Ons bezoek aan Vegan Summer Fest in 50 foto’s. België’s 1ste vegan festival

Gisteren ging in Gentbrugge het eerste* vegan festival van België door. Gentbrugge ligt vlakbij Gent, en is slechts zo’n 40km van Brugge, dus voor ons was dat slechts een half uurtje rijden!

vegan Summer Fest, KerkGent, gentbrugge, August 23, 2015
vegan Summer Fest, KerkGent, Gentbrugge, 23 august 23, 2015

We besloten om redelijk vroeg te gaan. Deels omdat het weerbericht mogelijke onweersbuien voorspelde voor later in de namiddag. En ook omdat je uit de inschrijvingen op de evenementspagina op FB wel kon uitmaken dat er héél veel volk ging op afkomen (meer dan 4000 inschrijvingen op FB). We wilden dus de grote massa mijden en kwamen er een beetje voor de middag toe.

Het festival ging grotendeels in één van de hallen van KERKGent door. Binnen waren er kraampjes van organisaties zoals Bite Back, Animal Rights en de organiserende vereniging BE Vegan, en ook diverse shops die vooral schoenen, boeken en eten verkochten. In een afgeschermde hoek van de hall waren er enkele zitbanken voor de geplande voordrachten (over vegan activisme, vegan ondernemen, etc).
De foodtrucks stonden buiten en daarnaast was er buiten ook nog een tent waar er fooddemos werden gegeven.   

Inside the Hall @vegan Summerfest
Binnen @vegan Summerfest
talks about vegan bussiness, ... inside the hall
voordrachten over vegan ondernemen,  … binnen in de hal
Foodtrucks outside @vegan summerfest
Foodtrucks buiten vegan summerfest
Tent with fooddemos
Tent buiten met fooddemos, Lyra in actie

Hoewel we er redelijk vroeg waren, stonden er toch al behoorlijke rijen aan te schuiven bij de voedselkraampjes buiten. we gingen eerst in de rij staan bij Loving Hut, maar omdat we na 10 minuten nauwelijks vooruitgang leken geboekt te hebben, gaven we het op. Iets later konden we een burger kopen bij Cherryfoodtruck, die best wel lekker was. Hier een overzichtje van wat we gegeten hebben:

vegan burger from Cherryfoodtruck, 6,50
burger van Cherryfoodtruck, 6,50
satay with peanut sauce, 6,50€ Hong's vegan catering
saté met pindasaus, 6,50€ Hong’s vegan catering
two icecreams from Bar Italiano, 2€ each (bounty and coffee)
twee ijsjes van Bar Italiano, 2€ elk (bounty en koffie)
a cinnamon roll from the Veggie Snack Shack, 2€
kaneelrolletje van Veggie Snack Shack, 2€
Liegeois waffle, 3€
Luikse wafel, 3€

We konden best nog wel wat gegeten hebben (nog een burger of wrap zou er wel bijgekunnen hebben 😉 , maar de wachttijden bij de foodtrucks waren immens lang (een vriend van ons heeft 1 uur staan aanschuiven voor eten!). Voor de wafel moesten we bijna drie kwartier overhebben.  Dat hadden we bijna opgegeven, en toen dat we achteraf de commentaren gelezen hadden over de wafelverkoper (over zijn extreem rechtse sympathieën en het feit dat hij ook niet-vegan chocoladesaus verkochtte!) wensten we dat we dat hadden gedaan! De organisatie heeft duidelijk te kennen gegeven dat hij er niet meer zal bij zijn op toekomstige evenmenten. Goed!

Diegenen die voeding verkochten waren niet echt voorbereid op zo’n grote toeloop.  Toen wij vertrokken (15.30) waren enkele al (deels) uitverkocht. Natuurlijk is het wel fantastisch dat er zo’n grote opkomst en dus zoveel interesse was! Maar het festival was nog gepland tot 9uur ’s avonds, en ik denk dat veel mensen die later in de namiddag kwamen of in de avond, niet meer zoveel keuze zullen gehad hebben als wij hadden.

Er was een hele mooie fototentoonstelling aan de achterkant van de hal met foto’s van het project We Animals, gedoneerd door Jo-Anne McArthur (de opbrengst van de verkoop ging naar BE Vegan). Zeer ontroerende foto’s.

Photo exhibit from Jo An McArthur
Fototentoonstelling We Animals, Jo-Anne McArthur

Hier nog meer foto’s van binnenin:

 

Deze slideshow vereist JavaScript.

En nog foto’s van buiten:

Deze slideshow vereist JavaScript.

We hebben ook enkele fragmenten meegepikt van de eerste fooddemos  in de tent (van Elien/Deathstaroneamission en Lyra/ Cardamon). Ik had graag het debat gehoord tussen de verschillende organisaties, maar na 5 minuten geluisterd te hebben naar één van de vorige voordrachten in de hal (van winkel VEDGE), hebben we dat opgegeven. Door het lawaai van de hal vonden wij het te moeilijk om de presentatie te volgen. Jammer.

Aan de ingang zagen we ook een handlezer. heel vreemd! Achteraf heb ik op FB gelezen dat hij zomaar op het festival binnengekomen was en zich geïnstalleerd had (en daar dan ook weg moest).  Ik had nog nooit van een festival crasher gehoord :-D. Ingenieus wel.

We hebben chocolaatjes bij Confisserie Jonas gekocht (5€ voor een zakje), smeerkaasjes bij SHAVT (4€ en 3,5€), lupine (3,95€) en lupine smeersel (3€) van Powerpeul en enkele raw balls van Happy Herbi (11€ voor 5). En een T-shirt van Sea Shepherd (25€) en een armbandje van Animal Rights (2€).

Deze slideshow vereist JavaScript.

Het was een zeer aangename namiddag.  🙂 het was heel leuk om er vrienden te ontmoeten en enkele mensen die ik enkel kenden van social media of via blogs, maar nog nooit live gezien had!
Het was natuurlijk fantastisch dat er zo’n grote opkomst was, maar dit zorgde wel voor enkele logistieke hiccups (zeer lange wachtrijen aan de voedselkramen, lange rijen aan het toilet – ik heb slechts 3 toiletten gezien en geen faciliteiten voor rolstoelgebruikers).
Ik had wel graag meer focus gezien op dierenrechten, of de ideologie van de beweging aan bod zien komen in de presentaties (maar zoals gezegd, we hebben de presentatie waarbij de diverse organisaties zichzelf voorstelden niet gehoord, dus ik weet niet in welke mate het daar aan bod kwam).

De prijzen voor het eten vonden wij behoorlijk meevallen. Zeker als je in beschouwing neemt dat dit een GRATIS festival was, zonder ingangsgeld. Op die manier is de drempel om te komen natuurlijk ook veel lager voor diegenen die geïnteresseerd zijn om eens te komen kijken en voor vegans om niet vegan vrienden mee te brengen.  Ik vind het dus fantastisch dat dit gratis was, in tegenstelling tot bv. de 15€ die betaald moest worden voor Biolicious (een biologische beurs eerder dit jaar in Gent).

Ik hoop dat dit een jaarlijks evenement wordt! We komen volgende keer zeker terug!

Vegan Summerfest – Belgium
August 23, 2015
KerkGent, Gentbrugge, locatie
georganiseerd door BE VEGAN

*Er is ook een jaarlijks hardcore muziek festival in België dat ook volledig vegan is (al van het begin), Ieperfest in Ieper (zie onze blog Hier). Maar Vegan Summerfest is het eerste festival met de hoofdfocus op veganisme.

Icecream!!!
Ijsjes!!!
BE Vegan, Belgian Vegan organisation
BE Vegan, Belgische vegan organisatie
vegan Summer fest
vegan Summer fest

If you want to read this review in English, you can see it HERE on our other blog The Bruges Vegan.

16 Antwoorden aan “Ons bezoek aan Vegan Summer Fest in 50 foto’s. België’s 1ste vegan festival”

 1. Ik heb ook een geweldige dag gehad! Morgen verschijnt mijn verslagje op m’n blog 🙂

  ‘k vond het ook wel spijtig van die wafelman, heb om die reden geen wafel gegeten. Maar de rest van de dingen die ik gegeten heb vond ik gewéldig! Vooral die satétjes met pindasaus, mmm

 2. Zo jammer dat er na mijn shift als vrijwilliger bij BE Vegan al zo veel uitverkocht was en er overal zo veel wachtrijen stonden! Gelukkig is een vriendin me van lekker eten komen voorzien en konden we nog een passievruchtensorbet bemachtigen. Ik ging wel nog aanschuiven voor een wafel, had pas achteraf gelezen waar het allemaal over ging…
  Morgen ook een verslagje op mijn blog!

 3. Spijtig dat je die indruk had (bij Loving Hut Express), helemaal in het begin van de drukte waren we maar met 2,even later met 3 en dan ging het wel vooruit. We hadden heel veel eten bij, maar ik had niet verwacht dat het continu zo druk zou zijn, amai. Op den duur stonden we er met 4 te werken, dat gebeurt anders nooit. Uiteindelijk met ons hartig eten het tot iets na 19u getrokken, wafels en tiramisu waren een uur later op 🙂 Een paar van de andere food trucks zijn starters, dat verklaart dat het bij hen sneller op was. Tegen volgend jaar zijn ze helemaal gerodeerd 😉

 4. Leuk verslag van een net zo fijn event! Ik ben op je blog terechtgekomen via Instagram (leve #vegansummerfest) en ga zeker beginnen volgen. 😀
  Als veggie vond ik het superleuk om rond te lopen op vegan summer fest en al die lekkere dingen te proeven, de eerste stappen naar (vaker) vegan zijn alleszins al gezet!
  Ook grappig om te zien dat mijn vriend (in korte broek) en ik (blauwe jurk) op een van jullie foto’s staan nl die bij de foto-expositie.

  1. Hey Stephanie, leuk te horen van je, en dat het festival je een vegan push gegeven heeft 🙂 Het was inderdaad een fantastisch evenement! Hoop dat je het niet erg vindt dat jullie op de foto staan!
   Als je wat meer culinaire inspiratie zoekt: op mijn andere blog staan meer restaurantbesprekingen en recepten: brugesvegan.com.

   1. Nee, natuurlijk is dat niet erg! En super, die adresjes in Brugge. Mijn vriend is van Damme, dus die zal die nieuwe aanraders zeker kunnen appreciëren!

Geef een reactie