en voor de vegetariërs ‘een broodje met zalm’

De worstenbroden en appelbollen gingen gisteren vlotjes over de toonbank bij de Antwerpse bakkers. De eerste maandag na Driekoningen is namelijk ‘verloren maandag’, een eeuwenoude traditie die in vooral in Antwerpen gevierd wordt door te trakteren met een broodje gevuld met een worst of een appelbol.

In Gazet van Antwerpen verscheen een artikel van Bakkerij Lints. Zaakvoerder Eddy van Tittelboom gaf toelichting bij het stijgend succes van de traditie, en zei ook dat ze nu ook een alternatief aanbieden aan de vegetariërs: “speciaal voor de vegetariërs verkopen we dit jaar voor het eerst ook zalmbroodjes als alternatief”

Gazet van Antwerpen, 13 januari 2015.
Gazet van Antwerpen, 12 januari 2015.

Hij was ook aan het woord in het VTM Nieuws: de nieuwe trend is, mensen eten minder en minder vlees. We spelen in op de vegetariërs. We maken een zalmworstenbroodje met spinazie en we draaien die eens in de room”.fragment VTMnieuws, 12 januari 2015

 

Oh, neen, daar gaan we weer! *Facepalm*

Langs diverse kanalen op social media lieten vegetariërs – in soms niet mis te verstane bewoordingen – weten dat vegetariërs geen vis eten. Geen kleintjes en geen grote. Ze groeien niet aan de bomen hé. (zie de commentaren op de FB pagina van veggieleven). Jammer om weeral eens dit hardnekkige misverstand in de media te zien, wat zo vaak tot praktische problemen leidt. Ik zie het al voor me: collega’s die op verloren maandag eens lief willen zijn voor die vegetarische collega en haar dus trakteren met een broodje met zalm!

Natuurlijk is het heel attent van Patisserie Lints dat men ook aan de vegetariërs denkt (al zal het groeiende marktaandeel van veganisten, vegetariërs, flexitariërs of mensen die vlees minderen daar wellicht ook wel een rol in spelen ;-), maar bij honderdduizenden lezers en TV kijkers is nu weer eens de foute idee bevestigd dat vegetariërs wél vis eten.  Jawel mevrouw, want ze hebben het op TV gezegd!

Ook patisserie Lints heeft de commotie opgemerkt, en verontschuldigde zich in de loop van maandag op haar facebookpagina:

Aan de vegetariërs onder ons: Onze excuses voor het misverstand. Voor diegene die van verloren maandag willen genieten, hebben wij ook lekkere appelbollen voor u gebakken!
Smakelijk!

Bedankt voor de verontschuldigingen Patisserie Lints! 🙂 Misschien denken jullie volgend jaar ook eens aan een vegan alternatief (= volledig plantaardig, zonder dierlijke ingrediênten) voor op verloren maandag? Dan kunnen wij ook meegenieten!

Ondertussen is de titel en tekst in het online artikel van Gazet van Antwerpen ook aangepast. De titel luidde oorspronkelijk ‘Ook vegetariërs eten worstenbrood’, en is nu veranderd naar: ‘Worstenbrood met witloof, zalm en krieken‘.  De reacties op social media zijn dus bij de redactie van GVA blijkbaar niet in dovemansoren gevallen 🙂

LINKS

Blog Veggieleven, Vegetariërs eten geen vissen.

Foto van krantenartikel via de facebookpagina van Patisserie Lints.

Verloren Maandag populairder dan ooit, VTM nieuws 12 januari 2015.

3 Antwoorden aan “en voor de vegetariërs ‘een broodje met zalm’”

  1. Het is een veel voorkomend misverstand. Helaas! Een vriendin van mij (ook veganist) had een belangrijke vergadering. Ze belde van tevoren op met de vraag of het mogelijk was de aangeboden lunch te vervangen (of aan te vullen) door een veganistische. Het eerste broodje wat ze kreeg was met zalm, het tweede met ei. Toen ze daarover ging klagen werd haar tomaten-roomsoep aangeboden of wilde ze toch liever een broodje met kaas ? Toen heeft ze de lunch maar overgeslagen en is ze thuis gaan eten. Maar ik vind het schrijnend dat mensen die van eten hun werk hebben gemaakt zich zo weinig (willen) verdiepen in andere mogelijkheden… Gelukkig ken ik ook een chef die zich wél verdiept in veganistisch eten en zelfs diverse gerechten standaard op de kaart heeft staan en een aantal andere in reserve heeft voor als er om veganistisch eten gevraagd wordt opdat hij dan iets kan aanbieden.

  2. Vegetariërs eten geen dode dieren, zo simpel is het. Straf dat mensen zich daarin nog kunnen vergissen. Dus nog eens, voor alle bakkers en andere worstendraaiers: vegetariërs eten geen dode dieren. 🙂

  3. moeilijk, ik eet ook geen vlees of vis. Maar kan de mensen om mijn heen wel begrijpen. Loop niet zo te klagen ze doen hun best en dat meen ik. Ieder op zijn manier toch.

Geef een reactie