Maaike Neuville: ‘als je ergens te gast bent, moet je flexibel zijn’

Vandaag in het Nieuwsblad een artikel over het nieuwe TV-programma Manneken Pis met o.a Maaike Neuville (30). In het programma nodigen buitenlandse toeristen die Brussel bezocht hebben, haar uit bij hen thuis. Als reporter van Manneken Pis belandde Maaike Neuville in Georgië, Mexico, Ierland, de Verenigde Staten en IJsland.

Maaike_Neuville

In Georgië moest ze even slikken toen bleek dat er wodka bij het ontbijt was. En ook bouillon met vlees. Niet makkelijk voor een vegetariër natuurlijk.

Wodka, en bouillon met vlees en tonnen look. Altijd leuk voor een vegetariër als Maaike. ‘Ik heb gewoon van die bouillon gegeten, hoor. Als je ergens te gast bent, moet je flexibel zijn. Ik zou ook vlees gegeten hebben als mijn gasten erop hadden aangedrongen. In Georgië werd op een feestmaal wijn gedronken uit grote hoorns. Ik moest wel even een drempel over om dat te doen, maar zoiets ga je niet weigeren: ik werd daar als gast geëerd, dat doe je niet.” (Het Nieuwsblad 12 januari 2014).

20140114MaaikeNeuville
Het Nieuwsblad, 12 januari 2014

Ik ben nog nooit in Georgië geweest, maar kan me wel inbeelden dat de sociale druk bij zo’n gelegenheden wel groot is. Ik begrijp haar positie ook wel, als je als reporter ingeschakeld bent voor zo’n reportage, you play the game … Of niet?
“Als je ergens te gast bent, moet je flexibel zijn” zegt Maaike Neuville. Daar kan ik me toch niet helemaal in vinden. Als de culturele traditie me vraagt om mijn schoenen af te doen voor ik ergens binnenga, zal ik dat doen. Of een sjaal dragen. Of een andere begroetingsvorm aannemen dan de handdruk of kus die bij ons gebruikelijk is. Ik wil en zal gerust flexibel zijn als het om zo’n dingen gaat.
Maar persoonlijk zou ik me er niet toe kunnen brengen om vlees te eten om de gastheer niet voor het hoofd te stoten. Net zomin als ik andere praktijken zou kunnen of willen uitvoeren die anderen (mensen of dieren) leed berokkenen. I don’t play that game. Maar mede daarom zou ik dan ook helemaal niet passen in het profiel van de reporter die het spel in Manneke Pis moet spelen natuurlijk 😉
En jij, zou jij vlees eten als je gastheer of de traditie erop aandringt? Flexibiliteit?

6 Antwoorden aan “Maaike Neuville: ‘als je ergens te gast bent, moet je flexibel zijn’”

  1. No way, I don’t play that game, Maaike. Maar om je gastheren of -vrouwen niet teleur te stellen is het belangrijk om van tevoren goed met hen te communiceren, dan komen zij en jij zelf niet voor onaangename verrassingen te staan.

  2. In geen geval zou ik vlees hebben gegeten of uit hoorns hebben gedronken! Je staat ergens voor of niet. Ben er van overtuigd dat je het aan de gastheren of gastvrouwen had kunnen uitleggen. begrijp dat zij andere gewoontes hebben maar weet zeker dat zij weten dat de onze ook anders zijn. Eerlijk gezegd vindt ik het een beetje hypocriet.

  3. Dit toont voor de zoveelstr keer aan dat vegetarisme onzin en tijdverliess, en allesbehalve streeft naar dierenrechten! vegetarisme is een dieetkeuze die zich niks aantrekt van de werkelijke inzet: de dieren! Vegetarisme is gen tussenstap naar veganisme, maar gewoon een dieetkeuze! er is slechts één uitweg: go vegan en inspireer anderen om hetzelfde te doen! maaike’s attitude is zoiets als:”ach ja, als mijn gastheer racistisch is, zal ik wel meedoen?”! Wat als de gastheer zegt dat zijn traditie is om incest te plegen? Of pedofilie? Zou Maaike ook meedoen ???? Nochtans is dat even erg als dierenleed! Respect voor vultuur of tradities is oké zolang er geen mensen- of dierenrechten worden aangetast: dans i rzactie het antwoord, niet respect! of willen we terug naar de Belgische tradities van heksenverbranding, tentoonstellingem met Congolezen (1958!!!) enzovoorts???? go vegan!

  4. Zever toch niet mensen…ik ben zelf veganist en ben blij met ieder persoon die al wat moeite doet om minder vlees te eten, moest iedereen daar al mee beginnen…the world would be a better place…baby steps mensen…ge kunt niet de hele wereld in een enkel moment veranderen…change takes time…

    Maar ik zou zelf ook zeker niet meegegeten of gedronken hebben…kwestie van op voorhand te cummuniceren inderdaad…

  5. ik eet veganistisch en heb besloten om in zo’n geval wel wat kaas, ei of melk bereid eten te proeven, maar ik probeer iedere keer weer eronder uit te komen. ii moet er niet aan denken een dier te eten. dat gaat me te ver. doe ik voor geen mens!

Geef een reactie