Vegetarisch op muziekfestivals

Pakweg 10-15 jaar geleden was het heel moeilijk om iets vegetarisch te vinden op muziekfestivals. Het aanbod van veggie snacks op festivals is de laatste jaren zeker toegenomen, zie de foto’s van veggie snacks op Cactus festival in Brugge, Gentse Feesten en Jazz Gent. Er zijn nu toch behoorlijk wat vegetarische opties. Volledig plantaardig is nog iets zeldzamer maar dikwijls is er toch ook al een vegan optie.

GreenwayFoods @Cactusfestival, Brugge 2011
GreenwayFoods @Cactusfestival, Brugge 2011

Tortilla @ Cactus, Brugge 2011
Tortilla vegetarische optie, Cactusfestival, Brugge

En zelfs meer. Donderdag 4 augustus is het op de Lokerse Feesten ‘veggiedag’. Mede door die actie kon de organisatie de zanger Morrissey strikken, voormalig frontman van The Smiths en al jarenlang vegetariër. Op die dag zullen op het festivalterrein enkel veggie snacks aangeboden worden. De vleesloze dag op de Lokerse feesten bracht heel wat wat reacties teweeg (zie bv. de commentaren op Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws, gaande van diepe verontwaardiging tot positieve instemming.

Falafel Pitta @ Cactusfestival, Brugge
Falafel pitta, Cactusfestival, Brugge

EVA @ Gentse Feesten
EVA@ Gentse Feesten

Vegendary @ Gentse Feesten
Vegendary @ Gentse Feesten

vegetarisch spit @ Gentse Feesten
vegetarisch spit @ Gentse Feesten

Er zijn ook festivals waar het aanbod volledig vegetarisch is: bv. Ieperfest midden augustus en Fiesta Solar eind augustus in Gent.
En er zijn ook meer veggie cateraars voor dergelijke gelegenheden, bv. De Natuurfrituur, Just Like your mom Toursupport , Greenway Foods, en VivaVega.

Broodje Vegi @ Jazz Gent Festival
Broodje Vegi @ Jazz Gent Festival

Vegetarische Wok @ Jazz Gent
Vegetarische Wok @ Jazz Gent

Het veggie aanbod op festivals is dus zeker wel toegenomen en dat kan ik als vegetariër alleen maar toejuichen. Alhoewel ik zelf niet zo’n liefhebber van fastfood snacks ben (toegegeven, het gaat niet altijd om ‘fastfood’) is het toch positief dat men op zulke gelegenheden de keuze heeft om een vlees- en visloze hap te eten. Niet alleen voor vegetariërs zelf, maar ook voor anderen die toch eens een veggie hap willen proeven.
Maar de kraampjes met hamburgers, hotdogs, frikandellen en pittas hebben dikwijls toch de bovenhand (zie de foto hieronder van Cactus Brugge). Geen festival, maar toch ook een plek waar veel muziekliefhebbers komen, is bv. de concertzaal van Vorst Nationaal. Daar kan je enkel vleeswaren bij de fastfood kraampjes krijgen (of een broodje met kaas).

Hamburgers etc @ Vorst Nationaal, Brussel
Hamburgers etc @ Vorst Nationaal, Brussel

Hotdogs, hamburgers & braadworsten @ Cactusfestival, Brugge
Hotdogs, hamburgers & braadworsten @ Cactusfestival, Brugge

Dit is slechts een kleine greep uit de vele festivals deze zomer. Er zijn natuurlijk nog talloze andere muziekfestivals in de lage landen (Werchter, Pukkelpop, Graspop, Bospop, Dranouter,…).
Jouw ervaringen van veggie op festivals? Vul gerust aan!

Geef een reactie