Feestdagen – vleesdagen

Vegetarisch eten zit in de lift. Maar voor de feestdagen staat toch de traditionele kalkoen of kreeft op het menu.

In 2011 waren er veel positieve berichten over vegetarisme en minder vlees eten. Steeds meer mensen gaan al eens vlees laten, de donderdag veggiedag campagnes en meatless mondays hebben succes en van veganisme wordt gezegd dat het steeds meer ‘mainstream’ wordt. En die veggie trend merk ik ook wel in mijn eigen omgeving: ik heb nieuwe vegetarische restaurants kunnen bezoeken, in de streek worden lokale veggiegroepen actiever (EVA Brugge en Donderdag Veggiedag Oostende), ik heb veggie vrienden en kennissen en ik hoor ook wel al vaker van anderen ‘maar wij eten ook al eens vegetarisch hoor’, of ‘wij eten ook minder vlees’.

Dat positieve elan krijgt toch wel een knauw tijdens de feestdagen. Er is geen ontsnappen aan. Tijdens familiefeesten staat volop kalkoen, kreeft of foie gras op het menu. Restaurants en traiteurs adverteren met menus met hertekalf op zijn kerst, rogvleugel gefarceerd met tonijn, kabeljauwhaasje in spekjasje, op vel gebakken baars met scampi, Canadese wilde kreeft zwemmend in eigen nat of andere al dan niet exclusieve diersoorten. Of zelfs wanneer de feestdis thuis of op verplaatsing wel volledig vegetarisch is, word je als vegetariër toch geconfronteerd met het vlees- en visfestijn tijdens het boodschappen doen of in kookprogramma’s op TV. Op facebook zie ik foto’s passeren van opgevulde kalkoenen en posten mensen hun feestmenus met kreeftensoep, tongrolletjes of eendeborst. Ook de journaals berichten over de topdagen voor traiteurs en restaurants, en die tonen gretig opgevulde vogels, versierde plats met zeevruchten of charcuterie, of geven tips hoe je best oesters opent of welke kaviaar prijs/kwaliteitsgewijs de beste is. Iemand poste op de facebookmuur van veggieleven dat een supermarkt het hele vegetarische assortiment had weggedaan om plaats te maken voor meer vlees voor de feesten.
Anderzijds, er zijn gelukkig ook al enkele cateraars die een volledig gastronomisch vegetarisch menu aanbieden, ook voor de feestdis, maar die traiteurs concentreren zich vooral in grootsteden als Gent en Antwerpen. Wie in Dudzele, Schuiferskapelle, of Dorperheide woont zal niet even snel heen en weer rijden naar het vegetarische Walhalla van Vlaanderen om een plaatje voor oudejaar te halen.

     

 

Ondanks de opmars van vegetarisch eten blijven de feestdagen nog steeds vlees- en visdagen. Alsof vegetarisch eten niet feestelijk, gastronomisch, of exclusief genoeg is of kan zijn! Wanneer er in feestzalen a la Boszicht, Scheldeburcht of Polderhoeve ook gastronomische vegetarische gerechten op het feestmenu staan, zal vegetarisch eten wel als volwaardige feestdis worden beschouwd en kan er echt gesproken worden van mainstreaming.

Haalbare kaart of verre toekomstmuziek? Kerst- en Nieuwjaarsdag vallen in december 2014 op een donderdag. Komt er dan een grote Donderdag Veggiekerstdag of Donderdag Veggienieuwjaarsdag?
Misschien moet jij niet zo lang wachten en geniet je nu al samen met familie en vrienden van een heerlijke vegetarische feestmaaltijd. Een goed 2012 gewenst, met veel veggie lekkers!

 

Jaaroverzicht EVA 2011

One Green Planet: What a year for veganism

Een antwoord op “Feestdagen – vleesdagen”

Geef een reactie