eens te horen. Wanneer ik nieuwe mensen leer kennen, zijn er altijd wel die informeren waarom ik geen vlees of vis eet. En toen ik meer veganistisch ging leven kwam de ‘waarom?’ vraag ook weer opduiken, samen met nog vele andere klassiekers zoals ‘en wat eet je dan wel nog?’.
Al is het de honderdenzeventachtigste keer dat ik de vraag ‘waarom ben jij vegetariër?’ krijg, probeer ik nog steeds een diplomatisch en niet-schokkend antwoord te geven, afhankelijk van de context van het gesprek: waar zijn we? wie vraagt het? wie luistert er mee? wat is de situatie? Het kan zijn dat de vraagsteller misschien nog nooit de redenen heeft gehoord en oprechte interesse heeft. Anderzijds wil hij misschien gewoon beleefdheidshalve een gesprekje aangaan en verwacht en wil hij helemaal geen uitleg over dierenleed en klimaatsverandering. Mijn antwoord zal anders zijn wanneer een varkensboer me tijdens een opendeurdag op zijn bedrijf om uitleg vraagt, wanneer ik als enige vegetariër op een vleesbarbecue ben of wanneer ik deelneem aan een workshop vegetarisch koken. Toegegeven, het lukt me niet om het altijd even diplomatisch of kalm te formuleren :-). En soms heb echt wel eens zin om eens een Dogbert-achtig antwoord te geven! Moet kunnen, of niet?

Geef een reactie