Ons bezoek aan Veggieworld in Brussel

Veggieworld is een internationale beurs, die al bestaat sinds 2011, en al doorging in acht verschillende landen. In oktober 2017 vond de beurs voor het eerst plaats in Brussel.

ingang Veggieworld in Tour & Taxis, Brussel

Veggieworld ging door in Tour and Taxis. Mooie gerenoveerde industriële panden, aan de noordkant van Brussel. Er was parking vlakbij de beurs (een beetje aan de dure kant, 7 euro, of je daar nu was voor een half uurtje of een halve dag deed er niet toe), De beurs ging door in een hall met veel licht en hoog plafond (wat een aangenaam ruimtegevoel gaf), met goede faciliteiten (toegankelijk toilet).

Tour & Taxis, Brussel
ingang Veggieworld Tour & Taxis, Brussels

Afgaand op de naam van het evenement was het voor ons eerst onduidelijk of het nu om een veganistische of vegetarische beurs ging (wel degelijk vegan). Wij vinden dat “Veganworld” een meer passende, duidelijke en betere naam zou zijn. Veggie verwijst meestal naar vegetarisme, niet veganisme, dus dat is verwarrend. En door ‘veggie’ te gebruiken in plaats van ‘vegan’, blijft het begrip vegan minder bekend en bijgevolg ook ‘extreem’ klinken (zie deze post: zeg het gewoon: vegan).

Inkom was 8euro pp (10 euro op de dag zelf), wat wij een redelijke prijs vonden. Een gratis festival zoals bv. Vegan Summerfest verlaagt natuurlijk wel de drempel om vrijblijvend een bezoekje te brengen en veganisme te ontdekken, maar de financiële input van entreegeld helpt om meer professionele en toegankelijke logistiek te voorzien.
Gezien de 8/10 euro, was de beurs echter niet zo groot als we verwacht hadden. Een behoorlijk aantal kraampjes toch, en ook enkele deelnemers en producten die we nog niet kenden.

Plattegrond van VeggieWorld, Brussels
Hall met zitbanken en tafels, Tour & Taxis, Veggieworld, Brussels
Hall Tour & Taxis, Veggieworld, Brussels

We hebben enkele snacks gekocht en ter plekke opgegeten (ijs, Luikse wafel, cupcake, wrap), maar voor een echte maaltijd was er een lange rij, aangezien er maar een paar kraampjes waren die echt lunch aanboden (en geen foodtrucks buiten zoals bij Vegan Summerfest). De cupcakes van Sarah’s Vegan Bakery waren echt wel de lekkerste die we ooit al gegeten hebben!

De opgevulde ‘chocolade kalkoen’ (in de vorm van een dode, onthoofde en kaal geplukte kalkoen) vonden we heel … vreemd (is een understatement!).  Euw! Geen probleem met dierenkoekjes of pralines in de vorm van dieren, maar een geslachte, onthoofde en gepluimde kalkoen is een schoolvoorbeeld van de objectificatie van dieren voor consumptie. Geen beeld dat we willen bestendigd zien wanneer men strijdt tegen speciesisme.  Toen we de dame aan de stand vroegen naar de achterliggende reden hiervoor, zei ze gewoon dat het een ‘leuk idee’ was.

Sarah’s Vegan Bakery: de beste cupcakes die we ooit gegeten hebben! Veggieworld
No. Euw no! Chocolade in de vorm van een (en deel van) dode, onthoofde en kaalgeplukte vogel, Sweet Vegan, Veggieworld

Food @ Veggieworld 2017:

Er waren ook enkele lezingen en demos op Veggieworld. Deze gingen door in een hoek van de hall, maar na even meeluisteren gaf ik het op. Jammer, maar teveel achtergrondlawaai. Vind het veel beter wanneer lezingen gehouden worden in een aparte zaal, zoals bv. op Vegfest in Utrecht of Vegfest UK, zodat je echt kan focussen op hetgeen er wordt gezegd.

Hierachter gingen de lezingen en demos door. Pieter Jan Lint (chef) kwam net buiten. Veggieworld, Brussels

Naast de voedselkraampjes, waren er ook kraampjes met vegan wijn, verzorgingsproducten en dierenrechtenorganisaties.

Hier nog meer foto’s van Veggieworld, en de deelnemers:

 

En het was ook heel leuk om een reportage over de beurs te zien in het Journaal! Goed dat interesse in veganisme toeneemt! (maar nieuwsanker Martine mag wel wat werken aan haar uitspraak van het woord vegan 😉 ).

Veggieworld, locatie
Tour & Taxis
Brussel
21-22 Oktober 2017
Georganiseerd door EVA (Ethisch Vegetarisch Alternatief).

websitehttps://www.evavzw.be/Veggieworld

Tour & Taxis, Brussel
veggieworld Hall, Tour & Taxis , Brussel

This review was previously published on my other blog The Bruges Vegan (in English): here

Geef een reactie