Frieda Van Wijck op slakkenjacht: tsjakka! tsjakka!

Frieda Van Wijck (radio- en TV presentatrice) heeft het niet voor slakken in haar tuin. In de rubriek ‘Selfies’ van het variétéprogramma Hotel M van Marcel van Thilt (VRT) toonde ze gisterenavond hoe ze daarmee omgaat.

FriedaVanWijck_slak2

We zien Frieda met koplamp op, klaar om zich gewapend met ‘een schup’ in de tuin te begeven. Het filmpje kan je hier bekijken.

Zo, de volledige uitrusting is klaar. Er zit namelijk een vijand in mijn tuin, en iedere avond ga ik het gevecht aan. 
Met de lamp op mijn hoofd, en met mijn laarzen. Dan neem ik ook nog mijn wapen mee, dat is dit hier: een schup. 
En dan ga ik zo op zoek naar slakken, en die steek ik dan dood. 

Kijk, daar zitten onze slijmerige vrienden, zie. Hier zie. Mijn aardbeien aan het opeten? Tsjakka, Tsjakka, Tsjakka! Ja, ik laat mijn niet doen hé, van mijn aardbeien moeten ze afblijven. Tsjakka! Tsjakka! Tsjakka!

Nog ene ontdekt op de spinazie, zie ik. Tsjakka! Ja mijn spinazie is er dan ook wel aan natuurlijk, maar… Eigenlijk heb ik daar wel een beetje plezier in. Tsjakka Tsjakka Tsjakka Tsjakka Tsjakka

Mij gaan ze niet hebben, heh, rotzakskes. 55, oh, dit is echt … Massaslachting. Goed, de tol van vanavond. In de 70. ik ben de tel kwijt geraakt, maar in de zeventig. Morgen doen we verder.

Wellicht was het grappig bedoeld.

Er weerklonk ook wat gelach in de studio tijdens de beelden van de erop los hakkende Frieda. En na afloop van het filmpje kon komiek Michael van Peel niet nalaten om toch eventjes smalend te melden dat ze morgen GAIA wel op hun dak zouden hebben.

Frieda Van Wijck op slakkenjacht
Frieda Van Wijck op slakkenjacht

Grappig? Neen, vond ik eigenlijk niet.

Het kan ook anders Frieda. Laat die ‘schup’ toch aan de kant. Het zal uw spinazie ook ten goede komen.

Hoewel slakken zeker geen graag geziene gasten zijn bij (moes)tuiniers, hebben ze nu eenmaal ook hun plaats in de natuur. Zo dienen ze op hun beurt ook weer als voedsel voor bv. egeltjes en kikkers.
Er zijn genoeg slakvriendelijke of ecovriendelijke manieren om de hinder van slakken in de tuin te beperken. Je kan bijvoorbeeld preventieve maatregelen nemen door je plantjes te beschermen met barricades: houtas, scherp zand of plastiek kraag rond de jonge plantjes, egels aantrekken in je tuin, een ‘slakkenhotel’ voorzien met allerlei lekkers waar ze liever naartoe gaan, …  Of wanneer er zich een slakkenprobleem voordoet de slakken levend vangen en dan op ruime afstand van je tuin weer uitzetten. Zoals in het filmpje van Frieda te zien was zijn de slakken ’s avonds op pad en kan je ze zo uit de tuin plukken. Of als je geen zin hebt om net voor het slapengaan nog op strooptocht te gaan, kan je ook schuilplaatsen voorzien voor de slakken  (bv. omgekeerde stenen bloempotjes tussen de planten) en ze dan tijdens de dag daar vinden.

Zijn er belangrijker problemen in de wereld dan de slakkenjacht van Frieda? Ja, natuurlijk wel. Maar zoals zo vaak, respect voor leven, respect voor de natuur begint vaak al bij kleine dingen. Het kan ook anders Frieda. Laat die ‘schup’ toch aan de kant. Het zal uw spinazie ook ten goede komen.

Frieda Van Wijck op slakkenjacht
Frieda Van Wijck op slakkenjacht

Een antwoord op “Frieda Van Wijck op slakkenjacht: tsjakka! tsjakka!”

Geef een reactie