Vegan communiefeest

Als veganist kan het soms wel eens moeilijk zijn wanneer er een uitnodiging voor een trouw, jubilee, communie of ander feest in de bus valt. Vraag je het aan de gastheer of -vrouw om iets plantaardig te voorzien voor jou op het feest? En dan maar hopen dat de catering het door heeft, en niet alsnog afkomt met vis, want ‘vegetariërs eten toch vis’? En ook hopen dat ze geen dierlijke bouillon gebruikt hebben voor de soep en sauzen, of de frietjes in ossevet gebakken hebben, of gelatine in het dessert gebruikt hebben. Sla je misschien op voorhand al wat voorraad in en probeer je tijdens het feest discreet de geserveerde zalm, hertensteak of dame blanche te laten passeren? Zoek je in het buffet naar dat ene slaatje dat hopelijk niet in de mayonaise gedraaid is?
Of probeer je vriendelijk de uitnodiging te weigeren, omdat je geen zin hebt om weer de hele uitleg te moeten geven aan je omnivore tafelgenoten (en waarom? en wat eet je dan wel nog? en is dat wel gezond? maar mensen hebben toch altijd vlees gegeten, etc… je kent ze vast wel, de ‘bingo’ vragen 😉

Deze keer niets van dat alles! Een verademing! Zo leuk om naar een communiefeest te kunnen gaan waar alles veganistisch is! De catering werd verzorgd door Philippe van den Bulck, tevens auteur van het kookboek Verrassend Veggie. Heel lekker, en heel verzorgd!

Foto’s van enkele van de gerechten hieronder!

Kroepoek met zeesla, tapenade van doperwtjes, mierikswortel en opgelegde rode uitjes

Canneloni van gegrilde aubergines met cashew ‘ricotta’ en tuinkruiden, jus van geroosterde kerstomaatjes

Gepaneerde sushi met groene asperge, koriander, lente ui en geroosterde sesam mayonaise

mini burgers met geroosterde portobello, basilicum, aïoli met gebakken uitjes en gekonfijte tomaat

gefruite ravioli met geroosterde venkel, zeekraal en luchtige emulsie van pijnboompit en oregano

Couscous van komkommer met Marokkaanse munt, soja yoghurt, opgelegde citroen en pistachenoten

Maïspannenkoekjes met salsa en avocadocrème met limoen en komijn

Risotto van geroosterde Mechelse asperges met hazelnoot en kervel

Sorbet van Griekse yoghurt met citroenverbena, compote van raberber en framboos

Chocolade sponge cake met lavendel en vanille, coulis van chocolade en kokos stracciatella ijs

5 Antwoorden aan “Vegan communiefeest”

  1. Dat moet fantastisch geweest zijn! Gisteren ging ik nog ergens wafels eten en besloot maar mijn eigen eten mee te nemen, na een paniekerig telefoontje van de gastvrouw (“hoe moeten we jouw wafels dan maken?!”). Ik bespaar meestal mijn gastvrouwen de moeite en mezelf de eventuele teleurstelling, maar daardoor is het zelden mogelijk ergens gewoon de voeten onder tafel te schuiven, tenzij ik toegevingen doe… (vegetarisch ipv veganistisch, wel met suiker ipv zonder suiker)
    Al bij al vind ik dat niet zo erg, ik besef dat ik ’tegendraads’ doe, maar zoals ik al schreef: dat moet fantastisch geweest zijn! 😉

  2. hoezeer ik er ook naar uit kijk om mijn familie nog eens terug te zien zijn al die communie en andere feesten meestal een verschrikking. Ik ben al bijna dertig jaar vegetarier en sinds enkele jaren vegan. Maar ondanks steeds maar weer geduldig uit te leggen wat ik nu precies wel en niet eet -en vooral WAAROM- lijken sommige mensen het nog steeds echt niet te begrijpen. En dan krijg je van die situaties waarbij breed glimlachende ( en het ongetwijfeld goedbedoelende) familieleden komen zeggen ” we hebben speciaal voor jou vis voorzien he ” of kip….en een beetje bouillon of kaas dat kan toch geen kwaad….je kan toch wel een eitje eten? ja maar zeg , wat eet jij dan eigenlijk wel nog?? overdrijf je niet een beetje? En dan sta je daar…de moeilijke…de associale…zucht. Dus hoe zeer ik er ook naar uit kijk om mijn familie te zien, eten hoeft voor mij echt niet.

  3. Wow! Naar zo’n communiefeest wil ik ook wel eens.
    Onlangs zijn we wel als familiefeest (gelukkig heb ik een kleine familie) gaan uiteten in een restaurant. Mijn tante had gevraagd of er een vegan menu kon voorzien worden en ik moet zeggen dat ik uitstekend gegeten heb! Het restaurant stond er ook voor open en de chef is meerdere keren komen vragen of we het lekker vonden. Uiteraard strooi ik dan ook met de complimentjes, want ik vind het eens zo leuk als een omnivoor restaurant zijn best doet om lekker veganistisch eten op tafel te zetten.

Geef een reactie