Eenvoudige vegan meringues

Vegan meringues, dat kan niet denk je? Je hebt toch eieren nodig? Neen, helemaal niet!

vegan meringues
vegan meringues

Het begon allemaal een paar weken geleden met een post in de immens populaire facebookgroep What fat vegans eat. Iemand postte zijn foto’s van een experiment om vegan meringues te maken.
Het geheime ingrediënt? Pekel van kikkererwten (het zoutige vocht waarin kikkererwten in blik of in glas in zwemmen). Als je dit pekelvocht van kikkererwten opklopt, ziet het er net zo uit als opgeklopt eiwit van eieren. Voeg er dan suiker aan toe, bak in de oven, en voilà, klaar!

kikkererwten in bokaal, met kat!
kikkererwten in bokaal, met kat!

Ondertussen zijn er al allerlei experimenten en variaties op het recept (soms met nog extra ingrediënten om het meer stabiel te maken), resulterend in meringues in diverse vormen en kleurtjes. Ook met andere zoetmakers, en ondertussen wordt het pekelvocht van de meringues ook al voor andere toepassingen gebruikt, bv. voor chocolademousse. De meringue hype heeft zelfs geleid tot het ontstaan van een eigen facebookgroep ‘vegan meringue – hits and misses‘ waar mensen foto’s van hun creaties plaatsen en de recepten bespreken.

vegan meringues
vegan meringues

Aan de slag dus! Ik wou het proberen zonder moeilijke ingrediënten, heel basis.
En het is gelukt!

Recept eenvoudige vegan meringues

Nodig: het pekelvocht van een blik of bokaal kikkererwten, poedersuiker en een paar druppels citroensap.
Ik heb het sap van twee bokalen biologische kikkererwten gebruikt (bevat kikkererwten, water, zeezout). Dit was samen 1 cup kikkererwtenvocht.

Ik heb het kikkererwtenvocht 15 minuten opgeklopt met een elektrische klopper (op de hoogste stand), in het begin de druppels citroensap eraan toegevoegd. Af en toe de zijkanten naar beneden schrapen. .
Naar het einde toe, er 1,5 cup poedersuiker aan toegevoegd, beetje bij beetje bijkloppen in het mengsel.

Het mengsel in delen in een spuitzak doen en toefjes op een bakplaat met bakpapier doen (Ik had twee bakplaten nodig). De bakplaten een uur in een voorverwarmde oven van 100° steken (niet te warm anders gaan je meringues uitkoken!).
Na een uur, de oven uitgedaan en de meringues nog anderhalf uur laten afkoelen in de oven.

That’s it!

De meringues waren echt fluffy en knapperig, en ook vol vanbinnen.
Toegegeven, dit is suiker overdaad, en ik zal deze zeker niet elke week maken, of zelfs niet elke maand. Maar het was een heel leuk experiment. En dan te denken aan alle mogelijkheden die er zijn voor veganistisch gebak met opgeklopt kikkererwtenvocht! Fantastisch!

(PS: de rode vlekjes op de foto’s zijn druppels kersensap. I had dit toegevoegd aan de spuitzak, in een poging om de meringues te kleuren, maar niet genoeg).

opgeklopt vocht van kikkererwten
opgeklopt vocht van kikkererwten
toefjes op de bakplaat, vooraleer het de oven ingaat
toefjes op de bakplaat, vooraleer het de oven ingaat
vegan meringues
vegan meringues
vegan meringues
vegan meringues
fluffy vegan meringues
fluffy vegan meringues
vegan meringues, met kat, again!
vegan meringues, met kat, again!

Deze post staat ook in het Engels op onze Engelse blog, The Bruges vegan, hier.

 

5 Antwoorden aan “Eenvoudige vegan meringues”

  1. Ik heb het niet uitgevonden hoor! Er staan heel veel foto’s en aangepaste recepten in de hierboven vermelde facebookgroep over vegan meringues.
   Maar ik vind het ook super en ben heel blij met deze ontdekking!

 1. Ik heb juist deze Merengues willen maken. Alles liep goed tot ze een 5 tal minuten in de oven stonden, vielen ze plat en werden ze terug waterachtig. Ik had nochtans mooie witte torentjes. Wat ging er fout?

  1. Oei! Moeilijk te zeggen.
   Ik heb al ondervonden dat de temperatuur van de oven wel cruciaal is (niet warm genoeg bv. maakt dat ze taai blijven en niet echt bakken).
   Belangrijk is ook om het heel lang op te kloppen.
   Misschien één van deze dingen (te warm?), of een combinatie van factoren?
   Hoop dat je volgende keer meer succes hebt, want ze zijn echt wel lekker 🙂

Geef een reactie