vegan uit eten in Brugge: Pastis

We hebben nog een plekje ontdekt in Brugge waar je als veganist terecht kan: Bistro Pastis. We hadden de tip doorgekregen van iemand die er al een paar keer was gaan eten. Op de vaste kaart staan vier vegetarische gerechten, waarvan er twee ook zonder zuivel en eieren zijn. Ik had op voorhand ook gemaild met de vraag of het mogelijk was om een veganistisch menu te verkrijgen (met dessert!), met de uitleg erbij wat we dan niet en ook wat we wél allemaal eten, en we kregen een positief antwoord.

Pastis Brugge

We gingen er eten op een vrijdagavond. Er waren opvallend weinig toeristen, wel veel locals. Nochtans ligt Pastis op slechts een boogscheut van het Zand, maar in de Speelmansrei is er blijkbaar weinig passage van toeristen. De straat was die avond alleszins super rustig. Het restaurant liep echter al snel vol. Reserveren is dus wel aangewezen.
De tafels staan op ruime afstand van elkaar, waardoor het een ruime indruk geeft. Je kan er ook boven plaatsnemen.

Voorgerecht

Als voorgerecht staat niets plantaardigs op de kaart, maar de dame des huizes bood ons een suggestie van wintergroenten aan. Wat kwam was een zeer aangename verrassing: een mooi gedresseerd bordje met gemarineerde groenten (biet, rammenas, wortel, rode ui, broccoli) en verder ook nog cantharellen, couscous, rucola, een flinterdun schijfje toast, met ook wat balsamico en wasabi. Daarbij kregen we ook stokbrood en olie. Ik was wel verrast dat de gemarineerde groentjes koud geserveerd werden, maar het was toch wel heel lekker. En bovenal ook wel creatief en een keer iets anders dan een slaatje! Very nice! 🙂

Pastis_Brugge2
suggestie van wintergroenten – 15€

Pastis_Brugge3
brood met olie

 

Hoofdgerecht

Het gevarieerde en creatieve voorgerecht deed ons al vol verlangen uitkijken naar de hoofdgerechten, maar hier kregen we gerechten die er niet echt culinair uit springen. Althans, toch niet zozeer voor mensen die zelf ook wat thuis zijn in vegan koken. De hoofdgerechten (die standaard op de kaart staan), zijn dan ook eerder ‘bistro-klassiekers’: een wrap met groentjes en seitan en passata en een roerbakgroentenschotel met tofu en sesam. Alleszins wel leuk dat we beiden een andere gerecht konden proeven (met enerzijds seitan en anderzijds tofu!), en natuurlijk al fantastisch dat dit aanbod er standaard op de kaart staat! De wrap (twee wraps eigenlijk!) was alleszins een gigantische portie, veel te veel voor mij.

Pastis_Brugge4
wrap met seitan – 13€

Pastis_Brugge5
roerbakgroentenschotel met tofu – 13€

Dessert

Bij de desserts vind je de typische Vlaamse klassiekers op de kaart: dame blanche en toestanden (met andere woorden, zoals in quasi alle restos: zuivel en nog eens zuivel). Maar je kan er ook vers gesneden fruit of een citroensorbet krijgen. Vers fruit kan er bij mij altijd bij, lekker fris met wat aardbeiencoulis, en mijn partner nam nog een koffietje.

vers fruit met aardbeiencoulis

We werden in bistro Pastis heel attent ontvangen door de gastvrouw. Ze vertrouwde ons ook toe dat ze de intentie hebben om zich nog meer te verdiepen in plantaardig koken, om bv. ook te kunnen voldoen aan de noden van mensen met een lactose intolerantie of koemelkallergie.
We gaan dan ook zeker de menukaart van Pastis in de gaten houden! Als de chef de creativiteit die hij in zijn voorgerecht stak ook meer in het hoofdgerechten zou kunnen stoppen, zou dit wel eens één van onze favoriete adresjes in Brugge kunnen worden!

Bistro Pastis – http://www.pastis.be/

Speelmansrei 8

8000 Brugge

050.34.18.09

Locatie – google maps

— SEDERT 2013 deel ik al mijn restaurantervaringen in Brugge en omstreken (en nog verder!) op The Bruges Vegan  brugesvegan.com

 

 

Geef een reactie