Strikte vegan producten bestaan niet

Woorden zijn niet zomaar neutrale uitingen van hoe we de realiteit ervaren of willen beschrijven. Ze geven vorm en betekenis aan onze gedachten en ideeën, en al denken we vaak dat dat ze een objectieve beschrijving geven van de realiteit, heeft onze woordkeuze toch vaak een subjectieve invulling.

Dit zijn enkele tekstfragmenten over veganisme. Let op het gebruik van de woorden ‘strikt’ en ‘puur’.

Delhaize meldde onlangs een groei van ongeveer 10 procent in de categorie vegetarische producten, en 25 procent voor de producten die behalve vegetarisch ook nog biologisch zijn. Puur veganistische producten, waarin geen enkel dierlijk product verwerkt is, kennen een groei van 20 procent.
De Standaard
Dat is een uitdaging voor foodretailers. Veganisten eten namelijk volstrekt geen dierlijke producten, dus ook geen eieren, zuivel of honing bijvoorbeeld. Ingrediënten die we nochtans terugvinden in heel wat vegetarische producten: Quorn bevat kippen-eiwit, veel groenteburgers bevatten kaas… Bovendien heeft strikt veganisme ook een impact op non-foodaankopen zoals cosmetica (dierproeven!), wol of leder. Voor strikte veganisten zit er weinig anders op dan de kleine lettertjes te lezen, of zich tot een speciaalzaak te wenden. Er is wel het ‘Vegan’-label maar niet alle fabrikanten gebruiken dat. Steeds meer Europese retailers ontwikkelen nu
Retail detail
Een kind dat in het ziekenhuis belandt omdat het ondervoed is na een extreem veganistisch dieet. Het is uitzonderlijk, maar in ons land komt het wel eens voor, stelt Anne Malfroot, de voorzitster van de Belgische Vereniging van Kinderartsen. Met haar collega's werkte ze daarover een gezamenlijk standpunt uit, dat luidt: een strikt veganistisch dieet voor kinderen onder de zestien jaar wordt streng afgeraden. "Wie extreem veganistisch eet en alle producten van dierlijke oorsprong
De Morgen
In de Media ‘Puur veganisme gevaarlijk voor kinderen’, zeggen artsen, al blijkt het niet uit cijfers 22 aug 2017, 8:30 Redactie Foodlog
Foodlog
voedingspatronen. "Vegetarische voeding" is één van deze alternatieven. In de meest strikte zin zal een vegetariër een dieet volgen waarbij voedsel van dierlijke oorsprong, inclusief melk, melkproducten en eieren, strikt vermeden worden. Dit zogezegde "veganistische dieet" zal voornamelijk bestaan uit granen, fruit, groenten en noten. Minder restrictieve (en veel vaker toegepaste) vegetarische diëten laten het gebruik van eieren, melk of melkproducten wel toe.
Kind en Gezin

Het herhaaldelijk gebruik van ‘puur’ of ‘strikt’, maakt dat veganisme (nog meer) als iets extreem en moeilijk wordt gezien. Doe het niet moeilijker klinken dan het is en laat die strikt en puur achterwege.

Vegan producten zijn veganistisch of ze zijn het niet: ze bevatten dierlijke producten of ze bevatten het niet. Er bestaan bv. geen ‘onpure’ of ‘niet strikte’ vegan producten, daar hoeft dus geen ‘puur’ of ‘strikt’ voor te staan. Daardoor krijgt het immers een heel beperkende en restrictieve invulling en dat doet veganisme ook alleen maar moeilijker, extremer en zelfs radicaal klinken (maar misschien is dat ook net de bedoeling van de auteurs?).

Ook veganisme, als levenswijze, gaat helemaal niet om puurheid of striktheid, maar om rechtvaardigheid en respect voor dierenrechten. Er bestaat geen ‘niet-strikt veganisme’.
Veganisme is immers een levenswijze, die ernaar streeft voor zover mogelijk en uitvoerbaar alle vormen van exploitatie en wreedheid ten opzichte van dieren in verband met voeding, kleding, of enig ander doel, uit te sluiten. De definitie van veganisme laat op zich – met de toevoeging ‘as far as is possible and practicable‘ – ruimte voor niet te vermijden situaties of producten (zoals bv. het gebruik van dierlijke producten in auto’s, in huishoudtoestellen,  …).

Het herhaaldelijk gebruik in de media van woorden als ‘puur’ of ‘strikt’ wanneer het om veganisme gaat, maakt dat veganisme (nog meer) als iets extreem en moeilijk wordt gezien. Doe het niet moeilijker klinken dan het is en laat die strikt en puur achterwege.

Screenshots zijn tekstfragmenten uit:
Vleesvervanger groeien als kool, De Standaard, 20 oktober 2017.
Waarom veganisme een uitdaging is voor foodretailers, RetailDetail, 12 oktober 2017.
Vegetarische voeding, Kind en Gezin, 2008.
Geen veganistisch dieet voor kinderen, De Morgen, 22 augustus 2017.
Puur veganisme gevaarlijk voor kinderen, zeggen artsen, al blijkt het niet uit de cijfers, 22 augustus 2017.

Over kinderen veganistisch opvoeden, en de misinformatie die daarover vaak de ronde doet in de media, zie: veganouders.be

2 Antwoorden aan “Strikte vegan producten bestaan niet”

  1. Goed dat jullie dit onderwerp ‘aansnijden’! Mensen vragen vaak: eet u echt helemaal veganistisch – hoezo! Gewoon veganistisch! Je moet denk ik in alle situaties voorbereid zijn op de nodige uitleg, maar ik zeg er altijd bij: je bent ’t of je bent ’t niet!
    Dat de aangehaalde auteurs het moeilijker en radicaler willen laten klinken, sluit ik niet uit … dus het is de hoogste tijd voor een tegengeluid!

Geef een reactie