‘Tofu is homovlees’ – ’tofu is gay meat’

Opschudding in Duitsland over een reclamecampagne voor Maredo, een keten van steakhouses. De campagne komt van het Duitse reclame bureau Scholz and Friends.
De foto toont een gegrild stuk vlees waarin ‘Tofu ist schwules Fleisch’ gebrandmerkt staakt (‘Tofu is homovlees’). Blijkbaar zou de campagne al enkele jaren geleden ontworpen zijn, maar nooit daadwerkelijk gebruikt. Recent duikt de foto echter op allerlei internetsites op, en zorgt ze voor verontwaardigde reacties, zowel bij vegetariërsverenigingen als voorvechters voor de gelijke rechten van holebi’s. De steakhouseketen distancieert zich op haar homepage uitdrukkelijk van de campagne.

Tofu is schwules fleisch
‘Tofu is homovlees’

Vlees eten wordt in deze campagne impliciet als iets voor ‘echte mannen’ beschouwd, terwijl het vegetarische alternatief (de tofu) dan maar voor ‘de mietjes’ is. Tofu is geen echt vlees, maar mietjesvlees, niet voor ‘echte’ mannen dus, maar voor homo’s en vegetariërs. Echte mannen, die eten steak!!
De onderliggende gedachtegang van deze poster past ook helemaal in wat de Amerikaanse vegan eco-feministe Carol J. Adams aankaart in ‘The Sexual Politics of Meat’. Zij stelt dat ‘vlees eten’ in onze patriarchale maatschappij wordt beschouwd als iets mannelijks, en bijgevolg veel hoger aangeschreven staat dan vegetarisme, dat als ‘vrouwelijk’ – en dus als minderwaardig – wordt gecatalogeerd.
In deze campagne zien we een variatie op dat ‘vrouwelijke’, namelijk tofu/vegetarisch eten is iets voor ‘homo’s’.

Er zou nog een andere poster ontworpen zijn voor de steakhouseketen, waarop ook een gegrild stuk vlees staat met ‘Wenn Man Tiere nicht Essen Soll, warum sind sie dann aus fleisch’ erop te lezen (‘als mensen geen dieren mogen eten, waarom zijn ze dan van vlees’). Tja, toch ook zo weinig origineel, en doet denken aan de de gelijkaardige boutade ooit uitgekraamd door de Amerikaanse vicepresidentskandidate Sarah Palin: “If God had not intended for us to eat animals, how come He made them out of meat?”

Blijkbaar vonden enkele reclamejongens* dit echt wel grappig. En u?

** of iemand anders die de posters ontwierp, als het verhaal van het reclamebureau toch een hoax zou blijken te zijn

Cazaux G. (2003) Echte mannen eten biefstuk. hoe vlees eten als mannelijk en vegetarisme als vrouwelijk wordt beschouwd, EVA Magazine nummer 11, hier online te lezen.
Le Tofu, c’est de la viande gay, Le Magazine Suisse Gay, lesbien, Bi et Trans, 2012-03-23.
Tofu est Schwules Fleisch. Gesmacklose Werbung sorgt nach Jahren fur Ärger, Der Spiegel, 2012-03-21.
Carol J. Adams, The Sexual Politics of Meat. Homepagina.

Geef een reactie