Is vlees eten het nieuwe roken?

Een heel interessant stuk in The Huffington Post over de gelijkenissen tussen de tabaksindustrie en de vleesindustrie: ze hebben machtige lobby’s en ontkennen de negatieve impact op de gezondheid van hun producten. Tabak werd gepromoot als goed voor de concentratie, als sexy, als cool, en zelfs gezond (want zelfs dokters roken! zie het bijhorende filmpje).


Veel van de vroegere promotors van tabak geven nu wel toe dat ze verkeerd waren. De maatschappelijke aanvaarding van roken is ook volledig omgeslagen. Zo’n 15 jaar geleden werd nog volop gerookt in overheidsgebouwen, tijdens vergaderingen, op school, op de universiteit, in de horeca, terwijl nu steeds kleiner wordende groepjes rokers aan de ingang aan hun sigaretje staan te trekken. Ook in huiselijke kring werd er volop gerookt, met of zonderen kinderen. Het was gewoon zo, en wie toen durfde vragen aan de rokers om liever buiten hun sigaretje ย te gaan opsteken werd toch wel als wat onverdraagzaam beschouwd. Vandaag kan ik me nauwelijks inbeelden dat wanneer ik een roker op bezoek krijg, die ongevraagd een sigaret zou opsteken in mijn woonkamer.

Gaat het met vlees eten dezelfde kant uit als met roken? Kathy Freston schrijft in The Huffington Post:

“It may be awhile before eating a chicken wing is seen, as it should be, as the heath equivalent of smoking a cigarette — the meat industry is still more powerful than tobacco has ever been, and most of the medical establishment is not yet as nutrition-focused as progressive scientists and doctors like T. Colin Campbell and Dean Ornish.
But the best research clearly points in that direction, and more and more, I’m seeing cause for optimism.
Happy Eating!”

Kathy Freston, Meat is the New Tobacco, The Huffington Post, 2012-03-05

Geef een reactie