vooroordelen: bleke vegetariërs maken groenteprutje

In het aprilnummer 2011 van het Nederlandse maandblad QUEST, staat een artikel over ‘vlees versus vega’. Het behandelt diverse aspecten van vleesproductie, nl. broeikasgassen, omzetting van plantaardige eiwitbronnen naar dierlijk eiwitten voor consumptie, grondgebruik en biologisch vlees. Positief dat een dergelijk vulgariserend tijdschrift aandacht besteedt aan de problemen die samengaan met vleesproductie. Alhoewel er soms wel vreemde kronkels worden gemaakt. Bijvoorbeeld hoe het niet opeten van kalveren uit de melkindustrie voedselverspilling zou zijn. Want die dieren worden nu eenmaal toch geboren en we gaan toch geen prima eetbaar voedsel weggooien?

Maar daar gaat het me nu niet om. In een kaderstuk op p.22 wordt het verschil tussen een vleesminderaar, vegetariër, pescotariër, veganist, fruitist (sic) en een raw food-aanhanger uitgelegd, in termen van wat ze wel of niet eten. En dan komt het. In dat kaderstukje staat een foto van enkele mensen in een keuken met het bijschrift: “Alle vooroordelen op één foto: bleke types met zwarte kleren maken een groenteprutje klaar”.

vegetariërs in keuken
QUEST, April, p.22 – dossier vlees versus vega

Men schrijft zelf wel dat het om vooroordelen gaat en misschien is het wel met een knipoog bedoeld, maar toch, vegetariërs worden wel weer eens in één hokje geduwd. In het artikel zelf vinden we verder niets over wie vegetariërs zijn en hoe divers deze mensen wel niet zijn. Vegetariërs zijn er immers in alle lagen van de bevolking, in alle maten en gewichten, jong en oud. Er zijn vegetarische topsporters en bedienden, vegetarische gelovigen en atheïsten, anarchisten en conformisten, vegetarische homo’s en hetero’s en zelfs vegetarische landbouwers. Nergens in het artikel in QUEST wordt ook maar enigszins geprobeerd om dit stereotype beeld van vegetariërs te ontkrachten. De knipoog komt bij mij eerder over als een oogklep.

‘Vegetariërs zijn bleek en maken ‘groenteprutjes’ klaar’. En dat blijft bij vele lezers – die geen vegetariërs kennen – jammer genoeg toch hangen.

5 Antwoorden aan “vooroordelen: bleke vegetariërs maken groenteprutje”

 1. Lol mijn familie zegt dat soms: je ziet altijd zo bleek.
  Maar ik zag altijd al bleek, al heel mijn leven. Toen ik 13-15 was deed ik gewoon foundation op waardoor mijn huid bruiner was, maarja dat wisten ze niet, dat was een fake masker. Daarna stopte ik ermee.

  En het is grappig dat ze dat linken aan veganist zijn, door alle vooroordelen. Als ik mijn huid dan vergelijk met hun huid, zie je dat ze even bleek zijn. Lol. Mijn bloedtests zijn ook altijd perfect behalve vitamine D, maar daar heeft het meerderheid van de bevolking last van door ons gebrek aan zonlicht.

 2. Mensen vormen hun beeld van vegetariërs vaak op basis van de eerste die ze kennen. Je kent dat wel, als ze eerst iemand leren kennen die vis eet en zich vegetariër noemt, moet jij ook vis eten want vegetariërs eten dat toch.
  Ik denk dat er bij de mensen die mij als eerste vegetariër leerden kennen (en dat zijn er veel in een West-Vlaams boerengat) veel rondlopen die denken dat vegetariërs bleek en tenger zijn. 🙂

 3. Dikke onzin, dat stereotype beeld van de bleke, magere vegetariër.
  Ik eet erg weinig vlees en ben absoluut niet vel over been of bleek.
  Vegetarisch eten is trouwens vaak niet vetarmer dan de traditionele keuken. Ik maak bv. regelmatig iets klaar uit het donderdag veggiedag kookboek en daar vallen regelmatig dingen te frituren.

 4. Ik ben ook vegetarisch 1,94 m. lang en ik weeg 78 en ben 15 jaar oud en behoorlijk bruin, ik eet geen vis en geen vlees maar ik eet en drink wel gewoon zuivel producten. Ik ben al mijn hele leven vegetarisch opgevoed omdat mijn ouders dat zo wilde. Ik vind het vreselijk dat de meeste mensen zo slecht over vegetariërs denken, ik probeer het ze ook altijd uit te leggen maar de meeste willen volgens mij ook niet anders erover denken.

Geef een reactie