In elk restaurant een vegan schotel

In Tokyo (Japan) is een groepje van zo’n 30 vegetariërs  een campagne gestart om restaurants in de hoofdstad van Japan te overtuigen om vegetarische schotels aan te bieden.  De Tokyo Smile Veggies Group zou graag hebben dat alle 50.000 restaurants in de stad tegen 2020 (wanneer de Olympische Spelen er gehouden worden) vegetarische schotels aanbieden. Ze organiseren workshops, geven opleidingen aan chefs (wat Vegucation alhier doet) en maken dat veggie-vriendelijke restaurants dat ook via een label laten weten.  Volgens de groep bestaan er wel al redelijk wat vegetarische en macrobiotische restaurants in Tokyo, met een degelijk aanbod, maar is het veg aanbod in bestaande traditionele restaurants quasi nihil.

Een Spaanse leraar die aanwezig was op de lancering van de Japanse campagne zei: In Europe, 20 years ago, vegetarians would be given a salad in a restaurant and everyone would feel sorry for them. This has changed completely, so it will change in Japan.
Een beetje een optimistische voorstelling van hoe het in Europese restaurants gesteld is. Er is wel enige vooruitgang de laatste decennia, maar veel chefs kunnen jammer genoeg nog steeds niet verder denken dan die triestige salade.  Maar er zit beweging in!

Het zou zo leuk zijn als élk resto minstens één vegan gerecht op de kaart heeft. Niet een slaatje of pasta met gewokte groentjes, maar een gevarieerd, lekker en origineel gerecht dat je niet al 100 keer gegeten hebt.

 

Tokyo Smile Veggies (foto via blog Tokyo Smile Veggies)

Het is me niet geheel duidelijk of de Tokyo Smile Veggies Group een vegetarische of vegan inslag geeft (mijn Japans reikt niet zo ver om de schrijfsels op hun blog te ontcijferen), maar om in elk restaurant tenminste één vegan gerecht op de kaart te hebben zou ook hier zo leuk zijn. En dan heb ik het niet over een bord met sla en tomaat, of een pasta met gewokte groentjes (kan lekker zijn, maar komt mijn oren uit), maar een gevarieerd en origineel gerecht, waar ook niet-vegans kunnen van genieten.

Het biedt natuurlijk ook voordelen voor het restaurant zelf. Als er in een gezelschap één of meerdere veganisten zitten (een familiefeest, een etentje voor het werk, vrienden die uitgaan), zullen zij al rap de keuze van het restaurant mee richting geven en naar een resto willen gaan dat ook iets behoorlijks aanbiedt aan vegans. En een vegan gerecht is niet alleen geschikt voor veganisten natuurlijk, maar ook voor mensen met een lactose intolerantie, een ei-allergie, mensen die omwille van religieuze redenen liever geen vlees eten of gewoon mensen die eens iets anders willen dan de traditionele hompen vlees.

Er zijn gelukkig restaurants die daarop inspelen. Zo heeft traditioneel restaurant Mykene in Leuven sedert kort een volledige aparte veganistische rubriek op de menukaart staan.  Yeah! Hopelijk volgen er vele dat voorbeeld!

vegan gerechten bij restaurant Mykene, Leuven

Japanese vegetarians campaign for Tokyo’s 50.000 restaurants to offer meat free dishes, The Independent, 28 december 2014.

EVA, Veggie gids voor chefs.

 

2 Antwoorden aan “In elk restaurant een vegan schotel”

  1. Interessant!
    Hmmm, de Japanse keuken… Ken jij, of iemand, hier, eigenlijk een japans restaurant in belgie waar je lekker veg kan eten?
    Ik heb in het buitenland al eens van de heerlijk verfijnde veggie japanse keuken mogen proeven, maar zie in eigen land enkel sushibars…

    1. Een Japans restaurant waar je als vegan terecht kan zou inderdaad heel leuk zijn! Wij gaan wel eens naar een Thai of Chinees, maar een Japans hebben wij nog niet bezocht.

Geef een reactie