Vegan zijn gaat om meer dan wat je in je mond stopt. Is het bij voedingswaren dikwijls al niet makkelijk om te weten of koekjes of bladerdeeg volledig plantaardig zijn (die E-nummers?!), dan is dit voor verzorgingsproducten soms nog een stuk moeilijker.

Dan sta je daar in de natuurvoedingswinkel met een ‘natuurlijke’ of ‘biologische’ shampoo in de hand, maar staan er bij de ingrediënten soms wel dingen waar je nog nooit van hebt gehoord. Plantaardig of dierlijk of synthetisch? Ik ken ook bijlange niet alle vegan merken uit het hoofd, en in de winkel staan googlen op je smartphone of dit of dat ingrediënt nu van plantaardige of dierlijke oorsprong is, is ook niet altijd handig. Gelukkig tref je wel al vaker dan vroeger verzorgingsproducten aan met het vegan logo van The Vegan Society (zie vegan Trademark), dat maakt het wel makkelijker.

vegan trademark van The Vegan Society

Of je kan ook online bestellen natuurlijk. Bij diverse webwinkels vind je een breed gamma aan verzorgingsproducten zonder dierlijke producten en niet getest op dieren. En heel handig om er ook direct de beschrijving bij te hebben. Zo kocht ik bij de eco-webwinkel Kudzu de tomaatrijke shampoo, de komkommerrijke douchegel, een citroen/munt handzeepje, en ook nog zonnecrème van Eco-cosmetics. Heel leuk om zo ook eens andere merken te hebben dan diegene die je in de winkels vindt!