Over gevild konijn en de vegan bubble

In twee recente filmpjes worden mensen in Amsterdam aan het woord gelaten, onder meer over wel of niet vlees eten.
Bijzonder interessant!

Het eerste filmpje is van de jongerensite FunX. In de intro vermeldt de interviewster dat minder vlees eten in Nederland steeds populairder wordt. Ze vraagt aan enkele jongeren op straat in Amsterdam of ze wel of niet vlees eten, en waarom.

Vleeseter versus vegetariër:

Enkele citaten

– ja, het is gewoon lekker, het is goed voor je, vooral biefstuk.
– ik vind het wel erg dat ze hebben geleden, maar als ik het niet weet, dan maakt het niet uit.
– ik heb er eigenlijk niet zoveel medelijden mee, ik heb er ook geen moeite mee… moest hier een dier passeren, en ik moet zijn hoofd eraf hakken…

En nog interessante antwoorden! Er zijn ook twee dames die zeggen vegetariër te zijn, waarop de presentatrice bij een van hen ook de gekende ‘en moest je ergens in de rimboe zitten en het enige wat je kan eten is …‘. Jawel. Aan clichés geen gebrek 😉

In bovenstaand filmpje is nu en dan een hele grote afbeelding tegen een gevel te zien waarop een man een gevild konijn vasthoudt. Blijkt dat het gaat om een doek tegen een stelling, die de verbouwingswerken bij de Odeon in Amsterdam afschermt. De man die het gevild konijn vasthoudt is chefkok Ricardo van Ede, van het restaurant in het pand. In onderstaand filmpje, dat we gevonden hebben op de Amsterdamse nieuwssite AT5, wordt gepolst naar de mening van voorbijgangers over deze markante verschijning in het straatbeeld:

Bekijk het filmpje:

Er blijkt toch redelijk wat commotie onder de voorbijgangers: OMG! zielig!, te visueel, maar ook: dat is het leven. De chef kok zegt verbaasd te zijn over de commotie: het zijn gewoon twee konijnen, en in plaats dat ze bij de slager in de vitrine liggen hou ik er gewoon eentje netjes in de hand.
In de reportage is ook een foto te zien van de chef kok met een dode eend in de armen (niet gevild, mét pluimen). De chef kok: de foto met de dode eend was wel liever geweest misschien, die ziet er wat minder dood uit misschien, dus waarschijnlijk hadden de mensen dat wat liever gevonden.
De commentator besluit: alhoewel alle ondervraagden zeggen vlees te eten, zien ze liever geen dood dier.

ik wil het niet zien!

Mensen willen liever niet zien waar hun vlees vandaan komt.  Ook in het eerste filmpje zijn er redelijk wat mensen die dit niet willen weten: te zielig, te bloederig, als het maar lekker is! Ook uit de commentaren over bv. halal vlees blijkt veel onwetendheid over waar het vlees op hun bord vandaan komt.
Het doet me denken aan de bekende uitspraak van Paul McCartney: If slaughterhouses had glass walls, everyone would be vegetarian. Maar dat is niet noodzakelijk zo. Er werken ook heel veel mensen in slachthuizen en in de vleessector. Die weten maar al te goed hoe het er aan toe gaat en zijn daarom geen vegetariër of eten daarom niet noodzakelijk een stuk vlees minder. En nu en dan krijgen mensen wel beelden uit slachthuizen te zien, vinden dat afgrijselijk, maar blijven toch nog dieren eten. En zoals de jongen in het eerste filmpje ook aangeeft: sommige mensen hebben er geen moeite mee om zelf een beest de nek om te draaien (althans, ze zeggen toch dat ze er geen moeite mee hebben…).
Niettemin denk ik dat beelden over hoe dieren behandeld worden in de bio-industrie, beelden uit het slachthuis of zoals hier een gevild konijn waar je niet naast kan kijken sommige mensen wel aan het denken zet. Misschien zal niet dat ene filmfragment of die ene foto hen overhalen om minder of geen vlees te eten, maar kan het wel één van de vele druppels zijn die hun emmer doet vollopen. Samen met campagnes voor vleesvermindering, berichten over antibiotica resistente bacteriën en andere vleesschandalen, festivals waar vegan eten aangeboden wordt, go-vegan! boodschappen, campagnes voor gezonder eten, vegetarisch aanbod op restaurant, etc. Zo’n ‘shock’beeld is een van de vele dingen die hen kan aansporen om hun gedrag te veranderen.

the vegan bubble

En nog een tweede bedenking. Sommige veganisten verkondigen heel graag dat de vegan revolutie er staat aan te komen (of zelfs nu aan het gebeuren is). Ik lees op allerlei social media heel veel hoera! berichten in die richting. Ik zou wel graag hun enthousiasme delen, maar deze filmpjes plaatsen dat volgens mij toch wel in perspectief. Het vegan gedachtegoed, of zelfs nog maar vegan of vegetarisch eten is voor veel mensen een ‘ver van mijn bed show’. Vlees eten is de norm, en wordt door een grote meerderheid van de bevolking als de normaalste zaak van de wereld gezien.
Als je al in een vegan bubble zou zitten, dan doorprikken de uitspraken in deze filmpjes die bubble volgens mij moeiteloos.
Er is nog veel werk aan de winkel!

Zie ook:

Ophef om Reusachtig gevilde konijnen, Echt Amsterdams nieuws, 16 augustus 2013.

Vlees of vegetarisch?, Fun X, 4 september 2013.

Een antwoord op “Over gevild konijn en de vegan bubble”

Geef een reactie