Veg Paul McCartney in non-veg Sportpaleis

Gisterenavond trad levende legende Paul McCartney op in een volgepakt Sportpaleis in Antwerpen.  Enkele dagen ervoor had hij met zijn ‘On the Run’ Tour de Ahoy in Rotterdam aangedaan. In een klein berichtje op een agrarische nieuwssite stond dat McCartney vlees verboden had in de Ahoy: “Op verzoek van de organisatie verkopen wij uitsluitend vegetarische gerechten’, stond er dan ook bij elk horecapunt te lezen”. McCartney is al jarenlang vegetariër.

Ik was benieuwd of het Sportpaleis ook veggie zou gaan voor de komst van Macca. In de zomer van 2011 had de veggiedag op de Lokerse Feesten het wereldnieuws gehaald (nav de komst van vegan Morrissey), en ook voor heel wat discussie onder festivalgangers gezorgd.

Jammer genoeg geen veggie notdogs of vegan wraps in het Sportpaleis. Bij binnenkomst trof ik wel enkele GAIA-vrijwilligers die flyers uitdeelden over de Meat Free Monday campaign waarvan Paul McCartney het boegbeeld is (zo’n beetje de Engelstalige evenknie van Donderdag Veggiedag, om een dag in de week veg te eten). En ook een standje met info-brochures van GAIA.
Bij de eetstandjes het gewone aanbod, met één kleine aanpassing: naast de klassieke fastfood (hotdogs, pizza) kon je nu ook een bakje met ‘pasta met tomatensaus’ bekomen (5euro). En ja, dat was specifiek op vraag van de organisatie vertelde de bediende mij.
Ik heb het niet geproefd: fastfood is sowieso mijn ding niet, en 5 euro voor wat pasta met tomatensaus vind ik er ook wel over.  En ik vermoed dat het aanbod ook niet echt aanlokkelijk genoeg was om de gemiddelde vleeseter niet voor die hotdog te doen kiezen. Ik zag het alleszins niet vlot over de toonbank gaan.
Jammer.

Tijdens het optreden last Sir Paul altijd wel een momentje in om wat commentaar te geven op spandoeken en pancartes van fans in het publiek. Op het grote scherm op het podium was een moment ook een ‘GO VEGGIE’ plakkaat te zien, van een fan in het publiek. Hij ging er echter niet op in. Vond het wel leuk dat het toch goed in beeld kwam!

Over het optreden zelf: fantastisch, super, magistraal. Geen superlatieven genoeg. Eén van de beste live-shows die ik ooit mocht meemaken. Macca mag dan al bijna 70 zijn, maar is een top-performer on stage. Hij lijkt er heel rustig bij te blijven, komt zo ‘self-composed & relaxed’ over, terwijl hij toch moeiteloos het publiek drie uur op zijn hand krijgt. En een repertoire waar geen enkele andere hedendaagse artist ook maar kan aan tippen. Classic!

verslag VRT – de redactie, Paul McCartney, 28 maart 2012, Sportpaleis, Antwerpen.

Geef een reactie