Over varkens, koersepeerden en hutsepot

Neen, er zijn geen varkens of paarden in de hustepot beland (koersepeerd is West-Vlaams voor renpaard). Dit weekend zijn we in Brugge gaan kijken naar de screening van de documentaire The Last Pig. De screening was georganiseerd door Uitgezonderd (die ook elke maand een vegan volkskeuken organiseert in Brugge) en ging door aan de rand van de stad, in het Koersepeerd.
Ook deze keer was er een volkskeuken: op het menu stond hutsepot met seitan, met aardappelen en sla geserveerd. Heel lekker en een gigantische portie!

Hutsepot met seitan en spruitjes, en sla en aardappelen, Uitgezonderd, Brugge
Screening The Last Pig, door Uitgezonderd @Koersepeerd

The Last Pig is het verhaal van varkensboer Bob Comis in de VS. Het verhaal deed me denken aan dat van Gustaf Söderfeldt, de Zweedse varkensboer die enkele jaren geleden overschakelde op veganic farming.  Ook Bob worstelt met zijn geweten. Hij wordt gevolgd tijdens zijn laatste jaar als varkensboer, totdat de laatste varkens het bedrijf verlaten. Doorheen de film vertelt hij – heel sereen en rustig – over zijn bedrijf, over het leven (en de dood) van de varkens en hoe hij tot de beslissing gekomen is om te stoppen met het kweken van varkens en over te schakelen op groenteteelt.

Bob zit neer in het bos, met naast hem een varken die komt ruiken aan zijn hand. Opschrift: "I no longer want to have antything to do with death. I want to embrace life, not death"
Bob Comis, via Facebook pagina van The Last Pig

Het leven van de varkens wordt prachtig en van dichtbij in beeld gebracht. Intelligente, sociale en ook nieuwsgierige dieren, die graag op ontdekking gaan. Het varkensbedrijf van Bob is geen typische industriële varkenskwekerij, met duizenden varkens opeengestapeld in een loods. In tegenstelling tot miljoenen andere varkens  wereldwijd die nooit het daglicht zien, zich nauwelijks kunnen omdraaien en geen modderbad kunnen nemen, kunnen deze varkens wel buiten lopen, wroeten en rondrennen in de weilanden en bossen. Het lijkt een idyllisch leventje, waar echter ook abrupt een einde aan komt in het slachthuis.  Ook die beelden worden niet geschuwd (al gebeurt het doden zelf wel buiten beeld).

Dit is de trailer van The Last Pig

Na de vertoning van de docu hebben we nog wat nagepraat. Over het leven van varkens, de mogelijke impact van deze documentaire bij non-vegans en de structurele ondersteuning die nodig is om veetelers te helpen overschakelen op plantaardige productie.
Het was leuk om ook enkele mensen te ontmoeten die ik tot nu toe enkel nog maar ‘kende’ van op facebook!

Als inkom werd een vrije bijdrage gevraagd (richtprijs 5 euro). Een prikje dus om én lekker te eten, en een interessante docu te zien.
Een boeiende avond, met lekker eten. Voor herhaling vatbaar!

LINKS

The Last Pighttp://www.thelastpig.com/

Uitgezonderd:  https://www.facebook.com/uitgezonderd/

Koersepeerdhttps://www.facebook.com/koersepeerd/

Geef een reactie