over dierenrechten en veganisme

Strikte vegan producten bestaan niet

Woorden zijn niet zomaar neutrale uitingen van hoe we de realiteit ervaren of willen beschrijven. Ze geven vorm en betekenis aan onze gedachten en ideeën, en al denken we vaak dat dat ze een objectieve beschrijving geven van de realiteit, heeft onze woordkeuze toch vaak een subjectieve invulling.

Dit zijn enkele tekstfragmenten over veganisme. Let op het gebruik van de woorden ‘strikt’ en ‘puur’.

Het herhaaldelijk gebruik van ‘puur’ of ‘strikt’, maakt dat veganisme (nog meer) als iets extreem en moeilijk wordt gezien. Doe het niet moeilijker klinken dan het is en laat die strikt en puur achterwege.

Vegan producten zijn veganistisch of ze zijn het niet: ze bevatten dierlijke producten of ze bevatten het niet. Er bestaan bv. geen ‘onpure’ of ‘niet strikte’ vegan producten, daar hoeft dus geen ‘puur’ of ‘strikt’ voor te staan. Daardoor krijgt het immers een heel beperkende en restrictieve invulling en dat doet veganisme ook alleen maar moeilijker, extremer en zelfs radicaal klinken (maar misschien is dat ook net de bedoeling van de auteurs?).

Ook veganisme, als levenswijze, gaat helemaal niet om puurheid of striktheid, maar om rechtvaardigheid en respect voor dierenrechten. Er bestaat geen ‘niet-strikt veganisme’.
Veganisme is immers een levenswijze, die ernaar streeft voor zover mogelijk en uitvoerbaar alle vormen van exploitatie en wreedheid ten opzichte van dieren in verband met voeding, kleding, of enig ander doel, uit te sluiten. De definitie van veganisme laat op zich – met de toevoeging ‘as far as is possible and practicable‘ – ruimte voor niet te vermijden situaties of producten (zoals bv. het gebruik van dierlijke producten in auto’s, in huishoudtoestellen,  …).

Het herhaaldelijk gebruik in de media van woorden als ‘puur’ of ‘strikt’ wanneer het om veganisme gaat, maakt dat veganisme (nog meer) als iets extreem en moeilijk wordt gezien. Doe het niet moeilijker klinken dan het is en laat die strikt en puur achterwege.

Screenshots zijn tekstfragmenten uit:
Vleesvervanger groeien als kool, De Standaard, 20 oktober 2017.
Waarom veganisme een uitdaging is voor foodretailers, RetailDetail, 12 oktober 2017.
Vegetarische voeding, Kind en Gezin, 2008.
Geen veganistisch dieet voor kinderen, De Morgen, 22 augustus 2017.
Puur veganisme gevaarlijk voor kinderen, zeggen artsen, al blijkt het niet uit de cijfers, 22 augustus 2017.

Over kinderen veganistisch opvoeden, en de misinformatie die daarover vaak de ronde doet in de media, zie: veganouders.be

2 reacties

  1. Noor

    Goed dat jullie dit onderwerp ‘aansnijden’! Mensen vragen vaak: eet u echt helemaal veganistisch – hoezo! Gewoon veganistisch! Je moet denk ik in alle situaties voorbereid zijn op de nodige uitleg, maar ik zeg er altijd bij: je bent ‘t of je bent ‘t niet!
    Dat de aangehaalde auteurs het moeilijker en radicaler willen laten klinken, sluit ik niet uit … dus het is de hoogste tijd voor een tegengeluid!

    • trudi_bruges

      Bedankt voor je feedback Noor. Wij kregen onlangs ook die vraag op restaurant: hoe strikt veganistisch zijn jullie? euhm. Inderdaad, gewoon, veganistisch! 😉

Geef een reactie

© 2021 Graswortels

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

%d bloggers liken dit: