Kippen in een kooi tegen kippen in een kooi

In april voerde de Duitse dierenorganisatie Noah een actie in Frankfurt tegen het gebruik van kooieieren. Ze plaatsen een ‘Egg machine’ op een drukke plaats: een verkoopautomaat met 16 levende kippen elk apart naast elkaar in een kooi, tentoongesteld in de automaat.

NOAH The Egg machine
NOAH The Egg Machine

De voorbijgangers konden geen geld inwerpen om een ei een te kopen, maar kregen wel flyers en uitleg met de boodschap ‘om ethisch verantwoorde eieren te kopen’ (“to purchase eggs from ethical egg farming”). Na enkele uren in de Egg Machine werden de kippen terug gebracht naar hun biologische boerderij. Het filmpje vermeldt dat ‘de kippen niet misbruikt werden tijdens deze campagne’ (“No chickens were harmed during the campaigning for their fellow hens”).

Enkele bedenkingen.

– In plaats van een campagne voor ‘free range eggs’ zouden we liever een campagne voor ‘no eggs’ gezien hebben.Β Voor het houden van kippen met vrije uitloop of biologische kippen worden Β ook mannelijke eendagskuikens gedood en belanden de kippen uiteindelijk ook na een kort leven in het slachthuis. Er zijn veel alternatieven voor het gebruik van eieren, zie bv. onze post over eivervangers in gebak.

– Je kan je ook vragen stellen over het gebruik van de kippen in deze actie. De actievoeders klagen de situatie van gekooide kippen (batterijkippen) aan, maar onderwerpen de kippen aan precies zo’n toestand: ze in een kooi steken.Β Maakt het feit dat het maar om enkele uurtjes opsluiting gaat, de actie wel (of meer) aanvaardbaar? Of het feit dat het een enorme blikvanger is in het straatbeeld en dus misschien wel veel mensen kan bereiken?

Wat vind jij van deze actie? Vind je het gerechtvaardigd om dieren op deze manier te gebruiken om dierenleed aan te klagen?

EggMachine Noah

LINKS

http://www.waardelozehaantjes.nl/

http://www.noah.de/wp/eggmachine-english/

Geef een reactie