Karen Duve – Fatsoenlijk Eten

“Fatsoenlijk Eten. Mijn leven als proefkonijn” is het nieuwe boek van de Duitse auteur Karen Duve (uit het Duits vertaald – Anständig Essen)
Ze probeerde vier verschillende voedingspatronen die pretendeerden moreel juist te zijn. Ze at acht maanden lang achtereenvolgens  biologisch, vegetarisch, veganistisch en uiteindelijk zelfs fruitarisch. Naarmate het project vorderde, is ze opgeschoven in haar denken “Dat ik vegetariër zou worden, stond al vrij snel vast” vertelt ze.

In De Morgen staat vandaag een uitgebreid en heel leuk interview met de auteur. Ze vertelt over waarom ze aan het experiment begon, het dierenleed achter de productie van melkproducten, over veganistisch kattenvoer,  de niet altijd positieve reacties van haar familie, en hoe moeilijk ze het vond om als fruitariër te leven. Ook dat ze pessimistischer is dan Jonathan Safran Foer (auteur van ‘Dieren Eten’): “Met een dag per week geen vlees eten gaan we de klimaatopwarming niet tegenhouden” zegt ze.

Over haar kijk op veganisten zegt ze:

“Voor ik aan mijn experiment begon, dacht ik zelf ook altijd: moeten die hysterische zeurpieten nu weer de stemming bederven? Maar ik snap nu hoe moeilijk het is als je mensen om wie je geeft gezellig een grillworstje ziet eten, terwijl jij de beelden op je netvlies hebt van dieren die op een barbaarse manier mishandeld worden.” (De Morgen, 30-04-2012)

Een heel mooie quote, en ze vertaalt ook treffend hoe ik me soms voel wanneer ik me temidden van een vleesfestijn bevind.

Karen Duve, Fatsoenlijk Eten, Uitgeverij Cosse.

Interview met Karen Duve, One World.

Geef een reactie