Over ‘diervriendelijke’ melk en ‘hele’ kippen

Twee recente interessante advertenties waarin dieren voorkomen, maar met een volledig verschillende achtergrond.

Hieronder een poster van GoVeganworld.com, een Britse vegan organisatie. Op de poster staat te lezen dat diervriendelijke melk een mythe is, en vraagt men om dit niet te kopen.  Het toont ook een koe achter prikkeldraad.
Onder de in het oog springende blokletters, staat te lezen (vrij vertaald):

Ik ben vegan geworden de dag dat ik een melkboerderij heb bezocht.  De moeders, die nog bebloed waren van de bevalling, zochten en riepen wanhopig om hun baby’s. Hun dochters, pas uit de moederschoot maar er al van gescheiden, stonden te beven en huilden jammerlijk, en dronken melk van rubberen tepels aan de muur, in plaats van aan hun moeders voedende lichaam. Allemaal omdat mensen hun melk afnemen. Hun zonen worden geslacht voor vlees en de moeders zelf worden geslacht op 6-jarige leeftijd, terwijl hun natuurlijke levensverwachting 25 jaar is.
Ik kon daar niet meer aan meedoen.
Jij wel?

Humane Milk is a myth, GoVegan World.com

De zuivelindustrie legde een klacht neer omdat deze poster volgens hen een onjuist en misleidend beeld gaf van de melkveehouderij.
De Advertising Standards Authority , die de klacht onderzocht, oordeelde echter dat de vegan boodschap correct was. Ze vindt deze campagne – die stelt dat melkproductie op zich dieronvriendelijk is – helemaal niet misleidend.
Dit onafhankelijke, officiële besluit, dat onze advertentie objectief bewezen is met objectieve argumenten, is van zeer groot belang voor de campagne en voor dierenrechten” staat op de website van GoVeganWorld.

 

De andere advertentie is een TV-reclamespot van KFC (Kentucky Fried Chicken), ook uit het Verenigd Koninkrijk.  Daarin zien we kippen die aan het ‘dansen’ zijn op de tonen van DMX’s 2003 hit “X Gonna Give It to Ya.” Op het eind verschijnt de tekst: The chicken. – The whole chicken. And nothing but the chicken. (De Kip. De volledige kip, en niets anders dan de kip). Met deze commercial wou KFC naar eigen zeggen onderstrepen dat hun aanbod echt wel volledig uit kip bestaat.
Oordeel zelf:

De Independent, die op zijn pagina diverse twitterberichten  erover citeert, schrijft dat veel mensen nogal in de war waren door de reclame, omdat het gebruik van koddige kippen hen deed meevoelen met de kippen en hen zeker niet wou opeten. “We weten allemaal dat het vlees dat we eten ooit wel een schattig boerderijdier was, maar dat wil daarom niet zeggen dat we daaraan herinnerd willen worden.” (adweek)

Eén advertentie van een vegan organisatie, een andere van een internationale fastfood keten die kippen uitbuit. Totaal verschillende achtergronden, en toch tonen de reacties op beide advertenties dat de tijden aan het veranderen zijn. De industrie krijgt het warm, en probeert al wie de mythe van het idyllische boerderijleven doorprikt en de wreedheden van dierlijke productie blootlegt het zwijgen op te leggen. De Reclamecommissie stelt echter dat de vegan organisatie het bij het rechte eind heeft!
Wanneer ze geconfronteerd worden met het feit dat dieren levende voelende wezens zijn (en niet zomaar hompen vlees) worden steeds meer en meer mensen ongemakkelijk om ze op te eten, en passen ze hun dieet aan.
Weer een stapje verder in het bekender maken van de vegan boodschap, al zal in het in het geval van KFC, zeker niet zo bedoeld zijn geweest!

Landmark ruling for animal rights. ASA rules in favour of Go Vegan World Ad, GoveganWorld.com
Watchdog backs vegans’ milk advert: Campaigners win right to say that no milk is produced humanely, Daily Mail, July 26, 2017.

KFC The ‘whole chicken’ advert causes outrage, Independent, July 25, 2017
Does KFC’s new Ad make chickens too charming to eat?ADweek, July 25, 2017

KFC Reclame, 2017
KFC Reclame, 2017

Also posted on my English blog The Bruges Vegan here.

Geef een reactie