Veganaise maken: vegan mayonaise

Zelf mayonaise maken zonder eieren? Ja hoor, het kan heel makkelijk.
Je kan ook veganaise kopen (meestal wel te verkrijgen bij de natuurvoedingswinkel), maar als je hem zelf maakt kan je het recept natuurlijk ook aanpassen aan je persoonlijke smaak.

Dit is hoe wij meestal veganaise maken:

Ingrediënten

– 1/2 teaspoon zout
– 1/2 teaspoon peper
– 1 teaspoon mosterd (eventueel wat meer om het pittiger te maken)
– 1/4 cup azijn (alcoholazijn of eventueel appelazijn als je het zoeter wil)
– 1/2 cup ongezoete soyamelk
– zonnebloemolie

Werkwijze

Meng zout, peper, mosterd, azijn en soyamelk in een hoge beker
Voeg zonnebloemolie toe terwijl je met de mixer alles mengt, totdat je vindt dat de veganaise dik genoeg is

voeg zonnebloemolie toe terwijl je met mixer alles mengt

veganaise

Je kan van deze veganaise ook een cocktailsaus maken door dit samen te mengen:

– 3/4 cup veganaise
– 3/4 cup ketchup
– 1 tablespoon mosterd
– scheutje whisky (optioneel)
– paar druppeltjes tabasco

 

19 Antwoorden aan “Veganaise maken: vegan mayonaise”

  1. Hey Marijke, ik heb het ooit geprobeerd met rijstmelk (voordat ik dat wist van de lecithine 😉 en dat is jammerlijk mislukt! Nog nooit geprobeerd met spelt of haver, maar ik twijfel eraan.

 1. Hoi! Ik maak al heel lang zelf veganaise, maar de laatste keren wil het op een of andere manier niet lukken. Niet dik worden… Ik heb gewoon sojamelk ongezoet, zonnebloemolie, beetje bouillonpoeder, scheutje azijn en lepeltje mosterd gebruikt zoals altijd, maar het wil op een of andere manier niet dik worden. Weten jullie hoe dit kan? Alvast bedankt!

  1. Dank je wel hoor! Ik heb uiteindelijk met andere olie weer mayo kunnen maken. Reddy ipv jumbo eigen merk..Hoera! Maar nu ik dit lees van die kamertemperatuur is dit misschien inderdaad belangrijker geweest dan ik dacht. Ik ben heel blij dat het weer gelukt is! En mijn zoon is ook blij!

 2. Hoi allemaal, nog even een update. Het lukte weeeeer de hele tijd niet en dat terwijl alle ingredienten al helemaal op kamertemperatuur stonden. Balen! Maarrrrrr het is gelukt en wel hierdoor:

  Eerst de sojamelk in de kom, en daarna pas de olie! Dan de staafmixer erin zetten en voorzichtig op en neer mixen. Hoe simpel kan het zijn. En dat na drie verpeste porties waarbij ik het andersom had gedaan. Vreugde!

  Hij werd prachtig dik en mijn zoon was ook erg blij.

  Dit is het recept.

  100 cl sojamelk, 250 cl zonnebloemolie, klein theelepeltje mosterd, klein scheutje azijn, een kwart theelepeltje bouillonpoeder. Echt een lekker recept! Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben. Groetjes Erika

  1. Hoi, ja ik doe het meestal met witte azijn, het is zelfs lekkerder dan met wijnazijn of andere speciale azijn. Succes! Wel eerst de melk in een bakje en dan de zonnebloemolie erin plonzen. De staafmixer voorzichtig erin zetten en dan gaan mixen en langzaam naar boven halen en weer naar beneden. Dan de andere ingrediënten erin. Mosterd en azijn, beetje bouillonpoeder. Ik heb veel problemen gehad de laatste tijd dat het niet dik wilde worden, maar dit is de beste manier. En op kamertemperatuur he, de ingredienten. Heel veel succes! Groetjes Erika

Geef een reactie