SOS Piet : geen dierlijk vet!

Gisterenavond werd celebritykok Piet Huysentruyt gevolgd in het Eén programma ‘God en klein Pierke’. We kregen een blik achter de schermen van het VTM-kookprogramma SOS Piet, een fotoshoot voor een nieuw SOS-kookboek van Piet, en mochten meekijken hoe hij in zijn keuken in de Ardeche (FR) moederkoek (het is me even ontgaan van welk dier dit was), vette darmen en merg verwerkte in een gerecht, en het verder ook nog over zijn recepten met stierekloten had. Jawel.

In het tweede deel van het programma zagen we Piet enkele maanden later opnieuw. Hij was in Vlaanderen voor Allerheiligen en een bezoek aan het kerkhof. Duidelijk vermagerd. Hij volgde een streng dieet en was naar eigen zeggen al 14 kilo vermagerd. “Geen alcohol, geen suiker en geen dierlijk vet”, lichtte hij toe.
Geen dierlijk vet? Ware het niet dat onze Mabelle die Garfield proporties begint aan te nemen op mijn schoot lag te slapen, of ik viel bijna uit de zetel. Geen dierlijk vet? Piet gaf hier echter zelf geen toelichting bij. Toen Martin (de interviewer) even later nog alleen te gast was bij de mama van Piet, en hij er taart, koffie en ook ‘heerlijke bloedworst’ voorgeschoteld kreeg om te proeven, vroeg Martin of Piet dit dan ook niet meer mocht eten? ‘Neen, inderdaad, en dat moet toch wel moeilijk zijn voor hem hé’.

Ik ben benieuwd hoe Piet zijn dieet zonder dierlijk vet invult. Eet hij vegetarisch? Plantaardig? Misschien eet hij wel nog ‘vetarm’ vlees? Misschien gaat het enkel maar om de ‘vetproducten’ die hij weglaat (boter, rundsvet, room, kaas, etc). Enkele kranten pikten het verhaal van het dieet van Piet vandaag ook op, maar de focus ligt veelal op het feit dat Piet het dieet volgt omdat hij suikerziekte zou hebben (wat niet werd vermeld in het TV-programma).

Alhoewel ik nu niet echt een fan van ben de man (ik koop geen kookboeken vol met recepten met dieren) heeft hij wel 3 miljoen kookboeken verkocht en een grote impact op de eetgewoontes van veel lezers en TV-kijkers. Toen ik een paar jaar geleden Alpro-soya ‘bakboter’ zag staan in de frigo bij mijn schoonmoeder, bleek dit omdat Piet het zoveel gebruikt in zijn kookprogramma (‘en ’t is goed voor de cholesterol’). Piet blijkt ook niet echt fan van vegetariërs. Toen Bananasplit hem in 2010 te grazen nam, leek hij er niet mee opgezet dat de zogezegde nieuwe vriend van zijn dochter vegetariër was (en nog vele andere dingen zie dit filmpje).

Misschien komt er kookboek gebaseerd op zijn nieuwe eetgewoontes? Naar aanleiding van de publicatie van SOS Piet nr.5 deed Piet Huysentruyt in september 2011 een chat met de lezers van Gazet van Antwerpen. Bieke vroeg: ‘Komt er ook een vegetarisch kookboek? Mijn ouders zijn veggie’s en aangezien je recepten altijd heel lekker zijn, zou dus een lekker veggie-boek van jou niet misstaan in mijn kast…’ Piet: ‘Zeer goed idee. Je krijgt een procent als het zo ver is.’ (GVA, 21 sept 2011)
Love him or hate him, een veggie kookboek van Piet zou zeker zijn effect niet missen.

Een antwoord op “SOS Piet : geen dierlijk vet!”

Geef een reactie