Ons bezoek aan Fair Festival, DOK Gent

Op 5 september 2015 was er in Gent voor de derde keer Fair Festival, op de site van de voormalige haven: DOK Gent. Fair festival stond aangekondigd als de plaats waar je “eerlijke en groene producten kan vinden“. Het is geen vegan festival zoals Vegan Summer Fest waar we enkele weken daarvoor naartoe geweest waren (zie onze review hier), maar aangezien het festival gratis was en er over de middag een vegan BBQ was (op voorhand in te schrijven, 16€, gemaakt door restaurant Avalon), besloten we er heen te gaan.

Fair festival, Ghent, Belgium
Fair festival, Gent

We kwamen er rond de middag aan, en na al een eerste snelle blik te werpen op de kraampjes, gingen we naar de barbecue.
De barbecue was enkel voor diegenen die op voorhand ingeschreven en betaald hadden (16 euro per persoon).  Het eten was wel lekker, maar toch waren we er niet echt van onder de indruk. Je kon kiezen uit heel veel groenten, en er waren ook dingen als aardappelsalade en rijst, maar nauwelijks  echt ‘gebarbecuede’ dingen. Enkel een saté met seitan, een gegrilde paddenstoel, gegrilde mais en gemarineerde tofu, maar zelfs die dingen hadden niet zoveel barbecuesmaak (misschien was er niet genoeg tijd om ze echt te grillen? aangezien de rij aanschuivers heel lang was en er maar steeds mensen bleven bijkomen).  Wat worstjes of burgers zou leuk geweest zijn. ’t Is niet dat we echt fan zijn van zulke gegrilde vleesachtige vegan dingen, maar op een barbecue verwachten we wel meer dan een buffet met voornamelijk groenten. Wel lekker, maar alles bij elkaar genomen toch een beetje een teleurstelling. En 16€ was dan ook wel wat veel (al mocht je zo vaak gaan bijvullen als je wou).

vegan BBQ at Fair festival
vegan barbecue, Fair festival (16€)

 

buffet at vegan BBQ, Fair festival
buffet vegan barbecue, Fair festival (16€)
vegan BBQ at Fair Festival, Ghent
vegan barbecue Fair Festival, Gent (16€)
vegan BBQ at fair festival, Ghent
vegan BBQ Fair Festival, Gent (16€)

De rijen aan de foodkraampjes waren zo lang niet als op Vegan Summer Fest twee weken daarvoor, dus we schoven daar aan voor een dessertje. Een lekkere wafel met siroop van Viva Vega Loving Hut Express:

waffle from Viva Vega Loving Hut Express,
waffle from Viva Vega Loving Hut Express, 4€

En een dessertje van Foodstorms: kokos pannacotta, perzik, dragon en hazelnoot. Lekker, maar wel een beetje prijzig: 6€.

Foodstorms
dessert from Foodstorms, 6€

En dan nog een sterke koffie van Koek & Zopie:

coffee from Koek & Zopie
coffee from Koek & Zopie

Hier nog meer foto’s van de foodkraampjes:

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

Onze aandacht ging in het bijzonder uit naar deze vegan kraampjes:

T shirts and pins from BE Vegan
T shirts en pins van BE Vegan

Deze slideshow vereist JavaScript.

Ook even gestopt bij het kraam van Ohne, een nieuwe verpakkingsvrije winkel in Gent. Ook gevraagd of ze vegan verzorgingsproducten in de winkel hebben, en de dame ging het nakijken. Glad to have spread some awareness 😉

Ohne
Ohne

Zoals hierboven al gezegd, is Fairfestival geen veganistisch festival. Dat betekent dat er dus ook non-vegan producten waren (honing, wol) Zoals bv. dit:

apalca
alpaca

Van 10u tot 14u ging er ook een conferentie door over voedselproductie, georganiseerd door OIKOS , waarvoor je wel op voorhand moest inschrijven: ‘Voedsel in goede handen – De commons als toekomstperspectief voor ons voedselsysteem‘. We hebben even meegeluisterd wanneer we de tent passeerden. Klonk wel interessant, ik hoop dat veganistische landbouw ook ter sprake kwam op de conferentie.

Conference on Food production, Fair Festival Ghent
Conferentie over voedselproductie, Fair Festival Gent, Vera Dua aan het woord

 

Algemene indruk

De atmosfeer was anders dan tijdens Vegan Summerfest (VSF) twee weken ervoor. Voor een stuk ook wel omdat het nu jammer genoeg geen zo’n mooi weer was, en er was ook geen overrompeling zoals op VSF (iedereen die geen burger kon krijgen van de Loving Hut Express tijdens VSF kon er hier makkelijk één krijgen 🙂 ). Ik denk ook dat de gemiddelde leeftijd hier iets hoger lag en het publiek wat meer ‘milieugericht’ was, met een vleugje geitenwollensok hier en daar, in vergelijking met een jonger en meer dierenrechten of activisten publiek bij VSF (ik besef dat dit een uiterst subjectieve indruk is en een sterke veralgemening, en dat je dat niet zomaar kan aflezen van de mensen hun gezicht, maar dat is gewoon hoe wij het ervaren hebben!).
Toch wel een beetje ontgoocheld over de barbecue, maar ook wel blij dat het aanbod van eten voornamelijk veganistisch was, wat toch al een groot verschil is moest zo’n festival pakweg 5 jaar geleden gehouden zijn.

Blij om thuis te komen met deze vegan goodies:

Goodies from Fair Festival in Ghent, Belgium
Goodies van Fair Festival in Gent, (T-shirt 15€, Tas 12€, De Groene Keuken Magazine 4,50€)

Fair Festival, locatie
5 september 2015
Gent, België
website: http://www.fairfestival.be/

Je kan deze post ook in het Engels HIER lezen, op onze andere blog, The Bruges Vegan.

Deze slideshow vereist JavaScript.

2 Antwoorden aan “Ons bezoek aan Fair Festival, DOK Gent”

    1. ja, het was zeker wel eens de moeite. Is al de derde keer dat het georganiseerd wordt, telkens begin september. Voor volgend jaar dan 🙂 ?

Geef een reactie