Een veganistisch nieuwjaarsfeest in het journaal op TV!

Trendbreaking. Wow. Fantastisch. Om van je stoel te vallen. En nog zo’n dingen kwamen in me op toen ik zonet een item in het middag Journaal op TV zag over een veganistisch nieuwjaarsfeest.

Op de nationale TV hé. In het Journaal hé! Op nieuwjaarsdag dan nog wel! Een periode waarin we traditioneel met berichten over allerlei dode beesten om de oren en ogen geslagen worden. De feestdagen, dat zijn vleesdagen. Niet ten huize veggieleven natuurlijk, maar bij de meeste mensen in de lage landen jammer genoeg wel nog.  Kreeft, fazant, oesters, foie gras en nog dies meer.

Het begon met een foto achter nieuwsanker Martine. Feest zonder Vlees, stond er in koeien van letters 😉 te lezen.
Wow, Wat krijgen we nu? Ik riep mijn man erbij. Kom eens kijken, snel! Dit wordt misschien interessant!

Diervriendelijk van oud naar nieuw, Het Journaal, 1 januari 2015
Diervriendelijk van oud naar nieuw, Het Journaal, 1 januari 2015

Martine Tanghe leidde de reportage in:

De kans is groot dat u gisterenavond veel tijd doorgebracht hebt aan tafel.
En misschien hebt u wel iets nieuws geproefd. En heel waarschijnlijk was daar vlees bij.
Het kan nochtans ook zonder, zelfs voor een feestmaal.
Onze ploeg kreeg op oudjaar een 100% diervriendelijke maaltijd.

In de reportage wordt de oudejaarsavond bij de familie Baeken getoond. Er wordt fondu gegeten, “met nepvlees weliswaar” zegt de reporter. Ook hun kinderen eten geen vlees, en worden even aan het woord gelaten.

Veganiste Christine Hannes, de vrouw des huizes vertelt: “We zijn veganist omdat wij overtuigd zijn van dierenrechten. Omdat wij geloven dat iedereen recht heeft op een leven, en liefst een goede  leven. Ook dieren. Daarom eten wij niets dat van dieren komt.”

Net zoals vegetariërs eten veganisten geen vlees, vis of gevogelte. Maar veganisten eten ook geen zuivelproducten, vervolgt de reportage.

Enige minpuntje vond ik toen veganist Thomas Baeken meldt dat het ‘niet alleen voldoende is om alleen groenten te eten, je moet ook vlees vervangen. De proteïnen die erin zitten en dergelijke meer. En daarvoor dienen seitan, tofu, zeer goed. Tempeh is ook een zeer goede vleesvervanger.’ Wat – samen met de eerdere benaming ‘nepvlees’ toch wel weer het foute beeld schept dat je ‘vleesvervangers’ moet eten. Wat helemaal niet zo is, je kan ook perfect gezond veganistisch eten zonder tofu, tempeh of seitan. Wij zien die producten ook al lang niet meer als vleesvervangers, maar gewoon als een van de vele mogelijkheden naast een breed gamma aan groenten, fruit, peulen, granen, wieren en nog zoveel meer.

Op de nationale TV hé. In het Journaal hé! Op nieuwjaarsdag dan nog wel!

Maar niettemin. Wow! Wat een leuke verrassing om dit op nieuwjaarsdag op TV te zien. 🙂
Hopelijk is het een voorbode van nog meer goed – vegan – nieuws in 2015.

Happy vegan New Year!

Je kan het fragment hier bekijken:

2015veganinJournaal1

 

 

5 Antwoorden aan “Een veganistisch nieuwjaarsfeest in het journaal op TV!”

  1. Thomas Baeken is trouwens een bekend gezicht: woordvoerder van Infrabel. Kortom, een “asset to our cause”! Goed gedaan, Thomas en Christine. Hopelijk in 2015 nog meer aandacht voor diervriendelijk koken op de VRT.

  2. Ik was zeer blij met de aandacht voor “feesten zonder beesten”.Nu mogen ze ook nog eens beginnen met vegan kookprogramma,een beetje dagelijkse kost,maar diervriendelijk.

Geef een reactie