Bezoek aan La Vie est Belle, Oostkamp. Waar vegan burgers worden gemaakt

La Vie est Belle is een Belgisch bedrijf dat biologische vegetarische en veganistische burgers maakt. Het bedrijf ligt in Oostkamp, vlakbij Brugge.

Poster van de film die de oprichters inspiratie gaf voor de bedrijfsnaam, La Vie est Belle, Oostkamp (BE)

Enkele maanden geleden was er een persconferentie en receptie voor de lancering van de RizRiz burger, het nieuwste product van La Vie est Belle. The RizRiz burger werd ontwikkeld ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van het bedrijf. Jammer genoeg konden we daar toen niet bij zijn, maar we kregen wel een uitnodiging om eens te komen kijken in het bedrijf zelf in Oostkamp. Een uitnodiging waar we graag op ingingen, want je krijgt niet elke dag de kans om zo achter de schermen te kijken!

La Vie est Belle begon oorspronkelijk als een klein familiebedrijfje, waarbij rijstballetjes en burgers gemaakt werden in de eigen keuken voor familie en vrienden.  De oprichters hadden zich – eerder uit noodzaak tijdens hun verblijf in Afrika – verdiept in de vegetarische keuken en biologisch tuinieren. Het bedrijf groeide langzaam aan, samen met de opkomst van bio-winkels in België, en gevoed door de vraag naar vegetarische producten vanuit de supermarkten zoals Delhaize. Hun producten worden ook gebruikt in grootkeukens, bv. in scholen. La Vie est Belle stelt momenteel zo’n 25 mensen te werk, en wil verder geleidelijk en duurzaam blijven groeien.

Een van de kenmerkende eigenschappen van de producten van La Vie est Belle, is dat – anders dan veel producenten van vegetarische en vegan producten – ze nauwelijks seitan of tofu gebruiken voor hun producten. Biologische groenten, granen, noten en kruiden zijn de belangrijkste bestanddelen (en meestal lokaal gekweekt), resulterend in producten als de kinowaburger, hazelnootburger, risottoburger, falafels en tartino brood beleg. 

La Vie est Belle, Oostkamp (BE)
La Vie est Belle, Oostkamp (BE)

We werden verwelkomd door sales manager Ronald, en na een korte introductie over het bedrijf kregen we een haarkapje en overall om aan te trekken om aan de hygiëne voorschriften te voldoen.  Na het wassen van onze handen konden we de toer starten.

Kleedje aan! La Vie est Belle, Oostkamp

We wandelden door de verschillende ruimtes in het bedrijf. We zagen de bureaus waar de administratie gebeurt en ontmoetten enkele stafleden, en ook de keuken waar geëxperimenteerd en getest wordt. En waar nieuwe recepten worden ontwikkeld en geproefd! Ook diverse opslagruimtes met aanvoer van verse groenten, containers met kruidenmengelingen, vers geoogste sla en grote boxen met kikkererwten en gesneden paprika’s. De kruidenmengelingen roken fantastisch! Alle groenten worden ter plekke in het bedrijf gewassen en gesneden, en een groot deel van het productieproces gebeurt nog manueel: het afwegen van de ingrediënten, het maken van de kruidenmengelingen, tot zelfs de afwas achteraf.

gesneden paprika’s, La Vie est Belle, Oostkamp, Belgium
Opslagruimte met voorraad, La Vie est Belle, Oostkamp, Belgium
Rode bieten, La Vie est Belle, Oostkamp
Kruidenmengelingen, La Vie est Belle, Oostkamp
Kruidenmengelingen, La Vie est Belle, Oostkamp 
Kikkererwten, La Vie est Belle, Oostkamp 

Daarna kwamen we in de ruimtes waar de burgers en spreads daadwerkelijk gemaakt en verpakt worden. We ontmoetten er ook enkele arbeiders die de burgers maken en verpakken. Het bedrijf stelt verschillende mensen te werk die het moeilijk hebben om een job te vinden op de reguliere arbeidsmarkt: mensen met een handicap, met leermoeilijkheden of allochtonen.  La Vie est Belle organiseert ook gratis taallessen in het bedrijf om Nederlands te leren.

La Vie est Belle, Oostkamp
La Vie est Belle, Oostkamp 
La Vie est Belle, Oostkamp
Inpakken, La Vie est Belle, Oostkamp

Dat resulteert in de afgewerkte producten, zoals deze Kinowa burgers:

Kinowa burger (met quinoa, rode biet) – vegan, La Vie est Belle, Oostkamp
Risotto burger, (met rijst, prei, amandel) – vegan, La Vie est Belle, Oostkamp
Klaar om naar winkels en restaurants te vertrekken, La Vie est Belle, Oostkamp

Na de rondleiding zaten we nog samen met Ronald en hij gaf nog verdere toelichting, en ook enkele burgers om te proeven. Maar we kennen de producten van La Vie est Belle al zeer goed (we houden vooral van de deep purple falafels en de tartino spread!).
Dit zijn de Kinowa burger (met rode biet en lokaal geteelde quinoa uit Zulte!) en de nieuwe RizRiz burger:

Kinowaburger en de nieuwe RiZRiz burger, la Vie est Belle, Oostkamp

De nieuwe RizRiz burger, die gelanceerd werd voor de 25ste verjaardag van het bedrijf, is gemaakt van lokaal geteelde groenten en fair trade en biologische rijst van Indonesië. De lancering van een ‘rijst’ burger is ook symbolisch en verwijst naar de vroege jaren van het bedrijf, toen de oprichters rijstballetjes maakten in hun eigen keuken.  De RizRiz burger werd speciaal ontwikkeld als toegankelijk product voor kinderen en jongeren, en kan makkelijk gebruikt worden in schoolkeukens.

De meeste producten van La Vie est Belle zijn vegan, maar in sommige zit er nog ei of zuivel. We zeiden dat we hopen dat La Vie est Belle volledig vegan zou worden, maar het antwoord was dat dat momenteel economisch niet haalbaar is.  Wat we wel heel jammer vinden! Maar de meeste nieuwe producten die ze de laatste tijd op de markt hebben gebracht, zijn wel veganistisch, dus ze evolueren wel in die richting.

La Vie est Belle, locatie
Legeweg 135-137,
8020 Oostkamp
Tel: +32/50.39.52.07

Bedrijfsbezoek , Augustus 2017

websitehttp://www.lavieestbelle.be/

This post is also available in English on The Bruges Vegan: A look inside la vie est belle, Oostkamp. Organic vegetarian company.

Ronald,  die ons de rondleiding gaf, La Vie est Belle, Oostkamp
La Vie est Belle, Prachtige film! Oostkamp
Zomerburger – vegan, La Vie est Belle, Oostkamp

4 Antwoorden aan “Bezoek aan La Vie est Belle, Oostkamp. Waar vegan burgers worden gemaakt”

  1. Kwaliteit op en top ! Chapeau mensen.
    Proeven is de boodschap die ik wil meegeven aan iedereen want duurzame voeding is essentieel voor ons lichaam.

Geef een reactie