Ik volg geen dieet. Ik eet gezond

De poster toont diverse groenten en fruit. I’m not on a diet. I’m eating healthy.

diverse groenten en fruit
I’m not on a diet. I’m eating healthy

Vegetarisme wordt door veel mensen als een “dieet” gezien. Dat vertaalt zich bv. in de vraag van (meestal non-vegs) of je X of Y nog mag eten. Mag je nog brood eten? Mag je nog garnalen eten? Mijn standaardantwoord daarop is dat ik alles mag eten. Maar ik kies ervoor om X of Y niet te eten, om die en deze reden. Er is niemand die me iets verbiedt of me voorschrijft wat ik ‘mag’ eten! Uit die vraagstelling blijkt ook hoe beperkend veel mensen een vegetarisch ‘dieet’ zien: vanalles dat je moet weglaten en niet mag eten, terwijl veel vegetariërs het net als een verrijking ervaren. Je leert immers zoveel nieuwe ingrediënten en gerechten kennen!

Dat het vaak als een dieet wordt gezien zie je ook in veel persberichten over veganisme die uit de VS komen overgewaaid. Steeds meer beroemdheden schakelen er over naar een plantaardig ‘dieet’. Het ethische aspect (voor de dieren) lijkt daarbij weinig of niet aan bod te komen. Het gezondheidsaspect primeert erin als reden om over te schakelen op een plantaardig dieet. Zie bv. dit filmpje van Michelle Pfeiffer over ‘why I became vegan’. Of het interview met Bill Clinton in de Ellen Degeneres show.

Maar de diverse redenen die mensen aanzetten om vegetarisch te gaan eten (voor de gezondheid, voor de dieren, voor het milieu, …),  is eigenlijk niet waar deze poster om draait.
De tekst luidt: ‘Ik sta niet op dieet. Ik eet gezond’. Wij interpreteren de tekst op de poster als ‘het is geen restrictie, het is geen beperking, maar gewoon *gezond* eten’.

Maar eet je als vegetariër eigenlijk automatisch gezonder? Diverse studies wijzen op de positieve impact van vegetarisch eten op de gezondheid (hier een overzicht). Maar toch kan je als vegetariër natuurlijk ook ongezond eten: alle dagen frieten en een groenteburger mag dan wel vegetarisch zijn, echt gevarieerd of gezond is het ook niet. Jil H. antwoordde op de facebookpagina van veggieleven als volgt: “Niet per se, maar de meeste vegetariërs (en zeker vegans) zijn veel beter geïnformeerd over voeding dan carnisten en maken over het algemeen dus wel betere keuzes.”  

Poster gevonden op internet. Bron onbekend

Geef een reactie