De Gastvrijheid, vegan eten in Limburg

Restaurant De Gastvrijheid opende in oktober 2011 de deuren en heeft veel vegetarisch op de kaart staan en biedt ook een vegetarisch menu aan. We volgden ze al van in het begin via de facebookpagina, en het restaurant in het – voor ons – verre Limburg stond dus al een tijdje op ons verlanglijstje!

’s Avonds kan je er terecht voor een vegetarisch 3 of 5 gangen menu. Op aanvraag kan je dit menu ook veganistisch krijgen (een week op voorhand vragen).

De Gastvrijheid

Zodoende zakten wij af naar Limburg! Wij werden er hartelijk ontvangen door de gastvrouw en kregen het volgende geserveerd:

* rode biet, slaatje van tomaat, komkommer, afgewerkt met ruculabloemmetjes en pijnboompitjes
* aspergesoep met geroosterde amandelen
* asperge’s op toast zuurdesembrood, korenbloemetjes
* sorbet van citroenmelisse
* aardappelspiesje, polenta veganaise met champignons, humus, sojaburger op bedje van pickels, provençaalse tomaat, gesauteerd witloof met mosterd, venkel afgeblust met sojasaus, salade met viooltje
* tompoes van aardbei en sojaroom
* snoeptoren met koffie

rode biet met slaatje

aspergesoep

asperges op toast

hoofdgerecht

Een heel gevarieerde en uitgebreide menu, die wij zeker de 42 euro waard vonden! De toast van zuurdesembrood bij de asperges vonden wij wat droog om ons echt te bekoren, maar de asperges waren zeker wel fijngegaard. De hoofdschotel was een waar schilderspalet van kleuren en smaken, heel verzorgd en ook mooi gepresenteerd. Ook de andere gerechten vielen bij ons zeker in de smaak (de rode biet, de aspergesoep, het sorbetje en als afsluiter de snoeptoren). Alleen de tompoes voor dessert viel een beetje simpel uit, maar weliswaar een heel mooi bouwwerkje met aardbeien, sojaroom, crackers en muntblaadjes.
De gastvrouw wist ons ook te vertellen dat een groot deel van de groenten die zij serveren in het restaurant van eigen – biologische – kweek zijn.

tompoes met aardbeien en sojaroom

snoeptoren met koffie

Tijdens de week (check hun website voor de openingsuren) kan je er ook terecht voor diverse vegan gerechten à la carte. Wij dachten van er op zondagmiddag nog eens langs te gaan voor een snelle hap, maar wegens de zondagsmarkt op het plein voor het restaurant kan je er dan niets vegan van de kaart krijgen. Dan toch nog even gecheckt of we niet gewoon wat frietjes (gebakken in plantaardig vet en met veganaise) en een vegan soepje konden krijgen, en zo waren we toch wat gevuld.

Het aantal vegetarische restaurants in Limburg kan je op geen handen tellen: er zijn er namelijk geen! De Levensboom in Hasselt wordt vaak als een vegetarische restaurant vermeld, maar er staat ook vis op het menu. De Gastvrijheid in Leopoldsburg noemt zichzelf een ‘vegetarisch en visrestaurant’ (zie ook de foto van de gevel), maar serveert dus ook vis. Enerzijds begrijpelijk dat ze zich op die manier willen bekend maken aan een publiek dat specifiek op zoek is naar een eetgelegenheid om vegetarisch te tafelen. Maar toch kan het ook wel de verwarring mee in stand houden als zouden vegetariërs vis eten (jawel, er zijn er nog veel die denken dat vissen aan bomen groeien …). Niettemin kan je hier wel lekkerder, gevarieerder en uitgebreider (een 5-gangen menu!) veganistisch eten dan in veel klassieke vegetarische ‘dagschotel’restaurants: die zijn vaak slechts ’s middags open en als je er een vegan versie van de dagschotel vraagt gebeurt het niet zelden dat de zuivel of bereiding met ei gewoon weggelaten wordt en vervangen door een extra bol rijst of patatten.

De Gastvrijheid is dus zeker een aanrader! En moest het niet zo ver zijn, we zouden er absoluut nog vaker gaan genieten 🙂

Wie er een uitstapje naar Leopoldsburg van wil maken, kan voor overnachting mét veganistisch ontbijt (wel op voorhand te vragen) terecht in de nabijgelegen Bed and Breakfast ’tWit Kasteeltje.

ontbijt bij Bed and breakfast tWit Kasteeltje

Restaurant:

De Gastvrijheid

De Gastvrijheid – Leopoldsburg

Koningin Astridplein 40
3970 Leopoldsburg

Facebookpagina

tel: 011/64.26.95

— SEDERT 2013 deel ik al mijn restaurantervaringen in Brugge en omstreken (en nog verder!) op The Bruges Vegan  brugesvegan.com

6 Antwoorden aan “De Gastvrijheid, vegan eten in Limburg”

 1. Hoi,

  De gastvrijheid is al sinds de opening ons favoriet restaurant. Elke 6 weken passen ze het menu aan en gaan wij een keer proeven. Dat is nog nooit tegengevallen.

  Voor alle Limburgers en alle bezoekers in Limburg een aanrader!

 2. ik begrijp niet goed hoe “vegetarisch en visrestaurant” tot verwarring kan leiden (meer bepaald hoe dat het idee zou kunnen bevestigen dat vegetariers vis eten). de mensen van de gastvrijheid noemden hun zaak oorspronkelijk gewoon “vegetarisch restaurant” (ook toen gaven ze dus vis). lijkt me dat vegeatrisch en visrestaurant dan ideaal is voor zo’n gevallen. het is niet verwarrend, en het geeft toch mee dat de nadruk ligt op veggie. en het zet het woord maar weer even in de picture.

  1. Wij vinden dat de benaming ‘vegetarisch restaurant’ enkel kan bij een restaurant dat daadwerkelijk een vegetarisch restaurant is. Een restaurant waar dus geen vlees of vis wordt geserveerd. De benaming ‘vegetarisch en visrestaurant’ of ‘vegetarisch en vleesrestaurant’ is eigenlijk een contradictio in terminis, het eerste (vegetarisch resto) sluit het tweede immers uit. Vandaar ook de blijvende verwarring.
   Dat uitgebreide (en ook lekkere!) vegetarische en veganistische aanbod kan ook via andere manieren in de kijker gezet worden, zoals ook andere restaurants met veel vegetarische gerechten op de kaart doen, zonder dat ze zich de titel van ‘vegetarisch restaurant’ toemeten.

 3. Misschien zijn er in hetzelfde pand twee restaurants, een vegetarisch restaurant en een visrestaurant, met een scheidingswand, en hebben jullie in het vegetarisch restaurant gegeten…
  Als er slecht één restaurant is, dan is de titel “vegetarisch en visrestaurant” inderdaad een contradictio in terminis. Dan was iets als “restaurant voor vegetariërs én viseters” beter geweest. Om maar te zeggen dat ook bij mij spontaan verwarring optreedt wanneer ik de benaming lees.

Geef een reactie