Chef Keersmaekers: vegetariërs kunnen overal terecht!

Er is een restaurantgids voor diabetici op de markt gebracht: Zucsu. In de gids staan 150 restaurants, die ingedeeld zijn volgens hun diabetesvriendelijkheid.

Lancering Zucsu, Het Journaal, 2 juni 2014
Lancering Zucsu, Het Journaal, 2 juni 2014

De lancering van de restaurantgids Zucsu kwam aan bod in het Journaal van 2 juni 2014 (zie het fragment hier). Wouter Keersmaekers, chef bij het restaurant De Schone van Boskoop, die het project ondersteunt, vertelt:

Iemand die vegetarisch is, die komt een restaurant binnen en die zegt: ik ben vegetarisch, en hop die krijgt vegetarisch eten.  Een mens die diabetes is, en je hebt dat in verschillende categorieën, die blijft eigenlijk een beetje op zijn honger zitten.

Wouter Keersmaekers, chef Schone van Boskoop
Wouter Keersmaekers, chef Schone van Boskoop

Chef Keersmaekers had een vergelijkbare uitspraak ook al enkele maanden geleden gedaan, bij de aankondiging van het project Zucsu. In Gazet van Antwerpen van 4 maart 2014 zegt hij:

Er zijn meer mensen met diabetes dan vegetariërs, en toch kunnen die laatsten overal terecht voor een aangepaste maaltijd.

 

Gazet van Antwerpen 4 maart 2014
Gazet van Antwerpen 4 maart 2014

Vegetariërs kunnen overal terecht?? Je zegt in een restaurant dat je vegetariër bent en hoppa, je krijgt een vegetarische maaltijd??
Dat moet wel een grap zijn!
Het aanbod voor vegetariërs op restaurant mag dan wel al wat toegenomen zijn de laatste jaren, veel restaurants hebben nog steeds niets vegetarisch – laat staan veganistisch – standaard beschikbaar. Chef Keersmaekers bedoelt toch niet de kaaskroketten of croques met kaas die je zowat in elke brasserie op de kaart vindt (en zelfs ook niet vegetarisch want met dierlijk stremsel)? Of een inspiratieloos slaatje met tomaten en wauw! als je chance hebt doen ze er wat pijnboompitten bij! De kwaliteit van het vegetarische aanbod is vaak huilen met de pet op, en vegetariërs willen heus ook wel eens wat anders eten dan ‘pasta met gewokte groentjes’. Sommige restaurants doen zelfs helemaal geen moeite en willen gewoon geen aangepaste maaltijd voorzien, zelfs al vraag je het op voorhand aan.

Dus vegetariërs kunnen overal terecht? I wish. Misschien nemen we de proef wel eens op de som en gaan we eens langs bij chef Keersmaekers in de Schone van Boskoop in Boechout. En hoppa! krijgen we daar zonder problemen en zonder voorafgaande melding een heerlijke plantaardige menu voorgeschoteld 😉

Geef een reactie