Veggielicious, vegetarische beurs in Gent, 6 oktober

Gisteren vond in Gent de eerste vegetarische beurs van Vlaanderen plaats, een initiatief van EVA vzw (Ethisch Vegetarisch Alternatief).

Op Veggielicious kon je de hele dag kennis maken met allerlei producenten van vegetarische producten, kookdemo’s, voordrachten en  workshops volgen, en vooral: veel proeven van allerlei hapjes aangeboden door de exposanten!

Onze impressies:

– veel volk! maar toch vlotte passage en goed overal de standjes kunnen zien. En een relaxte sfeer!

– Voor wie al een tijdje zijn weg kent in de wereld van vegetarische producten waren de meeste exposanten geen onbekenden. De Hobbit, Abinda, Alpro, Lima, Maya, Wheaty, la Vie est belle en nog andere zijn merken die bij  veel vegetariërs wel een belletje doen rinkelen.
Maar hier kon je ze allemaal samen onder één dak vinden. En  mensen die hun producten nog niet kenden, konden hier volop kennis  maken met een gans pallet nieuwe producten.

– Jammer genoeg zijn er toch nog redelijk wat vegetarische producten (broodbeleg, burgers, etc.) niet volledig plantaardig. Er wordt kippen-ei eiwit of zuivel aan toegevoegd. Het aanbod voor veganisten is toch nog wel steeds beperkter.

– Daarnaast was er ook een hoek van de beurs met ‘Do it yourself’ standjes. Leuke initiatieven, gaande van zelf seitan en appelcider maken tot vegetarische verzorgingsproducten. Hier moeten we bij volgende edities van Veggielicious zeker meer tijd voor uittrekken, want heb het gevoel dat we hier toch wel meer konden uitgehaald hebben!
De info van Lyra Alves over eetbare wilde planten en medicinale kruiden werkt zeker inspirerend om meer op zoek te gaan naar wilde planten die we kunnen gebruiken in de keuken! En meer dan enkel de overvloedig aanwezige brandnetel die we  nu en dan wel al gebruiken. Het pocketboekje met 12 veel voorkomende eetbare wilde kruiden zal daarbij zeker van pas komen! http://healingweeds.blogspot.be/

– Gisteren ging in de paleizen van de Heizel in Brussel ook het Voedingssalon van start (van 6 tot 21 oktober) (zie deredactie.be). Het zou wel interessant zijn om te zien hoe Veggielicious zich verhoudt tot het Voedingssalon (grootte, impact, bezoekers?). En ook, welke aandacht er voor vegetarische voeding is op het Voedingssalon. Bij de lijst der exposanten kan je wel de optie ‘vegetarische voeding’ aanklikken, maar dat levert slechts één exposant op: de Faux Gras (diervriendelijk alternatief voor foie gras) van GAIA. Zou er echt niet meer aandacht zijn voor vegetarische voeding? Misschien gaan we het zelf nog eens gaan uitchecken.

Enkele fotootjes van Veggielicious in Gent:

 

     
     
     
     

3 Antwoorden aan “Veggielicious, vegetarische beurs in Gent, 6 oktober”

  1. Proficiat EVA met het succes van jullie 1e veggieliscious-beurs. Zoals hierboven gezegd; veel volk maar niet dat het té was, gezellige sfeer, veel proevertjes. Zéker geslaagd! Volgend jaar opnieuw hé!
    Mag ik zo vrij zijn enkele minpuntjes aan te stippen: €12 inkom is aan de hoge kant (40-talkraampjes), de veganisten blijven op hun honger zitten, veel en veel te weinig info qua dierenrechten en hoe wij als consument kunt bijdragen, jammer dat de weed-burger al direct op was (is voor mij het enigste nog-niet-gegeten-product) en dus eigenlijk niks nieuw te bespeuren was. Ik had bvb gehoopt om er de B12-tandpasta te kunnen kopen. Ook jammer dat dé multi-national in de vorm van cola en andere ongezonde zoete troep verkocht werd. Het is een gemiste kans om Wereld Winkel-cola en andere dranken/producenten te promoten. Het zou super zijn mocht daar in de toekomst over nagedacht worden.
    Dank u om rekening te houden met de dames en hun kroost: de gratis kinderopvang zorgde ervoor dat iedereen een leuke tijd kon beleven.
    Groetjes
    Nathalie

Geef een reactie